Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
9.36

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča - P Automobil Import

Foto: Klemen Korenjak
Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Peugeot advertorial Peugeot 5008

Petek, 29. 9. 2017, 9.36

2 meseca

Peugeot 5008 ali pet izzivov, ki čakajo moderni družinski avtomobil

Vsebino omogoča - P Automobil Import

Foto: Klemen Korenjak
Video: Dean Gostimirovič

Če je bil nekoč avtomobil za večjo družino obsojen na kompromise, danes prav namenski avtomobil zanje najbolje podira meje in tudi najboljši izkoristek. Odgovarjamo na vprašanje, katerim petim izzivom mora biti kos moderni družinski avto in zakaj so tudi nekoč klasični enoprostorci postali športni terenci oziroma SUV-i.

Video:

Višje od tal in bolj robusten je novi 5008 kot SUV precej bolj raznovrstno uporaben kot predhodnik. Ta je bil še klasični družinski enoprostorec. | Foto: Klemen Korenjak Višje od tal in bolj robusten je novi 5008 kot SUV precej bolj raznovrstno uporaben kot predhodnik. Ta je bil še klasični družinski enoprostorec. Foto: Klemen Korenjak Pet izzivov za moderen družinski avtomobil?

Sprejeti mora vsaj tri otroške sedeže, z dinamičnim okoljem navdušiti očeta za volanom, peljati po makadamu tako visoko v hribe kot po avtocesti do morja, ponuditi prostor še tastu in tašči in z drznostjo obenem pritegniti tudi pozornost mimoidočih. Ne le, da se močno kot še nikoli spreminja, širi in razvija avtomobilski svet, povsem novi pristopi so začeli veljati tudi pri do nedavno klasičnih družinskih avtomobilih. Večji potencial vozila in njegov boljši izkoristek peljeta v smer večje svobode mobilnosti in odgovarjata na splošno vprašanje, zakaj so danes že skoraj vsi avtomobili videti kot športni terenci.

Peugeotov i-cockpit sodi tudi v družinsko vozilo s šestimi ali sedmimi sedeži. Vozne lastnosti so dober kompromis med dinamično ostrino in udobjem. | Foto: Klemen Korenjak Peugeotov i-cockpit sodi tudi v družinsko vozilo s šestimi ali sedmimi sedeži. Vozne lastnosti so dober kompromis med dinamično ostrino in udobjem. Foto: Klemen Korenjak

Nepogrešljivi del sredinske konzole so fizična stikala, ki so enostavno uporabna in bi jih po videzu še najlažje postavili v svet letalske industrije. | Foto: Klemen Korenjak Nepogrešljivi del sredinske konzole so fizična stikala, ki so enostavno uporabna in bi jih po videzu še najlažje postavili v svet letalske industrije. Foto: Klemen Korenjak

Športni terenci in SUV-i, tudi ko govorimo o družinskih vozilih, niso muha enodnevnica

Neverjetni trend priljubljenosti športnih terencev vseh raznih oblik in velikosti izhaja prav iz te svobode štirikolesnega gibanja. To pač ni več modna muha, temveč preprosta evolucija avtomobila. Ta je sledila željam voznika oziroma vseh uporabnikov avtomobila. Vozilo, ki pomaga uresničiti vse družinske želje, ki zna peljati tako v mesto, pa otroke v vrtec ali šolo, popoldan na izlet v hribe, za konec tedna pa še na morje, lahko hitro postane pravi družinski član, kajne?

Višji položaj sedenja nudi tako boljšo preglednost na cesto, kot tudi enostavnejše vstopanje in izstopanje. Športni terenec ali SUV torej dviga raven varnosti in udobja, za nameček pa je še vpadljiv, oblikovalsko atraktiven in trendovski. Enostavno je postal z višjo oddaljenostno od tal in poudarjeno robustnostjo tudi bolj odporen na cestne pasti.

