SiolNET. Avtomoto Novice
6,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kamera, projektor, odsevna vlakna ...

Poglejte, 14-letnica rešila mrtvi kot v avtomobilu

6,69

termometer

Preglednost iz marsikaterega novega avtomobila je vse prej kot zgledna, še posebej pa pogled ovirajo stebrički A. Zdaj je 14-letnica iznašla enega od načinov, kako to bistveno izboljšati, stebriček A  bi naredila "prosojen".

Proizvajalci avtomobilov morajo vse več vlagati v varnost svojih vozil in to lahko privede do bolj masivnih sestavnih delov karoserije avtomobilov. Eden od takih so stebrički A, ki ovirajo pogled vozniku predvsem ob zavijanju. Čeprav smo letos pri novi toyoti corolli pohvalili zelo tanke stebričke in s tem boljšo preglednost, je ta stebriček še vedno nerešljiva uganka.

Zanimiv sistem 14-letnice, sestavljen iz zunanje kamere in notranjega projektorja

To bi se lahko spremenilo po zaslugi komaj 14-letne Alaine Gassler, ki je na šolskem natečaju Broadcom Masters predstavila sistem "prosojnega" stebrička A in si z njim prislužila tudi nagrado 25 tisoč ameriških dolarjev.

Gasslerjeva je na zunanjo stran stebrička postavila kamero. Slika se v živo prenaša na projektor, ki je nameščen na senčniku znotraj avtomobila. Ta projektira sliko na notranjo stran stebrička, ki ga je oblekla v reflektivno tkanino. Ta odseva svetlobo le nazaj proti izvoru svetlobe, v tem primeru torej proti projektorju. Ker je nameščen blizu voznikovih oči, te ujamejo povratne žarke in voznik na stebričku vidi pogled z zunanje kamere. S tem dobi vtis, kot bi videl skozi stebriček. Drugi potniki v vozilu na stebričku ne vidijo ničesar.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin