Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 9.20

8 let

Prenovljeni ford focus – navzven eleganten, znotraj poenostavljen

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prenovljeni focus je bolj eleganten, v notranjosti pa predvsem poenostavljen. S sredinske konzole so se poslovili številni majhni gumbki. Med motorji novost 1,5-litrski bencinski štirivaljnik.

Navzven poudarjena elegantnost

Prenovljeni ford focus se bo oblikovno poenotil z oblikovalskim jezikom, ki ga je Ford začel z mondeom in nadaljeval s fiesto. Sprednji del je z novim odbijačem in prenovljenimi žarometi zdaj bolj eleganten. Skupaj z novim pokrovom motorja bo novi focus dobil tudi nove zadnje luči. Navidezno je focus predvsem na račun novih sprednjih in zadnjih luči postal širši, čeprav dimenzijske mere tega seveda ne potrjujejo. Omenjena poudarjena elegantnost je zdaj še posebej vidna pri karavanski različici.

Kupci so zahtevali poenostavitev notranjosti

Še največjo spremembo pri prenovljenem focusu prinaša sredinska konzola v notranjosti. Ford je zapečatil usodo številnim majhnim gumbom in njihovo funkcijo integriral v novi osempalčni digitalni zaslon na dotik.

Ford je prav tako poenostavil volanski obroč, ki ima zdaj tri in ne več štiri krake. Volanski obroč bo prvič na voljo tudi s funkcijo gretja.

Med obema sprednjima sedežema so spremenili prostor za odlaganje steklenic, ki ga je mogoče samodejno in poljubno pregraditi. Avtomobil je pred prestavno ročico menjalnika prav tako dobil nov prostor za odlaganje mobilnega telefona.

Prenovljen je tudi paket varnostno-asistenčnih sistemov. Aktivni tempomat je bolj odziven, sistem za opozorilo proti vozilom v mrtvem kotu deluje tudi med vzvratno vožnjo, samodejno parkiranje pa omogoča tako bočno kot vzdolžno vzvratno parkiranje. Tega fordi do zdaj še niso omogočali.

Prvič z 1,5-litrskim štirivaljnim bencinskim motorjem

S prenovljenim focusom bo Ford v Evropi prvič ponudil novi 1,5-litrski štirivaljni bencinski motor, ki bo na voljo z močjo 150 in 180 "konjev". V ponudbi ostaja tudi litrski bencinski trivaljni motor, za katerega se je lani odločila tretjina focusovih kupcev.

Ti bodo še naprej lahko izbrali tudi tri zmogljivostne različice 1,6-litrskega atmosferskega bencinskega motorja, dizelsko ponudbo pa predstavljata 1,6-litrski in dvolitrski motor TDCi.

Za prenos moči bosta skrbela pet- in šeststopenjski menjalnik. Pri samodejnem menjalniku bodo lahko vozniki dobili prestavni ročici ob volanskem obroču.

Čeprav je focus že do zdaj izstopal po svojih voznih lastnostih, naj bi bile te zdaj, zaradi prilagojenega blaženja, šasije in geometrije ter električnega servovolana, še boljše. Avtomobil naj bi bil v notranjosti (debelejše preproge, debelejša stranska okna, boljša izolacija motorja) tudi tišji.

V Evropi novega focusa izdelajo vsakih 90 sekund

Ford je za prenovljenega focusa, ki ga bodo prodajali v 140 državah, tudi izpopolnil svoje proizvodne linije. Izdelujejo ga v osmih tovarnah na štirih celinah, ki lahko letno izdelajo 1,5 milijona focusov. Samo v Evropi pri Fordu novega focusa izdelajo vsakih 90 sekund.

Ne spreglejte