Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
16. 5. 2017,
4.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

3

Natisni članek

požar Vrhnika gasilci

Torek, 16. 5. 2017, 4.14

6 let, 6 mesecev

Požar v skladišču Kemisa so ponoči gasilci že nadzorovali

Požar na Vrhniki: pogumna akcija gasilcev preprečila katastrofo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

3

Požar Vrhnika gasilci | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Potem ko je v tovarni kemičnih odpadkov na Vrhniki zagorelo, so se domačini zaprli v stanovanja, nekateri celo zapustili mesto, gasilna, reševalna in policijska vozila pa so pozno v noč švigala po praznih ulicah mesta. 256 gasilcev je ponoči pogasilo ognjene zublje in te tudi zadržalo stran od najbolj nevarnih odpadkov. Reševalci so dekontaminirali okrog 80 gasilcev, med katerimi ni bilo težje poškodovanih. Dogodek po prvih ocenah ne predstavlja nevarnosti za okolje.

Nad skladiščem Kemisa se je ponoči vil gost dim. | Foto: Gregor Pavšič Nad skladiščem Kemisa se je ponoči vil gost dim. Foto: Gregor Pavšič Tudi ko so se najvišji ognjeni zublji požara, ki je včeraj zvečer po domnevnem poku izbruhnil v tovarni Kemis na Vrhniki, že potuhnili, se je s pogorišča vse do jutra vil visok in gost dim. V temni noči ga je opazil vsakdo, ki se je peljal mimo po avtocesti. Enajst prebivalcev najbližjih hiš so včeraj po začetku požara evakuirali, nekaj domačinov je iz bližnjih stanovanjskih naselij – ta se nahajajo neposredno nasproti tovarne prek avtoceste – prav tako zapustilo stanovanja in prenočilo drugje.

Civilna zaščita občanom iz preventive odsvetuje dolgotrajnejše aktivnosti na prostem. Šole in vrtci bodo delovali nemoteno, a z omejenimi aktivnostmi na zunanjih površinah. Voda je pitna, prekuhavanje je priporočljivo za podtalnice in vodnjake, piše portal mojaobcina.si. 

Zagoreli manj vnetljivi odpadki

Kemis je namreč podjetje, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov. V skladišču so imeli okoli 1.500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, laki, topila, barve in zdravila. Na srečo je zagorelo v prostoru podjetja z manj vnetljivimi odpadki, je sporočila policija.

 

 

Video: Planet TV

Gasilci so uspeli požar po zahtevni reševalni akciji obvladati, do jutranjih ur in najbrž še naprej pa bo potekalo hlajenje pogorišča z vodo. Ko bo požar povsem pogašen, bo sledil še ogled pogorišča in iskanje prvih vzrokov nastanka požara, ki je domnevno uničil večji del objekta.

Gasilni tovornjaki so za gašenje porabili na tisoče litrov vode, ki so jo zbirali v bližnjih hidrantih. | Foto: Gregor Pavšič Gasilni tovornjaki so za gašenje porabili na tisoče litrov vode, ki so jo zbirali v bližnjih hidrantih. Foto: Gregor Pavšič

Na delu več kot 200 gasilcev

Za poklicnimi in prostovoljnimi gasilci, prav tako pa tudi reševalci, policisti in predstavniki civilne zaščite je burna noč. Najtežje je bilo sicer v prvih štirih urah požara, ki se je začel malo po 20. uri včeraj zvečer. Domačini so zaskrbljeni pogledovali proti nebu, kamor se je iz kemične tovarne vil gost dim. Stekla je hitra reševalna akcija in kmalu se je na poziv odzvalo 256 gasilcev. Dva od njih sta kasneje zaradi vdihavanja dima potrebovala zdravniško pomoč.

V spodnjem videu si oglejte izjavo direktorja Kemisa Emila Nanuta.

Video: Planet TV

Prišli so iz vseh bližnjih kakor tudi bolj oddaljenih krajev. Na obrazu so nosili zaščitne maske in se tako poskušali zavarovati pred škodljivimi plini. Gasilske ekipe so se pri gašenju redno menjale, saj je bila zahtevnost gašenja tokrat na zelo visoki ravni.

Prihod gasilcev s terena na dekontaminacijo in zdravniški pregled. Bili so vidno utrujeni, marsikdo med njimi je bil tudi pretresen nad resnostjo položaja. | Foto: Gregor Pavšič Prihod gasilcev s terena na dekontaminacijo in zdravniški pregled. Bili so vidno utrujeni, marsikdo med njimi je bil tudi pretresen nad resnostjo položaja. Foto: Gregor Pavšič

Gost dim, utripajoče modre luči in utrujeni gasilci v odejah

Ko je bilo izmene gasilca konec, so ga s kombijem pripeljali v eno izmed gostiln blizu pogorišča. V ozadju se je videl dim in utripajoče luči policijskih patrulj in številnih gasilskih vozil, gasilca pa so slečenega iz gasilske uniforme in zavitega v odejo pospremili v notranjost stavbe v oskrbo gasilcev. Bili so vidno utrujeni in tudi pretreseni, kakor resna je bila situacija.

"Vse gasilce, ki pridejo k nam na dekontaminacijo, boo oprali in jih pregledali. Teh pričakujemo več kot 80. Hujših poškodb za zdaj ni bilo, nekateri pa so čutili posledice izpostavljenosti plinov in stikov kože s temi nevarnimi plini. Konkretnih podatkov o obsegu materialov v skladišču nismo imeli, nekaj podatkov pa so nam posredovali iz vodstva družbe Kemis. Šlo je za skladiščenje odpadkov, a ker so pomešani med sabo, je bilo težko natančno oceniti položaj. Ni pa prišlo do eksplozij goriv ali nevarnih kemikalij, zato najbrž tudi ne bo večje nevarnosti za prebivalce," je ponoči za Siol.net povedala Vesna Komar iz zdravstvenega doma Vrhnika.

Požar Vrhnika gasilci | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Vsak gasilni tovornjak je potreboval več tisoč litrov vode

Medtem je bila Vrhnika sredi noči kot mesto duhov. Prebivalci so upoštevali navodila in se zadrževali v notranjosti svojih stanovanj. Po prazni glavni ulici so švigali gasilski tovornjaki in iskali hidrante za dotakanje več tisoč litrov vode. Njena poraba je bila resnično velika, gasilci so posamezni tovornjak na primer večkrat napolnili in ga spet poslali v akcijo. Zaradi velike porabe je v mestu padel tlak vode, ki pa je ostala pitna.

Gasilci so povedali, da je bila intervencija zaradi prisotnosti kemikalij in nafte zelo zahtevna in tudi nevarna. Med gašenjem je bilo po njihovih besedah več 10 eksplozij in detonacij, porušil se je tudi del strehe objekta Kemisa.

Pred ognjem so ubranili del skladišča z najbolj vnetljivimi odpadki

Del gasilcev je pazil, da ogenj ni zajel silosov z domnevno vsebino nafte, praznih sprejev in podobno. Po približno treh urah požara ostrešje ni več gorelo, gasilci pa so v notranjosti še videli ognjene zublje. Zaradi velike količine vode – najprej so jo uporabili za omejevanje požara, nato za gašenje in še hlajenje – je bilo po tleh več centimetrov vode.

Celotno razsežnost požara v podjetju bo pokazal šele jutranji svit, vzroke njegovega nastanka pa šele podrobnejši pregled pogorišča.

Prazna garaža gasilskega društva, ki je imelo do požara le kak kilometer vožnje. | Foto: Gregor Pavšič Prazna garaža gasilskega društva, ki je imelo do požara le kak kilometer vožnje. Foto: Gregor Pavšič

Gasilci so povedali, da je bila intervencija zaradi prisotnosti kemikalij in nafte zelo zahtevna in tudi nevarna.  | Foto: Gregor Pavšič Gasilci so povedali, da je bila intervencija zaradi prisotnosti kemikalij in nafte zelo zahtevna in tudi nevarna. Foto: Gregor Pavšič

Sredi noči so po Vrhniki vozili praktično le še gasilci in policisti. | Foto: Gregor Pavšič Sredi noči so po Vrhniki vozili praktično le še gasilci in policisti. Foto: Gregor Pavšič

Požar na Vrhniki | Foto: Anže Malovrh STA Foto: Anže Malovrh STA Požar na Vrhniki | Foto: Anže Malovrh STA Foto: Anže Malovrh STA Požar na Vrhniki | Foto: Anže Malovrh STA Foto: Anže Malovrh STA Požar na Vrhniki | Foto: Anže Malovrh STA Foto: Anže Malovrh STA Požar na Vrhniki | Foto: Anže Malovrh STA Foto: Anže Malovrh STA

Ne spreglejte