Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
9.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

PSA Peugeot Citroen Opel

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 9.21

6 let, 6 mesecev

Oplovi avtomobili v prihodnje res le še s francoskimi motorji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Če bodo avtomobili Opla postopno prevzeli motorje francoskega koncerna PSA Peugeot Citroen, lahko to ogrozi tisoče zaposlenih inženirjev in tudi prihodnost novega razvojnega centra v Rüsselsheimu.

Novi opel crossland X že uporablja tudi motorje koncerna PSA. | Foto: Gašper Pirman Novi opel crossland X že uporablja tudi motorje koncerna PSA. Foto: Gašper Pirman

Opel je lani oktobra v Rüsselsheimu odprl nov razvojni center, v katerega so vložili 210 milijonov evrov, tam pa dela 800 ljudi. Po prevzemu Opla s strani francoskega koncerna PSA Peugeot Citroen zdaj ni jasno, kakšna je prihodnost Oplovih lastnih motorjev znotraj koncerna in ali bodo v prihodnje res ople poganjali le še francoski motorji.

Dokončnega dogovora še ni

Pod vprašanjem je tudi služba okrog tri tisoč Oplovih inženirjev, ki so do zdaj delali predvsem na projektih v okviru General Motorsa. Opel ima prav tako svoje tovarne za sestavljanje pogonskih motorjev v Nemčiji, na Poljskem in Madžarskem.

»Postopno bomo začeli uporabljati platforme in motorje PSA za Oplove modele. To se ne bo zgodilo čez noč, ampak postopoma,« je za Automobilswoche dejal vodja razvoja pri PSA Gilles Le Borgne. Vsak Oplov model, ki bo prevzel motorje PSA, bodo morali testirati in prilagajati, to pa bo tudi zahtevalo določeno število zaposlenih inženirjev.

Dvojnega programa razvoja motorjev ne bo

Predstavniki PSA sicer poudarjajo, da so tako motorji PSA kot Opla v skladu z vsemi okoljevarstvenimi zahtevami. Dodajo pa, da za avtomobile istih razredov ne bo smiselno izvajati dvojnega programa razvoja motorjev. Le Borgne pravi, da dokončne odločitve glede prihodnosti Oplovih motorjev še niso sprejeli, a da pri nemški avtomobilski znamki po letih negativnih poslovnih rezultatov iščejo večjo finančno učinkovitost. PSA se prav tako želi izogniti plačilu morebitnih licenčnin na naslov General Motorsa, ki bi si lahko lastil pravice za uporabo določenih Oplovih motorjev.

Ne spreglejte