Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
13. 4. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

4

Natisni članek

Mercedes-Benz Audi BMW

Četrtek, 13. 4. 2017, 5.00

6 let, 7 mesecev

Osnovni premium crossoverji v Sloveniji: koliko stanejo, koliko jih kupimo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

4

Mercedes GLA | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Slovenec mora za solidno opremljen začetni model crossoverja nemške premium znamke, ki ima dizelski motor in štirikolesni pogon, plačati debelih 30 tisoč evrov. BMW X1 je najbolj terensko usmerjen, Mercedes-Benz je s terenskimi sistemi prenovil svoj GLA, z novim Q2 pa se je v ta trendovski razred vključil še Audi. Ti modeli so za vse tri znamke tudi ključni za pridobivanje novih strank in grajenje lojalnosti.

Mercedes-Benz namerava letos v Sloveniji prodati okrog 90 modelov GLA. Njegova cena se začne pri 28.400 evrih, cene dizelskega modela pa pri 30.790 evrih. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz namerava letos v Sloveniji prodati okrog 90 modelov GLA. Njegova cena se začne pri 28.400 evrih, cene dizelskega modela pa pri 30.790 evrih. Foto: Mercedes-Benz Prodaja premium avtomobilov že več let zaporedoma raste, kar je zasluga tako povečane kupne moči kot tudi širše ponudbe glavnih premium proizvajalcev vozil. Za prestižni naziv najboljšega se tradicionalno bojujejo predvsem Mercedes-Benz, Audi in BMW, razlike med njimi pa so vsako leto majhne. Mercedes je samo lani prodal več kot dva milijona avtomobilov, največje zasluge pa pripisujejo svojim kompaktnim avtomobilom (razred A, B in C s svojimi izpeljankami). Od leta 2012 in predstavitve nove generacije razreda A – Mercedes je mednarodno novinarsko predstavitev organiziral v Sloveniji – so prodali dva milijona svojih kompaktnih avtomobilov.

Video - Kaj zmore mercedes-benz GLA izven urejenih asfaltnih cest?

Glavna tekmeca mercedes-benza GLA sta novi audi Q2 ... | Foto: Jure Gregorčič Glavna tekmeca mercedes-benza GLA sta novi audi Q2 ... Foto: Jure Gregorčič Osnovni modeli premium znamk privabljajo mlajše in predvsem nove stranke

"Od leta 2012 se je povprečna starost kupca kompaktnih avtomobilov znižala za 13 let. To so zelo pomembni avtomobili za pridobivanje novih kupcev, ki jih nato želimo obdržati," pravi Dieter Zetsche, predsednik koncerna Daimler, ki poudarja pomen baze kupcev in lojalnosti znamki. ..., in BMW X1, ki je že na zunaj med vsemi tremi najbližje pravemu športnemu terencu. | Foto: Ciril Komotar ..., in BMW X1, ki je že na zunaj med vsemi tremi najbližje pravemu športnemu terencu. Foto: Ciril Komotar Ta je med ključnimi dejavniki za uspeh posamezne znamke. Te niso več osredotočene le na osnovne avtomobile, ampak tudi širšo ponudbo strankam, meni Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji. Podjetje iz Ingolstadta je lani dobilo svoj vstopni oziroma začetni crossover Q2, v prvih dveh mesecih so jih v Sloveniji registrirali že 46.Spodaj navedeni prodajni podatki sicer niso povsem zanesljivi, saj ne upoštevajo odbitka deleža vozil iz naslova prodaje v tujino.

Zaradi aktualnih prodajnih smernic so prav crossoverji in športni terenci med ključnimi modeli za širitev prodaje nemškega premium trojčka. Začetni modeli so tudi najcenejši, s tem pa tudi primerni za širjenje baze strank. Ti avtomobili so finančno dostopnejši tudi nekoliko mlajšim kupcem, obenem pa kot naročeni za vlogo drugega domačega premium avtomobila.

Kje je finančna meja za vstop v premium razred crossoverjev?

Poleg omenjenega Q2 sestavljata osnovni premium trojček crossoverjev še BMW X1 in mercedes-benz GLA. Pri najcenejših različicah so med njimi precej velike razlike, manj pa jih je pri bolj solidno opremljenih. Kdor hoče katerega od teh avtomobilov opremiti s prevladujočim dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom, mora v primeru audija Q2 pripraviti vsaj 31 tisoč evrov, oba tekmeca pa sta še za približno šest oziroma sedem tisočakov dražja.

