Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
9.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

avtomobil dražba

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 9.36

6 let, 7 mesecev

Posel avtomobilskih dražb cveti: to je pet najdražjih avtov na dražbi v Montereyu #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Na dražbi v Montereyu (ZDA) so prodali avtomobile v skupni vrednosti več kot 300 milijonov dolarjev. Najdražji med njimi je bil "najpomembnejši aston martin vseh časov".

Monterey dražba avtomobili | Foto:

Rezultati dražbe v ameriškem mestu Monterey so bili po okusu bogatašev, ki vzdržujejo, obnavljajo in prodajajo najredkejše in najvrednejše avtomobile. Posel avtomobilskih dražb namreč cveti. Več kot sto avtomobilov na dražbi je imelo izklicno ceno višjo kot milijon evrov. Pred 13 leti so na tej dražbi prodajali avtomobile v skupni vrednosti okrog 50 milijonov dolarjev, danes je v ponudbi dvakrat toliko avtomobilov kot takrat, njihova skupna prodajna vrednost pa je narasla za sedemkrat.

Monterey dražba avtomobili | Foto: Aston martin DBR1 (številka 1) za 22,55 milijona dolarjev

Najdražji avtomobil na dražbi je bil aston martin DBR1 iz leta 1956. V uradnem opisu avtomobila so celo zapisali, da je to najpomembnejši aston martin v zgodovini te angleške znamke. Izdelali so jih le pet, med drugim pa so zmagali na 24-urni dirki v Le Mansu, osvojili svetovno prvenstvo športnih avtomobilov (1959) ter trikrat zaporedoma slavili na dirki 1000 kilometrov Nürburgringa. DBR1 z dražbe je zmagal na tretjini teh dirki in bil ključen ob nadvladi nad Ferrarijem leta 1959. Prodali so ga za 22,55 milijona dolarjev. Postal je najdražji aston martin vseh časov, najdražji britanski avto in sedmi najdražji avto vseh časov z dražbe.

Mclaren F1 za 15,62 milijona dolarjev

McLaren F1 postaja eden najbolj vročih zbirateljskih avtomobilov, ki bi lahko v prihodnje dosegel tudi raven vrednosti ferrarijev 250 GTO. Za vožnjo po cesti so jih izdelali le 64, od tega jih je bilo za ceste v ZDA prirejenih zgolj sedem. Prvega med temi (letnik 1995) so na dražbi prodali za 15,62 milijona dolarjev.  | Foto: McLaren F1 postaja eden najbolj vročih zbirateljskih avtomobilov, ki bi lahko v prihodnje dosegel tudi raven vrednosti ferrarijev 250 GTO. Za vožnjo po cesti so jih izdelali le 64, od tega jih je bilo za ceste v ZDA prirejenih zgolj sedem. Prvega med temi (letnik 1995) so na dražbi prodali za 15,62 milijona dolarjev.

Ferrari 275 GTB/C za 14,52 milijona dolarjev

Eden izmed dvanajstih izdelanih ferrarijev 275 GTB/C, ki ima za seboj številne pomembne zmage. Avto iz leta 1966 ima originalno šasijo in karoserijo, ki pa so ju v preteklosti v celoti obnovili. Prodali so ga za 14,52 milijona dolarjev. V preteklosti so za ta model Ferrarija iztržili tudi že več denarja, na primer 26,4 milijona dolarjev leta 2014. | Foto: Eden izmed dvanajstih izdelanih ferrarijev 275 GTB/C, ki ima za seboj številne pomembne zmage. Avto iz leta 1966 ima originalno šasijo in karoserijo, ki pa so ju v preteklosti v celoti obnovili. Prodali so ga za 14,52 milijona dolarjev. V preteklosti so za ta model Ferrarija iztržili tudi že več denarja, na primer 26,4 milijona dolarjev leta 2014.

Porsche 917K za 14,08 milijona dolarjev

Porsche 917K je redek dirkalni avtomobil, ki je Porscheju prinesel prvo zmago na 24-urni dirki v Le Mansu. Poganja ga 12-valjni motor. Med lastniki tega porscheja z dražbe je bil tudi znani dirkač Jo Siffert, uporabili pa so ga tudi v filmu Steva McQueena z naslovom Le Mans. Avto so prodali za 14,8 milijona dolarjev. | Foto: Porsche 917K je redek dirkalni avtomobil, ki je Porscheju prinesel prvo zmago na 24-urni dirki v Le Mansu. Poganja ga 12-valjni motor. Med lastniki tega porscheja z dražbe je bil tudi znani dirkač Jo Siffert, uporabili pa so ga tudi v filmu Steva McQueena z naslovom Le Mans. Avto so prodali za 14,8 milijona dolarjev.

Ferrari 250 GT berlinetta za 8,305 milijona dolarjev

Po oceni strokovnjakov za starodobne Ferrarijeve klasike je ta 250 GT eden najbolje ohranjenih primerkov, ki je v preteklosti že osvojil številne nagrade. To je avto v različici s kratko medosno razdaljo. Izdelali so ga novembra leta 1961. | Foto: Po oceni strokovnjakov za starodobne Ferrarijeve klasike je ta 250 GT eden najbolje ohranjenih primerkov, ki je v preteklosti že osvojil številne nagrade. To je avto v različici s kratko medosno razdaljo. Izdelali so ga novembra leta 1961.

Ne spreglejte