Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Motor motoristi oprema motokros PR članek

Torek, 24. 5. 2022, 7.00

1 leto, 11 mesecev

Oprema za motokros in najboljše proge v Sloveniji

Oglasno sporočilo
motokros-oprema-in-proge_1200x800

Motokros je motociklistični šport, pri katerem motoristi vozijo po terenskih progah, kot so makadamske, blatne ali travnate ceste. V svoji najbolj surovi obliki motokros pomeni vožnjo z motorjem (moto) po kopnem (kros).

Za začetek vožnje v motokrosu morate opraviti začetni tečaj, nato pa lahko trenirate na lokalni oziroma vam najbližji stezi. Vadite osnovne veščine vožnje motorja, vožnja pa naj poteka po grobem terenu. Ker je dobro biti pripravljen na vse, bi bilo dobro, če bi se naučili voziti v različnih vremenskih razmerah. Seveda pa je vožnja bolj zabavna s prijatelji, zato si poiščite somišljenike in začnite uživati v vožnji - seveda z ustrezno opremo za motokros.

Kakšna oprema je potrebna za motokros?

Motocikli v motokrosu so zasnovani in namenjeni terenskim dirkam, z najmanjšo mogočo težo in imajo vgrajena vzmetenja za dolge vožnje.

motokros-oprema-kmc | Foto:

Najpomembnejša zaščitna oprema, ki je posebej zasnovana za voznike motokrosa, je motokros čelada. Nedvomno gre za najpomembnejši kos varnostne opreme. Na voljo je več vrst motokros čelad, vsaka od njih pa ima določene prednosti oziroma slabosti:

  • Čelade, ki pokrijejo celoten obraz - pokrile bodo vašo celotno glavo z vseh strani. Imajo ščitnik za obraz, ta ščiti obraz pred prahom, sončno svetlobo ali dežjem. Čelada za celoten obraz ima tudi ščitnik za čeljust, ki ga ne boste našli pri odprtih čeladah, a je večina takšnih čelad težkih in zmanjšuje splošno spretnost. Take čelade so najboljša možnost za najzahtevnejše terenske in motokrosistične proge.
  • Čelade z odprtim obrazom – take čelade bodo pokrivale vrh, stranice in zadnji del glave. Čelada sicer ne ščiti vaše brade ali oči, bo pa povečala vaše vidno polje.

Kakovostne čelade imajo več zračnikov, ki zagotavljajo dobro kroženje zraka in s tem boljše prezračevanje. A bodite pazljivi, da to ne zmanjša zaščite, ki jo zagotavlja čelada.

motokros-celada-enduro | Foto:

Priporočljivo je izbrati običajne zračnike, ki bodo med vožnjo zagotavljali zadostno količino kroženja, ne da bi ovirali zaščitno zasnovo čelade. Pomembno je tudi, da v moto trgovini kupite takšno, ki se popolnoma prilega vaši glavi.

Motokros škornji so prav tako nujni kot čelada za zaščito. Zagotavljajo zaščito za vaša stopala, gležnje in golenico. Škornji vas bodo zaščitili pred udarci pri morebitnem trčenju in preprečili, da bi se vaša noga zvila.

Ko gre za škornje, morate biti pozorni na njihovo ergonomijo, ki bo vplivala na celotno dirkaško pot. Prepričajte se, da vam škornji do določene mere omogočajo prosto gibanje gležnjev, hkrati pa poskrbite, da preprečujejo hiperekstenzijo in hiperfleksijo.

Pazite tudi, da škornji ne tehtajo preveč, saj vas težki škornji lahko obtežijo in vplivajo na vašo držo.

Motokros očala ščitijo vaše oči pred vetrom, prahom, dežjem in naplavinami ter s tem izboljšajo vašo vidljivost. Prepričajte se le, da se udobno prilegajo vaši čeladi. Ko gre za izbiro dobrega para očal, je prva stvar, ki jo je treba upoštevati, velikost.

Ena najpogostejših težav z umazanimi kolesarskimi očali je, da se leča lahko zamegli, če očala nimajo dobrega prezračevanja. Iz tega razloga je nujno treba kupiti kakovostna očala, ki zagotavljajo prezračevanje proti rosenju.

Če se običajno vozite po vročem soncu, lahko dobite celo zatemnjena očala. Izbirate lahko med različnimi odtenki, od polnih zrcalnih leč do hibridnih leč, ki so lahko uporabne tako v sončnih kot tudi oblačnih razmerah.

Komplet MX

  • Dres deluje kot zaščitna plast. Priporočljivo je, da uporabite dres, primeren za motokros, saj je ta bolj odporen proti obrabi kot običajni dresi. Ko gre za velikost, je pomembno, da ne iščete ohlapnega ali vrečastega kroja, saj se lahko med vožnjo zlahka ujamejo. Poiščite nekaj, kar vam popolnoma pristaja in je primerno za vožnjo.
  • Rokavice pomagajo preprečiti ureznine, modrice, opekline in odrgnine. Omogočajo tudi boljši oprijem. Oblazinjenje pomaga zmanjšati vibracije, ki jih čutite v rokah, s čimer se povečata vaša učinkovitost in vzdržljivost. Rokavice so običajno narejene iz zračnih in raztegljivih tkanin ter so lahko tanke ali debele, odvisno od vaših želja. Če želite dodatno zaščito, lahko uporabite debele rokavice z dodatnim oblazinjenjem. Prepričajte se, da so izdelane iz močnega materiala, odpornega proti obrabi!

Opornica za vrat pomaga preprečiti poškodbe hrbtenjače. Izbira prave velikosti je ključnega pomena, ko gre za opornico za vrat, saj lahko premajhna ali prevelika velikost omeji gibanje glave motorista. To lahko na koncu povzroči več škode kot koristi. Visokokakovostna, dobro prilegajoča se opornica za vrat vam bo dala dovolj prostora za premikanje glave brez kakršnihkoli omejitev.

mx-komplet-motokros-skornji | Foto:

Telesni oklep ščiti vse vitalne organe v vašem telesu, vključno s hrbtenico. Morda ne potrebujete močnega ščitnika za prsi, toda celo lahek, preprosti oklep vam lahko zagotovi večjo zaščito, kot če nosite samo majico.

Oporniki za kolena so prav tako pomemben kos opreme, saj so poškodbe kolena ena najpogostejših poškodb v kateremkoli športu. Nošenje opornic za kolena lahko pomaga preprečiti vseživljenjske poškodbe, ki se lahko končajo celo z invalidnostjo.

Ščitniki za komolce občutno zmanjšajo škodo na vaših rokah pri morebitnem padcu ali trku. Dodatno vas ščitijo pred praskami in zvini. Pametno je kupiti ščitnik za komolce, pritrjen s trakovi, saj bo to preprečilo premikanje ščitnika med vožnjo. Prav tako bo zagotovilo, da varovala ostanejo na mestu med padcem.

Kdaj je najboljši čas za motokros?

Čeprav je motokros prijeten v vsakem letnem času, lahko poletno sezono štejemo za najboljši čas za motokros, saj je vreme toplo in suho.

najboljsi-cas-za-motokros | Foto:

Katere so motokros proge v Slovenij?

  • Dunlop moto park Brnik

V neposredni bližini letališča Brnik, dolžina: 1.350 metrov, upravljalec: AMD Sitar Dunlop Racing Kamnik

  • Dolina pod Kalom

Nedaleč od Šentvida pri Stični, dolžina: 2.000 metrov, upravljavec: AMD Šentvid pri Stični

  • Butajnova

Pri Horjulu oz. Polhovem Gradcu (30 km od Ljubljane), dolžina: 1.200 metrov, upravljavec: MK Buhc Butajnova

  • Janžev Vrh

Ob cesti Gornja Radgona-Sp. Ivanjci-Lenart; dolžina: 1.430 metrov, upravljavec: MTK Radenci

  • Lemberg

Dolžina: 1840 metrov, upravljavec: Husky moto park

  • Mačkovci

Ob cesti Murska Sobota-Hodoš (Goričko), dolžina: 1.320 metrov, upravljavec: AMD Štefan Kovač

  • Mislinjska Dobrava

Proga je pet kilometrov pred Slovenj Gradcem iz smeri Velenja, dostop do proge je z glavne ceste. Pri naselju za Turiško vas se zavije levo in po 500 metrih desno na makadamsko cesto (označeno s smerokazi), dolžina: 1500 metrov, delno travnata in ilovnata.

  • Osek

V Slovenskih Goricah pri Sveti Trojici, dolžina: 2280 metrov, upravljavec: AMD Lenart

  • Planina nad Horjulom

Dolžina: 1100 metrov, za motokros in avtokros, upravljavec: MK Buhc Butajnova

  • Prilipe

Ob cesti Čatež ob Savi-Mokrice, dolžina: 1450 metrov, upravljavec: AMD Brežice

  • Radizel

Dolžina: 1.840 metrov, upravljavec: AMD Orehova vas

  • Stranska vas

Pri Stranski vasi, tri kilometre od Semiča, dolžina: 1.411 metrov, upravljavec: NIX MK Semič

  • Škedenj (pod AC Velenje-Maribor)

Pod AC Celje-Maribor, dolžina: 1750 metrov, upravljavec: AMD Slovenske Konjice

Motokros je eden izmed fizično najzahtevnejših športov na prostem. Je šport, ki ga je treba jemati resno, saj lahko povzroči smrtno nevarne poškodbe, če niste dobro opremljeni.

Dokler nosite svojo varnostno opremo, lahko prenesete skoraj vse trke in nesreče, ne da bi morali večno nositi breme tega. Bodite pripravljeni na vožnjo z motokrosom in v njej uživajte!

Naročnik oglasnega sporočila je KMC d.o.o.

Ne spreglejte