Vsi trije sedeži druge vrste so enako široki, zat lahko tudi sprejmejo tri otroške sedeže. | Foto: Klemen Korenjak Vsi trije sedeži druge vrste so enako široki, zat lahko tudi sprejmejo tri otroške sedeže. Foto: Klemen Korenjak

Enostavno podiranje druge vrste in zadnjih dveh sedežev v ravno dno. Za trenutke, ko želite prepeljati tovor večjih dimenzij in ne potnikov. | Foto: Klemen Korenjak Enostavno podiranje druge vrste in zadnjih dveh sedežev v ravno dno. Za trenutke, ko želite prepeljati tovor večjih dimenzij in ne potnikov. Foto: Klemen Korenjak

Ključna dodatna sedeža, ki sta peresno lahka

Peugeot 5008 izhaja iz predhodnikov, ki so bili klasični družinski enoprostorci. Zdaj si je prvič nadel gene avtomobilskega SUV-a. Ko so ga lani jeseni premierno predstavili na avtomobilskem salonu v Parizu, ga navzven skoraj ni bilo mogoče spoznati. Enajst centimetrov daljši in s skoraj 17 centimetri podaljšano medosno razdaljo, ključnim podatkom za dober prostorski izkoristek notranjosti, je dobil ključne pridobitve.

V notranjosti je zadržal prostorsko prilagodljivost in pravi arhitekturni tetris, obenem pa z modernimi motorji in zasnovo postal tudi vozniško še en korak bolj uporaben in prepričljiv. Ključna sta seveda šesti in sedmi sedež v zadnji vrsti. Ker vsak med njima tehta le 11 kilogramov, ju je enostavno odstraniti iz vozila in glede na potrebe optimalno izkoriščati razpoložljiv prostor. Vsak sedež se obenem lahko zloži v ravno dno in tako ne odvzema prostornosti prtljažnemu prostoru.

V zadnjo vrsto najbolje sodi oseba s kitaro v roki

S tem avtomobilom smo si privoščili več družinskih izletov in ugotovili naslednje. Pettisočosmica ima tri vrste sedežev in vsaka nudi svoja posebna doživetja. Vozniku pripada v roke majhen in dinamično zasnovan volanski obroč, pa povsem digitalna in prilagodljiva armaturna plošča, v srednji vrsti so nato trije enako široki in vzdolžno pomični sedeži, zadnja vrsta pa je kot nalašč za osebo s kitaro v roki. V srednjo vrsto lahko torej postavimo enega zraven drugega tudi tri otroške sedeže, voznik pa skupaj s sredinsko konzolo z »letalskimi« gumbi in edinstveno oblikovano ročico menjalnika uživa kot za volanom čistokrvnega športnega avtomobila. Družinski enoprostorci do zdaj takega vozniškega prostora niso omogočali.

Da, taki avtomobili so kot dnevna soba na štirih kolesih. Prostor za druženje in sproščen pogovor na vsaki cestni avanturi. Ko v avto povabimo družinske člane ali prijatelje, postane v vozilu zares prijetno in če se na primer iz zadnjega šestega ali sedmega sedeža zasliši še zvok glasbe, tak avtomobil  postane pravi dom na štirih kolesih.

Moč modernega avtomobila je v podrobnostih, med katere šteje tudi prestavna ročica samodejnega menjalnika. | Foto: Klemen Korenjak Moč modernega avtomobila je v podrobnostih, med katere šteje tudi prestavna ročica samodejnega menjalnika. Foto: Klemen Korenjak

Pet ključnih prednosti srednje vrste sedežev v peugeotu 5008:

Vsi sedeži so enako široki, zato imajo tudi vsi trije potniki enako udobja in prostora.

Vsak med njimi je vzdolžno posebej prilagodljiv, s čimer si prilagajamo prtljažni prostor in prostor za kolena, prav tako pa olajšamo dostop do sedežev tretje vrste.

Imajo nastavljive vzglavnike. Ko na sedežu ne sedi nihče, jih je mogoče spraviti povsem na spodnjo raven in tako omogočiti vozniku boljši pregled nazaj.

Sedeže je mogoče zelo preprosto zložiti v povsem ravno dno.

Vsak med njimi ima sidrišče isofix za pričvrstitev otroških sedežev.

Avtomobil iz vidika svobode mobilnosti še ni bil tako dovršen

Človek je avtomobil pred več kot 130 leti izumil, da bi mu dal svobodo. Z njim si je želel hitro in preprosto mobilnost, potovanja, druženja in osvajanje neznanega sveta. Odkrivati skrite kotičke narave, omogočiti izlete z najbližjimi in uživati v trenutkih sreče - vse to je bilo od nekdaj zapisano v skritih avtomobilskih genih. Danes se je avtomobilu uspelo evolucijsko razviti, tako da svojemu uporabniku to svobodo zares ponuja. 

Ne spreglejte