SiolNET. Avtomoto Novice
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od danes na vozilih obvezna zimska oprema

0,18

termometer

verige, zimska oprema, sneg |  | Foto:

Vsa vozila morajo biti od danes pa do 15. marca prihodnje leto opremljena z zimsko opremo. Zakonski zapovedi se pridružuje tudi vreme, v prihodnjih dneh bo namreč po neobičajno dolgem obdobju (pre)toplega vremena naše kraje predvidoma doseglo tudi zimsko vreme.

V skladu z zakonodajo se na slovenskih cestah pozimi kot ustrezna zimska oprema šteje, če je vozilo opremljeno s štirimi zimskimi pnevmatikami. Alternativa temu so letne pnevmatike, če ima voznik v prtljažniku še snežne verige.

A vodja sektorja prometne policije pri generalni policijski upravi Ivan Kapun opozarja, da se je treba zavedati, da lahko zimske razmere, ko se sneg oprijema vozišča in ni več stika pnevmatike z asfaltno podlago, ko je led in podobno, nastopijo tudi pred tem obdobjem ali po njem. "Zakon določa, da je treba tudi v takih primerih vozila opremiti z zimsko opremo. To pomeni, da če ima voznik na avtu letne pnevmatike, mora nanje namestiti verige," je opozoril Kapun.

letne gume test AMZS Avtomoto Mikavne zimske gume, ki pa so lahko zelo nevarne

Vozniki naj pravočasno poskrbijo za menjavo pnevmatik, ki naj jo opravi strokovno usposobljen vulkanizer, in ne domači mojster, svetujejo na AMZS. Pozorni naj bodo na globino profila na zimskih pnevmatikah, a v mislih naj imajo tudi njihovo starost. Starejša pnevmatika se bo namreč prav tako slabše odzivala na poledici ali snegu.

Za vozilo brez obvezne zimske opreme 40 evrov globe

Na policiji voznike pozivajo, naj čim bolj upoštevajo nasvete in priporočila ter tako ne poskrbijo le za svojo, temveč tudi za varnost drugih udeležencev v prometu. Kapun je opozoril tudi na globe, ki grozijo voznikom v primeru neupoštevanja zakonskih zapovedi. Štirideset evrov je globa za voznika vozila brez ustrezne zimske opreme, 500 evrov in pet kazenskih točk tvega voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet.

Dvesto evrov globe tvega voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

zimske gume Avtomoto To so najboljše zimske gume 2018/2019

Globa 300 evrov lahko doleti voznika, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste, 1000 evrov globe pa tvega pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba pa globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.

verige Avtomoto Kako spraviti verige na gumo v petih minutah #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin