Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
7. 10. 2022,
22.13

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

10

Natisni članek

Prodaja avtomobilov

Petek, 7. 10. 2022, 22.13

1 leto, 6 mesecev

Evropski avtomobilski sektor se krči tudi letos

Spet negativna napoved, ki sega tudi v Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

10

Parkirišče tovarna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Od leta 2019 je prodaja novih avtomobilov v Evropi padla za četrtino, vpliv prodajne krizi - kljub optimizaciji poslovanja, še vedno visokim dobičkom, a tudi velikim vložkom v razvoj - sega tudi v Slovenijo.

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je sprva za letošnje leto napovedalo vnovično rast novih avtomobilov v Evropi. Toda zaradi številnih težav pri dobavah in proizvodnji, ob tem pa še zaradi skrbi pred inflacijo in recesijo, so zdaj svojo napoved spremenili. Letos bo po oceni ACEA prodaja novih avtomobilov v Evropi padla za en odstotek na 9,6 milijona novih avtomobilov. V primerjavi s predkoronskim letom 2019 bo to že občuten 26-odstotni padec prodaje novih avtomobilov. Povedano drugače, v Evropi bodo letos trgovci prodali 3,3 milijona novih avtomobilov manj kot leta 2019.

Iztok Seljak
Avtomoto Prihodnost za leto 2030? Slovenski strokovnjak pozna odgovore.

Prodaja novih avtomobilov v Evropi:

Prodaja avtomobilov v Evropi | Foto:

vročina avtomobil ključ | Foto: Vpliv manjše prodaje sega tudi v Slovenijo

Kljub manjši prodaji so se tako proizvajalci kot veliki trgovci dobro odzvali in vsi še vedno beležijo zelo visoke dobičke. Razmere pa negativno vplivajo na stanje na trgu, kjer so tako novi kot rabljeni avtomobili vse dražji, v nezavidljivem položaju pa  so se znašli tako dobavitelji kot tudi proizvodne tovarne.

Že včeraj smo pisali o lakirnici Magne v Hočah, ki bo očitno brez dela do konca leta. Stanje v industriji prinaša tudi negotove obete za tovarno Revoz v Novem mestu, ki za zdaj ostaja edini naš stik z Renaultom (svojo podružnico so prodali izraelski skupini Taavura), prav tako pa tudi težje razmere za sicer zelo uspešna dobaviteljska podjetja. Ta so nedavno s slovensko vlado načeloma sklenila dogovor o letnem subvencinjskem parnerstvu v višini 30 milijonov evrov letno za obdobje šest let.

Renault salon
Avtomoto Umik Renaulta iz Slovenije, prihod Izraelcev – kaj se spreminja?

Nissan leaf električna polnilnica | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Od Bruslja pričakujejo jasno in natančno strategijo

Evropska avtomobilska industrija, ki je zelo močan dejavnik gospodarstva, se nahaja tudi sredi globalnih tektonskih premikov. Tekmeci iz področja ZDA in Azije postajajo vse bolj konkurenčni in bodo dolgoročno lahko tudi na evropskem trgu ponujali vse bolj kakovostne avtomobile. Po negativnih vplivi Brexita, pomanjkanja polprevodnikov in posledic vojne v Ukrajini tudi pri ACEA od evropske politike pričakujejejo odločno strategijo.

“Potrebujemo ambiciozen in natančen program dela, ki nam bo omogočil vnovično rast. Enako velja za povečanje števila prodaje električnih avtomobilov in pripadajočega izpolnjevanje klimatskih ciljev,” opozarja Oliver Zipse, predsednik ACEA in hkrati tudi poslovne skupine BMW.

“Ojačati je treba evropske dobaviteljske verige, omogočiti dostop do potrebnih redkih materialov za elektromobilnost in pospešiti širitev polnilne infastrukture,” pravi Zipse.

Porsche Slovenija
Avtomoto Razkrivamo: 100 poslovno vodilnih avtotrgovcev v Sloveniji

Evropski voznik park je vse starejši

Avtomobilski sektor samo v največjih evropskih trgih v državne blagajne prek davkov prinese okrog 375 milijard evrov. Letno sektor v razvoj vlaga okrog 59 milijard evrov, kar je tretjina celotnih vlaganj v razvojne projekte v Evropi. Avtomobilska industrija posredno in neposredno zaposluje okrog 12,7 milijona ljudi.

Evropa je na eni strani vodilna na področju prometne varnosti, kjer letno število smrtnih žrtev po podatkih ACEA pade za 17 odstotkov, žal pa na drugi strani skrbi vse starejši vozni park.

V povprečju je osebni avtomobil v Evropi star 12 let, tovornjak 14 let, kombi 12 let in avtobus kar 13 let. To ne pomeni le slabše varnostni ravni, temveč zavoljo zastarele tehnologije tudi več izpustov.

Ne spreglejte