SiolNET. Avtomoto Novice
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oplovi avtomobili v prihodnje res le še s francoskimi motorji?

0,68

termometer

Če bodo avtomobili Opla postopno prevzeli motorje francoskega koncerna PSA Peugeot Citroen, lahko to ogrozi tisoče zaposlenih inženirjev in tudi prihodnost novega razvojnega centra v Rüsselsheimu.

Novi opel crossland X že uporablja tudi motorje koncerna PSA. Novi opel crossland X že uporablja tudi motorje koncerna PSA. Foto: Gašper Pirman

Opel je lani oktobra v Rüsselsheimu odprl nov razvojni center, v katerega so vložili 210 milijonov evrov, tam pa dela 800 ljudi. Po prevzemu Opla s strani francoskega koncerna PSA Peugeot Citroen zdaj ni jasno, kakšna je prihodnost Oplovih lastnih motorjev znotraj koncerna in ali bodo v prihodnje res ople poganjali le še francoski motorji.

Dokončnega dogovora še ni

Pod vprašanjem je tudi služba okrog tri tisoč Oplovih inženirjev, ki so do zdaj delali predvsem na projektih v okviru General Motorsa. Opel ima prav tako svoje tovarne za sestavljanje pogonskih motorjev v Nemčiji, na Poljskem in Madžarskem.

»Postopno bomo začeli uporabljati platforme in motorje PSA za Oplove modele. To se ne bo zgodilo čez noč, ampak postopoma,« je za Automobilswoche dejal vodja razvoja pri PSA Gilles Le Borgne. Vsak Oplov model, ki bo prevzel motorje PSA, bodo morali testirati in prilagajati, to pa bo tudi zahtevalo določeno število zaposlenih inženirjev.

Dvojnega programa razvoja motorjev ne bo

Predstavniki PSA sicer poudarjajo, da so tako motorji PSA kot Opla v skladu z vsemi okoljevarstvenimi zahtevami. Dodajo pa, da za avtomobile istih razredov ne bo smiselno izvajati dvojnega programa razvoja motorjev. Le Borgne pravi, da dokončne odločitve glede prihodnosti Oplovih motorjev še niso sprejeli, a da pri nemški avtomobilski znamki po letih negativnih poslovnih rezultatov iščejo večjo finančno učinkovitost. PSA se prav tako želi izogniti plačilu morebitnih licenčnin na naslov General Motorsa, ki bi si lahko lastil pravice za uporabo določenih Oplovih motorjev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin