Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
8.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

4

Natisni članek

Varnost Toyota

Nedelja, 27. 1. 2019, 8.05

5 let, 2 meseca

Preizkus: Prvi avto v Sloveniji z digitalnim ogledalom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

4

Toyota je kot prvi proizvajalec v Evropi na ceste poslala avtomobil, ki ima vgrajeno digitalno vzvratno ogledalo. S pomočjo kamere pod zadnjim steklom voznik lahko opazuje dogajanje za novo generacijo RAV4 prek videoslike, ki je prilagodljiva in nudi širšo možnost uporabe. Na to novost smo se privajali počasi, predvsem pa nam je težave povzročalo težje ocenjevanje oddaljenosti sosednjih avtomobilov.

Kamera je skrita pod zadnjim steklom

Lahko bi rekli - prihodnost je tukaj. Pred leti smo občudovali vesoljska konceptna vozila, ki so imela namesto stranskih in vzvratnega ogledala nameščene digitalne zaslone. Na zaslonih smo videli enako sliko kot pri običajnih ogledalih, le da je tja slika prišla prek majhnih kamer. Toyota je kot prvi proizvajalec v Evropi na cesto poslal avtomobil z digitalnim vzvratnim ogledalom.

Toyota RAV4 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Pri Toyoti so v peto generacijo RAV4 tako vgradili digitalno vzvratno ogledalo, ki prek kamere, skrite pod zadnjim steklom, vozniku prikazuje dogajanje za vozilom. Ker nekateri lastniki še vedno prisegajo na klasiko, se digitalna slika preprosto spremeni v običajno ogledalo.

Kamera je skrita za zadnjim steklom in ostane vedno čista, ker je postavljena povsem pod usmerjevalnikom zraka, pa se tam steklo ne umaže tako hitro. Če je vidljivost kamere slabša, se z brisalcem preprosto obriše steklo in zopet je omogočena najboljša vidljivost.

Tako je za zadnjim steklom skrita kamera. V odboju se vidi vzvratna luč, kar pomeni, da je kamera nameščena tik pod zadnjim usmerjevalnikom zraka. | Foto: Gašper Pirman Tako je za zadnjim steklom skrita kamera. V odboju se vidi vzvratna luč, kar pomeni, da je kamera nameščena tik pod zadnjim usmerjevalnikom zraka. Foto: Gašper Pirman

Imeli smo težave pri ocenjevanju oddaljenosti avtomobilov

Takšen način prikazovanja dogajanja za avtomobilom ima sicer številne prednosti. Poleg širšega vidnega kadra lahko premikamo položaj slike, prilagajamo svetlost in kontrast. Po prvih nekaj kilometrih se na novost sprva nismo navadili. Težko smo ocenili globino oziroma oddaljenost vozila za nami. Prvi del poti smo zato prevozili z običajnim vzvratnim ogledalom. Preklop je preprost in je treba samo pomakniti sredinsko stikalo na ogledalu.

Drugi del poti smo nato načrtno prevozili s prižganim digitalnim ogledalom in počasi smo se na novost privadili. Na koncu nas je še zmeraj nekoliko zmotilo težko ocenjevanje globine.

Avtomoto Prvi prikaz ene največjih novosti v avtomobilih #video

Kaj pa cena?

Za zdaj pri Toyoti še niso razkrili cene te digitalne novosti, a zagotovo ne bo poceni. Kot smo spoznali v Španiji, je slika s pomočjo kamere jasnejša in ne zmotita je sonce ali močnejša svetloba. Med pomembnejše prednosti spada tudi preglednost nazaj, če na sredini zadnje klopi sedi oseba ali pa imamo polno naložen prtljažnik. V tem primeru nemoteno vidimo dogajanje zadaj.

Ne spreglejte