Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
17. 1. 2024,
8.20

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

E-mobilnost električni avtomobili Prodaja avtomobilov Tesla

Sreda, 17. 1. 2024, 8.20

2 meseca, 3 tedne

Tesla model Y

Ponovitev lanskega leta? Tesla v Sloveniji spet niža cene.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Tesla model Y RWD | Tesla model Y je lani v Sloveniji dobila 957 novih registracij, predlani je bilo teh še komaj 240. | Foto Gregor Pavšič

Tesla model Y je lani v Sloveniji dobila 957 novih registracij, predlani je bilo teh še komaj 240.

Foto: Gregor Pavšič

Tesla je podobno kot lansko tudi letošnje začela z zniževanjem cen. Model Y, njihov prvi adut, je v Sloveniji zdaj na voljo za okrog 43 tisoč evrov.

Tesla je lani januarja prvič občutneje znižala cene svojih najpomembnejših modelov in pred enim letom močno vplivala na dinamiko evropskega avtomobilskega trga. Tudi leto 2024 se je začelo podobno. Podobno kot je BYD svoje avtomobile pocenil v Nemčiji, je Tesla tudi v Sloveniji znižala cene za model Y. To je bržkone tudi pričakovan ukrep, saj naj bi sredi letošnjega leta Tesla na trge že poslala tudi prenovljeni model Y. Podobno taktiko so imeli lani tudi ob prenovi modela 3.

BYD dolphin seal
Avtomoto Kakšen bo odgovor? Kitajci v Nemčiji leto začeli z velikimi popusti.

Model Y pocenili za štiri tisočake

V osnovni različici RWD, ki postaja vse bolj priljubljena različica tako modela Y kot tudi prenovljenega modela 3, je ta tesla v Sloveniji na voljo za slabih 42 tisoč evrov - pet tisoč evrov ugodneje kot do zdaj. Če temu prištejemo še nujni dodatek za transport in pripravo vozila, je izhodiščna cena dejansko praktično polno opremljenega avtomobila zdaj okrog 43 tisoč evrov. Model Y je tako komaj tisoč evrov dražji od modela 3, kar kaže na Tesline ambicije, da bi spet prodajno optimistično začela leto. Kdor bi dobil subvencijo Eko sklada, lahko tako model Y dobi za 40 tisočakov. V različici long range model Y stane 50 tisoč evrov.

Lani v Slovenijo skoraj tisoč modelov Y

Model Y je postal najbolje prodajani avtomobil na Danskem, Finskem, Islandiji, Nizozemskem, Norveškem, Švedskem in v Švici. V Slloveniji, ki je bila med mnogimi evropskimi državami, kjer je bil model Y najuspešnejši električni avtomobil, so lani registrirali 957 (predlani 240) modelov Y. Na absolutnem slovenskem trgu je bil uvrščen na šesto mesto.

Za zdaj uradno še niso znani podatki, al je model Y lani postal tudi najbolje prodajan avtomobil absolutno v Evropi. Njegov edini tekmec je bila dacia sandero. 

Ne spreglejte