Mercedes-benz GLA in audi Q2 sta zelo urbano usmerjena crossoverja, X1 pa je postal z novo generacijo precej večji in si med to trojico edini zasluži naziv športni terenec.

Razlike med Mercedes-Benzovim razredom A in modelom GLA se bolj opazijo na zunaj kot pa v vozniškem prostoru. Ko vozimo GLA, bistvene razlike ne občutimo.  | Foto: Mercedes-Benz Razlike med Mercedes-Benzovim razredom A in modelom GLA se bolj opazijo na zunaj kot pa v vozniškem prostoru. Ko vozimo GLA, bistvene razlike ne občutimo. Foto: Mercedes-Benz

Prodaja najmanjših modelov SUV/crossover vodilnih treh premium znamk v Sloveniji:

 

Mercedes-benz GLA

BMW X1

Audi Q2

2017

15

/

46

2016

75

188

19

2015

76

25

/

Cena osnovnega modela:

28.400 EUR

32.250 EUR

24.600 EUR

Cena modela z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom:

37.700 EUR

38.760 EUR

31.351 EUR

vir: Sekcija avtomobilskih uvoznikov, Trgovinska zbornica Slovenije

Mercedes-benz GLA je zdaj bolj uporaben tudi zunaj asfalta

Mercedes-Benz je letos prenovil svoj model GLA, za katerega nameravajo letos v Sloveniji dobiti okrog 90 kupcev. GLA je dobil možnost nekoliko bolj prilagojene šasije za vožnjo zunaj urejenih cestišč. Kdor ga izbere s paketom offroad, dobi zdaj tri centimetre večjo oddaljenost od tal. Pomembna novost je tudi 360-stopinjska kamera, ki vozniku prek notranjega zaslona na sredinski konzoli bistveno olajša vožnjo. To velja predvsem v primeru, ko voznik ne vidi dobro ceste pred njim ali pa ko vozi po zelo ozkem cestišču ali mostu.

GLA ima tudi sistem za elektronsko nadzorovano spuščanje po strmini, kjer lahko voznik hitrost nastavlja od štiri do 16 kilometrov na uro. Avtomobil smo v praksi preizkusili na terenskem poligonu na madžarskem dirkališču Hungaroring, kjer je bil kos zadanim nalogam in tudi osnovnemu poslanstvu avtomobila. Na drugi strani je lahko v različici AMG tudi pravi športnik in GLA je tudi zato po prodajnih številkah celo blizu klasičnemu mercedesu razreda A.

Po prenovi je novost v ponudbi je model 220 4MATIC, ki ga poganja bencinski motor z močjo 135 kilovatov in 300 njutonmetri navora.

To je GLA v različici AMG, ki ga poganja dvolitrski motor z močjo 381 "konjev". To je najmočnejši štirivaljni serijski motor. Do 100 kilometrov na uro tak avtomobil pospeši v 4,4 sekunde. | Foto: Mercedes-Benz To je GLA v različici AMG, ki ga poganja dvolitrski motor z močjo 381 "konjev". To je najmočnejši štirivaljni serijski motor. Do 100 kilometrov na uro tak avtomobil pospeši v 4,4 sekunde. Foto: Mercedes-Benz

S paketom offroad ima na digitalnem zaslonu GLA tudi prikazovalnik naklona in kota, pod katerim sta obrnjeni sprednji kolesi. | Foto: Mercedes-Benz S paketom offroad ima na digitalnem zaslonu GLA tudi prikazovalnik naklona in kota, pod katerim sta obrnjeni sprednji kolesi. Foto: Mercedes-Benz

Še pomembnejši je dodatek 360-stopinjske kamere. Ta pride prav tako pri parkiranju v urbanih središčih kot na ozkih terenskih cestah. | Foto: Mercedes-Benz Še pomembnejši je dodatek 360-stopinjske kamere. Ta pride prav tako pri parkiranju v urbanih središčih kot na ozkih terenskih cestah. Foto: Mercedes-Benz

 

Ne spreglejte