SiolNET. Avtomoto Novice
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Omejitev hitrosti: bi lahko Volvu sledili tudi drugi?

0,14

termometer

200 na uro, prekoračena hitrost
Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Bi lahko omejitvi hitrosti Volvovih avtomobilov na 180 kilometrov na uro sledili tudi drugi proizvajalci?

Volvo XC60 Avtomoto Samo še 180 kilometrov na uro: Volvo bo omejil hitrost svojih avtov

Volvo je tik pred začetkom avtomobilske razstave v Ženevi napovedal hitrostno omejitev svojih avtomobilov po letu 2020 na 180 kilometrov na uro. S tem želijo po besedah njihovega predsednika Hakana Samuelssona vplivati na boljšo prometno varnost, še bolj pa med avtomobilskimi proizvajalci sprožiti razpravo o tem, ali naj imamo v avtomobilih sisteme za preprečevanje njihove zlorabe.

Nemci ne bodo sledili Volvovemu zgledu

Ali bodo Volvovemu zgledu sledili tudi drugi? V skoraj vseh evropskih državah je zakonska omejitev 130 kilometrov na uro, izjema je za zdaj le še Nemčija. Tam so njihovi premijski proizvajalci Mercedes-Benz, Audi in BMW sprejeli medsebojni dogovor ter najvišjo hitrost avtomobilov elektronsko omejili na 250 kilometrov na uro. Med nemškimi znamkami so izjeme porscheji.

"Nam dogovor o najvišji hitrosti 250 kilometrov na uro ustreza in ne vidim razloga, da bi to spreminjali. Tako hitro se je zakonsko dovoljeno voziti le ponekod v Nemčiji in nikjer drugje," je za nemški Handelsblatt povedal Ola Källenius, kmalu predsednik Daimlerja (konec maja bo nasledil Dietra Zetscheja) in nekoč tudi vodja razvoja Mercedes-Benzovega športnega oddelka AMG.

hitrost avtocesta Avtomoto Divjati po avtocesti ali ne? To je lekcija mnogim voznikom. #video
Strokovnjaki iz nemške avtomobilske industrije ob tem poudarjajo, da se večina hujših prometnih nesreč zgodi na regionalnih cestah in da bodo s prihodom električnih vozil začele veljati tudi omejene hitrosti vozil. Pri električnih vozilih je najvišja hitrost elektronsko omejena zaradi varčevanja z energijo pri zelo visokih hitrostih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin