Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
6. 2. 2019,
6.58

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

2

Natisni članek

Volkswagen volkswagen passat Avtosalon Ženeva 2019

Sreda, 6. 2. 2019, 6.58

5 let, 2 meseca

Novi passat: Takega sistema še ni imel noben volkswagen #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

2

Volkswagen passat | To je prenovljeni volkswagen passat. Oblikovne spremembe so le malenkostne. Serijske so zdaj postale luči LED, prav tako ima po touaregu na voljo tudi matrični sistem žarometov LED. | Foto Volkswagen

To je prenovljeni volkswagen passat. Oblikovne spremembe so le malenkostne. Serijske so zdaj postale luči LED, prav tako ima po touaregu na voljo tudi matrični sistem žarometov LED.

Foto: Volkswagen

Volkswagen passat bo s prenovo dobil polsamodejni vozniški asistent do hitrosti 210 kilometrov na uro in izboljšave na področju infozabavnega sistema. Letos bo Volkswagen izdelal že 30-milijontega passata.

Passat je za Volkswagen eden najpomembnejših modelov. Od leta 1973 so jih prodali že skoraj 30 milijonov. Prenovljeni avtomobil zdajšnje generacije bodo razkrili na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Prvi Volkswagnov vozniški asistent do 210 kilometrov na uro

Navzven so spremembe po prenovi oziroma osvežitvi malenkostne, zato pa ima passat več tehnoloških sprememb. Med ključne sodi vozniški asistent, ki bo zdaj lahko pomagal vozniku peljati avtomobil vse do hitrosti 210 kilometrov na uro.

To je sicer še vedno druga stopnja avtonomne vožnje, zato mora imeti voznik ves čas nadzor nad vozilom. Z novim volanskim obročem, ki je precej bolj občutljiv na dotik, se bo lahko volana pri uporabi tega sistema le še rahlo dotaknil. Ta sistem, ki prepoznava in prilagaja hitrost (tudi na podlagi podatkov GPS) vozila tudi glede na omejitve hitrosti, krožišča in ovinke, se imenuje Travel Assist, vse sisteme samodejne vožnje pa bodo pri Volkswagnu zdaj združili pod nazivom I.Q. Drive.

Passat bo še naprej na voljo v limuzinski, karavanski in alltrack izvedbi. | Foto: Volkswagen Passat bo še naprej na voljo v limuzinski, karavanski in alltrack izvedbi. Foto: Volkswagen

Bistvo prenove je v notranjosti. Volan je izraziteje občutljiv na dotik voznika, Car Play brez priključenega kabla, stalna povezljivost, serijska kartica SIM ... | Foto: Volkswagen Bistvo prenove je v notranjosti. Volan je izraziteje občutljiv na dotik voznika, Car Play brez priključenega kabla, stalna povezljivost, serijska kartica SIM ... Foto: Volkswagen

Do sistema Car Play brez priključenega kabla

V notranjosti je passat dobil novo evolucijo digitalnih merilnikov in infozabavnega sistema. Pomembna novost bo možnost uporabe sistema Car Play (za iPhone) brez povezovalnega kabla med telefonom in priključkom USB. Passat bo z vgrajeno kartico SIM omogočal tudi stalno povezljivost. Pri Volkswagnu obljubljajo dostop do avtomobila zgolj z uporabo pametnega telefona, a za zdaj le za uporabnike Samsunga.

Dodatni električni doseg passata GTE

Osnovni pogonski motor ostaja bencinski 1,5-litrski motor TSI (110 kW), na voljo bosta še dve različici dvolitrskega bencinskega motorja TSI (140 in 190 kW). Izpopolnili so delovanje dvolitrskega dizelskega motorja TDI, ki ima zdaj dodaten naziv evo. Ta zmore 110 kilovatov, a ima 10 gramov na kilometer manjši izpust CO2.

Priključna hibridna različica passata je po standardu WLTP dobila 55 kilometrov električnega dosega.

Volkswagen passat | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Volkswagen passat | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Volkswagen passat | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Ne spreglejte