Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 10. 2024,
6.31

Osveženo pred

1 dan, 19 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Natisni članek

električni avtomobili Prodaja avtomobilov Tesla

Petek, 25. 10. 2024, 6.31

1 dan, 19 ur

Tesla

Poceni majhne tesle ne bo, prihodnje leto občutna rast prodaje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
Tesla model Y RWD LR | Tesla je v devetih mesecih kupcem dostavila 1,29 milijona avtomobilov. | Foto Gregor Pavšič

Tesla je v devetih mesecih kupcem dostavila 1,29 milijona avtomobilov.

Foto: Gregor Pavšič

Obljube Elona Muska ob predstavitvi poslovnih rezultatov za tretje četrtletje niso všeč vsem. Poceni električnega avtomobila ne bo, a prodaja se bo prihodnje leto povečala, zmanjšali pa stroški proizvodnje. Te besede so bile dovolj, da je delnica Tesle v enem dnevu poskočila kar za 20 odstotkov.

Samovozeči robotaksi vlagateljev pri Tesli ni prepričal. | Foto: Tesla Samovozeči robotaksi vlagateljev pri Tesli ni prepričal. Foto: Tesla Po razkritju samovozečega robotaksija cybercab so bili Teslini delničarji jasni – napoved za proizvodnjo avtomobila brez volana okrog leta 2027 je bila premalo konkretna. Vrednost delnice je takoj po predstavitvi hitro padla. Drugače je bilo po razkritju podatkov za poslovanje v tretjem četrtletju. Čeprav prodaja letos stagnira, Tesla s prodajo izključno električnih avtomobilov lepo služi.

"Nobeno podjetje za električna vozila ni dobičkonosno," je Musk povedal analitikom med konferenčnim klicem v sredo. "Po mojih informacijah ni niti en oddelek za električna vozila pri kateremkoli obstoječem avtomobilskem podjetju dobičkonosen. Pomembno je torej, da je Tesla dobičkonosna kljub zelo zahtevnemu avtomobilskemu okolju."

Model Y čaka svojo prenovo. V Šanghaju so domnevno že začeli predserijsko proizvodnjo vozila, ki pa ga še niso razkrili. | Foto: Gregor Pavšič Model Y čaka svojo prenovo. V Šanghaju so domnevno že začeli predserijsko proizvodnjo vozila, ki pa ga še niso razkrili. Foto: Gregor Pavšič Napoved višje prodaje bo slonela na prenovi modela Y

Musk je potrdil, da Tesla vendarle ne namerava izdelati poceni električnega avtomobila s ceno okrog 25 tisoč dolarjev. Za prihodnje leto pa je napovedal od 20 do 30 odstotkov boljšo prodajo kot letos.

Ta bo slonela na prenovljenem modelu Y, ki ga pričakujemo v prvem četrtletju. Model Y je bil lani absolutno najbolje prodajani avtomobil na svetu. Prav napoved dviga prodaje in obenem zmanjševanja proizvodnih stroškov je prepričala vlagatelje. Vrednost delnice je v enem dnevu spet poskočila za kar 20 odstotkov.

V prvih devetih mesecih tega leta je Tesla dostavilo 1,29 milijona vozil. Dostaviti jih mora še 514.925, da bi presegla svoj lanski rekord.

Ne spreglejte