Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
25. 4. 2012,
13.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Opel

Sreda, 25. 4. 2012, 13.06

6 let, 7 mesecev

Opel ampera prinaša v Slovenijo uporabnost električne mobilnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav ima opel ampera poleg električnega motorja še dodatni bencinski generator, to ni hibrid, saj ves čas deluje na električno energijo. Ampera se vozi in občuti kot vsakdanji avtomobil.

Ampero ves čas vozimo na električno energijo

Če izvzamemo električne malčke z omejeno uporabnostjo, prinaša prav opel ampera na avtomobilski trg tudi vsakdanjo komponento električne mobilnosti. Ker je to avtomobil s tako imenovanim podaljšanim dosegom, je na prvi pogled podobna hibridnim avtomobilom. Ker pa je pomožni bencinski motor dejansko namenjen le generiranju električne energije, ampera nikoli ne vozi na klasično bencinsko gorivo.

Dinamična štirisedežna limuzina z vsakdanjo uporabnostjo

Že ko smo z ampero odpeljali prve kilometre v okolici Haaga, smo bili navdušeni nad njenim videzom sodobnega avtomobila. Podobni so bili tudi naši vtisi ob nekaj deset kilometrih okrog Ljubljane, saj je ampera dinamičen štirisedežni kupe, ki ima dobre zmogljivosti, zgledno notranjost in solidno izdelavo. Z ampero se je pač mogoče peljati tako kot z vsakdanjimi avtomobili.

Srce ampere sta glavni in pomožni električni motor, kot dodatek pa ima avtomobil še 1,4-litrski bencinski motor. Ta proizvaja električno energijo, zato avtomobil ni odvisen od javnih električnih polnilnic. Doseg z uporabo zgolj električne energije znaša okrog 60 kilometrov, skupaj z bencinskim motorjem pa se doseg poveča na okrog 500 kilometrov. Če temu prištejemo še najvišjo hitrost 161 kilometrov na uro in 370 njutonmetrov takojšnjega navora, je lahko ampera za posameznika ali podjetje tudi prvi in ne več le pomožni avtomobil. Ampera bržkone ni po meri družinam (310 litrov prtljažnika), a je mogoče zadnja sedeža vseeno spraviti v ravno dno.

Zmogljivost baterije je 16 kilovatnih ur, masa pa 198 kilogramov. Življenjska doba baterije je vsaj osem let. Polnjenje traja od štiri do enajst ur.

Prikaz električnega pretoka na dveh 7-palčnih zaslonih

Prenos moči na kolesa je prek enostopenjskega menjalnika s tremi sklopkami. Prikaz pretoka električne energije in postopka polnjenja je mogoče v notranjosti spremljati prek sredinskega 7-palčnega zaslona. Sredinska konzola je občutljiva na dotik.

Ampere v Sloveniji od 42.900 evrov

Prodaja opel ampere se bo v Sloveniji začela 10. maja. Medtem ko načrtuje Opel v Evropi prodati 10 tisoč amper, je v Sloveniji ciljna prodaja 30 do 40 avtomobilov. Cena osnovnega modela je 42.900 evrov, z nekaj dodatne opreme (usnjen volan, usnjeno oblazinjenje in ogrevanje sedežev) pa 44.500 evrov. Prvi del amper za slovenski trg bo omenjeno opremo vseboval. Med glavnimi kupci naj bi bile predvsem pravne osebe.

Pri Oplu so tudi izračunali razliko v vzdrževanju ampere in klasičnega avtomobila z dizelskim motorjem. Ampera naj bi lastnika stala od 1,02 do 2,97 evra na sto kilometrov. Pri prevoženih 15 tisoč kilometrih na leto bi pri srednji vrednosti električna energija za ampero stala okrog 300, za dizelski avtomobil s porabo med šest in sedmimi litri pa 1300 evrov.

Ne spreglejte