SiolNET. Avtomoto Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poglejte, tak nenavaden avto zdaj izdelujejo Makedonci #foto

10

termometer

električni fičko Makedonija | S pomočjo elektromotorja je najvišja hitrost omejena na 120 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa lahko prevozi do okrog 150 kilometrov.  | Foto: Reuters
S pomočjo elektromotorja je najvišja hitrost omejena na 120 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa lahko prevozi do okrog 150 kilometrov. Foto: Reuters

V Severni Makedoniji so začeli predelovati stare zastave 750 in jim vgrajevati električni motor. Tak novodobni 'fičko' ima z enim polnjenjem doseg približno 150 kilometrov, stane pa okrog 20 tisoč evrov.

Na prvi pogled je to starodobni fičko, ki pa se po ulicah Skopja vozi skoraj neslišno. Gre za avtomobil podjetja BB Classic Cars, ki obnavlja starodobne avtomobile in jim zdaj vgrajuje tudi elektromotorje. Te izdeluje nemški Kessler, ki ima v Severni Makedoniji tudi svojo tovarno.

Električne energije dovolj za okrog 150 kilometrov

Elektromotor lahko poveča potencial zastave 750, ki je imela v originalu šibak motor z okrog 30 'konji'. S pomočjo elektromotorja je najvišja hitrost omejena na 120 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa lahko prevozi do približno 150 kilometrov. Baterija je majhna, s kapaciteto komaj 10 kilovatnih ur, a jo je zato mogoče dokaj hitro napolniti.

Po besedah Milorada Kitanovskega, direktorja podjetja za predelavo vozil, stane tri ure domačega polnjenja manj kot en evro, in to je tudi okvirni strošek 150-kilometrske vožnje z električnim fičkom.

Prvi korak k elektromobilnosti Severne Makedonije

Avtomobil s ceno okrog 20 tisoč evrov ni poceni. Volkswagen e-up stane 25 tisočakov, električni e-golf pa okrog 30 tisoč evrov.

V Severni Makedoniji šele razmišljajo o subvencijah za nakup vozil z manjšim izpustom CO2, razvoj fička pa je bil delno sofinanciran tudi z državnimi sredstvi za spodbujanje alternativnih pogonov. Država se želi približati Evropski uniji, a se sooča z visokimi izpusti CO2 iz prometa in kurjenja premoga.

električni fičko Makedonija | Foto: Reuters Foto: Reuters električni fičko Makedonija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin