SiolNET. Avtomoto Novice
4,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opel crossland X: naslednik merive, ki z aduti crossoverjev nagovarja družine

4,05

termometer

Opel crossland X
Foto: Opel

Opel z novim crosslandom X še aktivneje pelje v trendovski razred kompaktnih crossoverjev in nadomešča enoprostorsko merivo. Dobre štiri metre dolg avtomobil stavi na višji položaj sedenja, pomično drugo vrsto sedežev, dobro preglednost in za ta razred tudi velik prtljažnik.

Dimenzijsko podoben mokki, v primerjavi z astro občutno krajši in višji

Novi crossland X je Oplov novi prodajni adut, ki bo okrepil njihovo prisotnost v trendovskem razredu crossoverjev. Crossland X je dolg 4,2 metra, širok 1,7 metra in visok 1,59 metra ter tako dimenzijsko primerljiv (malenkost je krajši in nižji) z mokko.

Avtomobil bo predvidoma nasledil enoprostorsko merivo in ima izrazito poudarjeno družinsko uporabnost. Bistvo crosslanda X je v višjem sedenju in s tem povezanim boljšim pogledom na cesto. Medtem ko je dimenzijsko manjša mokka na voljo tudi s štirikolesnim pogonom in je lahko kos tudi nekoliko zahtevnejši vožnji zunaj asfaltnih cest, Opel crosslanda X namenja urbanemu okolju. Na drugi strani je v primerjavi z astro 16 centimetrov krajši in deset centimetrov višji.

Avtomobil bo predvidoma nasledil enoprostorsko merivo in ima izrazito poudarjeno družinsko uporabnost. Bistvo crosslanda X je v višjem sedenju in s tem povezanim boljšim pogledom na cesto.
Avtomobil bo predvidoma nasledil enoprostorsko merivo in ima izrazito poudarjeno družinsko uporabnost. Bistvo crosslanda X je v višjem sedenju in s tem povezanim boljšim pogledom na cesto. Foto: Opel

Zadnjo klop je mogoče vzdolžno premakniti za 15 centimetrov, srednji sedež je mogoče zložiti in tako omogočiti prevoz daljših predmetov. Zadnjo klop je mogoče vzdolžno premakniti za 15 centimetrov, srednji sedež je mogoče zložiti in tako omogočiti prevoz daljših predmetov. Foto: Opel Vzdolžni pomik druge vrste sedežev za 15 centimetrov, prostornina prtljažnika od 410 do 1.255 litrov

Kupci od takega avtomobila danes pričakujejo prilagodljivo notranjost, povezljivost in skrb za dobro počutje med vožnjo. Zadnjo klop je mogoče vzdolžno premakniti za 15 centimetrov. S pomikom sedežev naprej je mogoče osnovno prostornino prtljažnika 410 litrov povečati na 510 litrov. Zadnji sedeži so deljeni v razmerju 60 : 40, ob povsem podrtih sedežih pa se prostornina prtljažnika poveča na 1.255 litrov.

Aduti udobja za potnike so …

Crossland X prinaša prilagodljive sprednje žaromete LED, za doplačilo bosta na voljo tudi projekcijski zaslon v voznikovem zornem kotu, vzvratna kamera s 180-stopinjskim pogledom, ogrevana volanski obroč in vetrobransko steklo, manjkal seveda ne bo niti Oplov sistem OnStar.

V avtomobilu bo mogoče imeti digitalni zaslon velikosti do osem palcev, ki bo združljiv z Applovim sistemom Car Play, interakcija s podobnim Googlovim sistemom zrcaljenja aplikacij z mobilnega telefona Android Auto pa v Sloveniji še ne deluje.

Pri udobju potnikov gre omeniti še doplačljivo panoramsko streho, sprednje ergonomske sedeže s certifikatom AGR (kampanja za zdrav hrbet) ter možnost odklepanja, zaklepanje in vžiga motorja brez ključa (sistem keyless open&start).

V avtomobilu bo mogoče dobiti digitalni zaslon velikosti do osem palcev, ki bo združljiv z Applovim sistemom Car Play. Na voljo bodo tudi ogrevanje volanskega obroča in vetrobranskega stekla, pametni ključ za odklepanje, zaklepanje ter vžig motorja, panoramsko steklo, številni varnostni pripomočki ... V avtomobilu bo mogoče dobiti digitalni zaslon velikosti do osem palcev, ki bo združljiv z Applovim sistemom Car Play. Na voljo bodo tudi ogrevanje volanskega obroča in vetrobranskega stekla, pametni ključ za odklepanje, zaklepanje ter vžig motorja, panoramsko steklo, številni varnostni pripomočki ... Foto: Opel

Crossland X meri na pet varnostnih zvezdic Euro NCAP

Opel bo v svoj novi crossover vgradil tudi številne varnostno-asistenčne sisteme, s katerimi bo avtomobil meril na pet varnostnih zvezdic po standardu Euro NCAP. Med temi sistemi bodo že omenjena vzvratna kamera, opozarjanje na nalet s prepoznavanjem pešcev in samodejnim zaviranjem v sili (od pet do 85 km/h), opozarjanje voznika v primeru zaznane utrujenosti, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov in nadzor mrtvih kotov.

Na voljo bo tudi tovarniška vgradnja pogona na avtoplin

Pri Oplu za zdaj še niso razkrili tehničnih podrobnosti glede ponudbe motorjev, ki pa bodo predvidoma izhajali iz obstoječe mokkine ponudbe. Poleg bencinskih in dizelskih motorjev bo na voljo tovarniška vgradnja pogona na avtoplin, za prenos moči pa bodo skrbeli šeststopenjski ročni in samodejni menjalniki.

Opel bo crosslanda X v javnosti prvič pokazal 1. februarja v Berlinu, nato sledi predstavitev na avtomobilskem salonu v Ženevi in zatem najbrž tudi v Ljubljani. Prodajni apetiti pri Oplu seveda niso majhni. Od leta 2012 so na primer prodali že 670 tisoč mokk, od tega zgolj v zadnjih šestih mesecih kar sto tisoč prenovljenih modelov mokka X. Poleg crosslanda X bo Opel letos predstavil še večjega crossoverja grandland X.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin