Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2020,
11.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

4

Natisni članek

Boštjan Poklukar Marjan Šarec Letalska policijska enota Tatjana Bobnar Policija helikopter

Ponedeljek, 24. 2. 2020, 11.00

4 leta, 2 meseca

Policija po 12 letih (in popravilih) v uporabo le prejela nov helikopter #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

4

Jeseni je v Slovenijo priletel nov helikopter slovenske policije Augusta Westland AW169. Čeprav so ga prevzeli že oktobra, je bila slovesna predaja helikopterja v uporabo na letališču Jožeta Pučnika šele danes. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je slovesno predala ključ in po 12 letih je Letalska policijska enota (LPE) dočakala sodobno opremljen helikopter, s katerim bodo leti predvsem veliko varnejši.

Razlog za to, da je do uradne predaje helikopterja v uporabo prišlo šele po štirih mesecih, je, da so pred prevzemom odkrili nekaj tehničnih pomanjkljivosti, ki jih je moral proizvajalec odpraviti, med drugim so zamenjali celoten menjalnik glavnega rotorja. Pomanjkljivosti so bile odpravljene, helikopterja zaradi napake nekaj časa ni bilo mogoče uporabljati, novi stroški pa zaradi popravil niso nastali, ker so bila ta opravljena znotraj garancijskega roka, so nam pojasnili na policiji.

Zadnji helikopter so v policiji kupili leta 2007, zadnji helikopter istega razreda, torej večnamenski transportni, pa daljnega leta 1987, je povedala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Prevoz borbenih skupin policistov, tudi na skrajne točke Slovenije, varovanje državne meje, nadzor cestnega prometa, varovanje varovanih oseb, prevoz zunanjega tovora, reševanje v gorah – vse te in tudi druge policijske naloge bomo zdaj lahko izvajali še učinkoviteje in še hitreje. Nešteto je primerov, ko lahko helikopter pomaga. Poleg navdušenja nad njegovimi tehničnimi zmogljivostmi in široko uporabnostjo pa je spodbudno predvsem spoznanje, da bomo z njim reševali dragocena življenja," je v svojem govoru dejala Bobnarjeva.

Obdobje brez posodobitve najosnovnejše in najpotrebnejše opreme Letalske policijske enote je bilo predolgo, je dejala Bobnarjeva. | Foto: Ana Kovač Obdobje brez posodobitve najosnovnejše in najpotrebnejše opreme Letalske policijske enote je bilo predolgo, je dejala Bobnarjeva. Foto: Ana Kovač Bobnarjeva: Obdobje brez posodobitve je bilo predolgo

Obdobje brez posodobitve najosnovnejše in najpotrebnejše opreme Letalske policijske enote je bilo predolgo, je dejala Bobnarjeva.

"Nujno smo potrebovali nov zrakoplov, ki omogoča mnogostransko uporabnost in nepogrešljivo operativno podporo pri policijskem delu. Nova pridobitev je pomembna tudi zaradi neplovnosti obstoječih helikopterjev. V Letalski policijski enoti imajo trenutno sedem helikopterjev, od katerih so le trije plovni. Pričakujemo, da bo nov helikopter operativno uporaben že maja. 8 pilotov in 6 letalskih tehnikov je že izurjenih. Nadaljevali pa bomo tudi z usposabljanjem drugih policijskih uporabnikov in to znanje utrdili ter prenesli na ostale," je povedala.

Video: Bobnarjeva ponosna na svoje policiste

Uprizorili akcijo s poškodovanim policistom

Bobnarjeva je slovesno predala ključ pilotu, ki je helikopter odpeljal na vajo oziroma preizkus. Policisti so namreč skupaj s specialno enoto prikazali akcijo, v kateri naj bi bil eden od njih ustreljen, helikopter pa ga je na nosilih prevzel z višine z vitlom in odpeljal.

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

helikopter slovenska policija
Novice To je nov zmogljivi helikopter slovenske policije #foto #video

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Od šestih helikopterjev v policiji trenutno leteči le trije

Poleg novega sta zdaj od sedmih operativna le še agusta bell 206 in agusta bell 412, zato je nakup novega le obliž na rano. Zares varne se bodo namreč piloti počutili šele, ko jim bo uspelo floto pomladiti in poenotiti. Prav vsi helikopterji, ki jih trenutno uporabljajo, so različni.

V enoti so najšibkejši na področju večnamenskih transportnih helikopterjev. Načrtujejo zamenjavo dveh starejših, in sicer modelov augusta bell 212 in augusta bell 412, ki je trenutno delujoč. Nakup novega helikopterja je načrtovan za leto 2021, razpisna dokumentacija je že v pripravi.

"Že kmalu bo treba zaposliti dodaten kader in posodobiti celotno policijsko floto. Ključni dolgoročni cilj je zagotoviti varno delo v letalski enoti, zato se že pripravljamo za nakup novega večnamenskega helikopterja, s čimer bi se uresničila modernizacija transportnih in delovnih zmožnosti. Čez nekaj let pa se nadejamo tudi posodobitvi dveh patruljno-izvidniških helikopterjev, ki sta namenjena za tipične policijske naloge," je o načrtih spregovorila Bobnarjeva.

Zaradi napredne tehnologije neprimerno boljša varnost

Helikopter proizvajalca Leonardo Helicopters je sicer relativno nov in izredno zmogljiv, predvsem pa zelo dobro opremljen helikopter, ki je uporaben tako podnevi kot ponoči, so pojasnili na Policiji. Prvič je letel leta 2012, od 2015 pa ima tudi tipski certifikat EASA.

Skupaj z njim je policija prejela tudi vso opremo, ki jo potrebujejo za izvajanje nalog, opremljen je z vitlom in nosili za gorsko reševanje. Njegova največja prednost pred preostalimi šestimi v policijski floti je napredna tehnologija, z njo pa je povezana neprimerno boljša varnost.

"Helikopter je toliko zmogljiv, da se lahko tudi v primeru odpovedi enega motorja reši iz urbanega naselja in ne ogroža nikogar. Predvsem se poveča letalska varnost, tudi razpis smo zastavili tudi tako, da smo zmožni prepeljati svoje desantne skupine na skrajno vzhodno točko Slovenije, v Lendavo, ali pa na najvišjo točko, na Triglav, in se še uspešno vrniti nazaj," je ob prihodu helikopterja oktobra pojasnil Dejan Kink, vodja Letalske policijske enote.

Velika prednost novih tehnologij je tudi ta, da za standardni stourni pregled starih helikopterjev v floti porabijo 12 delovnih dni, nova tehnologija pa jim bo omogočala, da bodo takšen pregled na novem helikopterju opravili v pol ure. Več smo o helikopterju pisali tudi oktobra v prispevku o njegovem prihodu.

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Video: Poklukar o pripravi novega javnega naročila za helikopter

AW169
Novice Čakanje policije na nov helikopter se bo še podaljšalo

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Video: Bobnarjeva o usposabljanjem pilotov v Italiji v povezavi s koronavirusom

Na slovesnosti tudi o odmevnih dogodkih v zadnjem obdobju

Na slovesnosti sta spregovorila tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je pozdravil novo pridobitev in zagotovil, da so sredstva za nakup novega že pripravljena.

Video: Poklukar optimističen glede izboljševanja stanja v policiji

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki se je v svojem govoru predvsem osredotočil na dogajanje v zadnjem obdobju in poudaril, da je policija zaupanja vredna in so omadeževanja neprimerna.

"Vsaka organizacija ima svoje težave tako politika, tako tudi drugi poklici in tako tudi slovenska policija. Vendar slovenska policija nikoli ne skriva svojih napak, deluje transprentno in se vodstvo policije tudi vedno sooča z vsemi problemi, z vsemi anomalijami in jih tudi uspešno odpravlja tudi v svojih vrstah, kar je zelo pomembno, tukaj ni pometanja pod preprogo. In to, čemur smo bili priča pretekli teden, je, lahko rečemo, napad na slovensko policijo in je tudi žalitev za slovensko policijo," je povedal Šarec.

Vse, kar smo poslušali pretekli teden, nas lahko navdaja z žalostjo, je dejal. "A to ne pomeni, da jim bo uspelo zamajati ugled slovenske policije. Slovenska policija ni zarotniška organizacija, Ni organizacija, ki bi prežala na posameznike, zlasti na tiste, ki so na izpostavljenih političnih funkcijah. To je smešno trditi, da če ustavijo sina nekoga, ki je visoko v slovenski poltiki, da gre za zaroto in da ni naključij," je dejal Šarec.

Video: Šarec v svjem govoru kritičen do žalitev in napadov na policijo

 

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Šarec: "Ni treba vedno iskati zarot"

Po njegovem mnenju je policijska patrulja opravljala svojo nalogo. "Ni treba vedno iskati zarot. Vsak od nas je bil kdaj ustavljen. Sam sem bil kot župan ustavljen velikokrat, pa se nikoli nisem spraševal o zarotah in drugih zadevah in zato odgovorno trdim na tem mestu, da je slovenska policija odgovorna organizacija, ki odgovorno opravlja svoje delo in si ne zasluži takšnih blatenj, žalitev in tega, čemur smo priča," je dejal Šarec.

Tega se je dotaknila tudi Bobnarjeva in dejala, da so "neprimerni poskusi, da bi si posamezniki in interesne skupine podredile enega tako pomembnih organov, kot je policija, so samo še okrepili našo vztrajnost, da se temu zoperstavimo in preprečimo nastanek razmer, ki bi bile škodljive za celotno družbo."

"Ne bomo odnehali. Borili se bomo za to, da bo ta institucija, ki uživa enega najvišjih ugledov v državi, ohranila zaupanje ljudi in da ji bomo za njeno delo tudi v prihodnje omogočili ustrezne razmere. Take, kot pritičejo vsaki civilizirani, razviti in demokratični družbi," je dejala.

policija helikopter Tatjana Bobnar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Galerija fotografij z dogodka

Fotogalerija
1 / 20
Ne spreglejte