Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
17. 7. 2024,
10.25

Osveženo pred

3 ure, 34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Kitajska Prodaja avtomobilov

Sreda, 17. 7. 2024, 10.25

3 ure, 34 minut

Kitajska

Obeti iz Kitajske: VW je drugi, preostali iz Evrope niso med deseterico

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Volkswagen Kitajska | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Na Kitajskem letos spet prevladuje BYD pred Volkswagnom, očitna je rast prodaje priključnih hibridov in na splošno vozil s priključnim kablom. Takega ima vsak tretji letos prodani avtomobil. Velika večina na Kitajskem proizvedenih avtomobilov ostane doma.

Kitajska avtomobilska združenja so objavila podatke o proizvodnji in prodaji novih avtomobilov na največjem trgu na svetu. Prodali so skoraj 12 milijonov novih osebnih avtomobilov in dva milijona lahkih gospodarskih vozil, kar je bilo 6,1 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta.

Izstopala je rast prodaje avtomobilov z električnim ali priključnohibridnim pogonom (več kot 30 %), kar je zagotovilo 35-odstotni tržni delež (osebni avtomobili in lahka gospodarska vozila).

15 najuspešnejših avtomobilskih znamk na Kitajskem (1. polletje 2024):

  št. prodanih avtomobilov
BYD 1,60 mil.
Volkswagen 1,26 mil.
Chery 1,05 mil.
Geely 955 tisoč
Changan 809 tisoč
Toyota 644 tisoč
Great Wall Motor 467 tisoč
Honda 444 tisoč
Tesla 426 tisoč
SAIC 331 tisoč
Wuling 331 tisoč
Nissan 328 tisoč
BMW 316 tisoč
Mercedes-Benz 278 tisoč
GM 225 tisoč

vir: CPCA

Peking salon | Foto: Reuters Foto: Reuters

BYD ostaja kralj avtomobilske prodaje

Med znamkami na vrhu ostaja BYD, več kot milijon avtomobilov sta letos na Kitajskem prodala še Volkswagen in Chery. V prvi deseterici razen Volkswagna ni drugih evropskih znamk, med petnajstimi pa sta BMW in Mercedes-Benz.

Junija je proizvodnja alternativno gnanih vozil NEV tretjič do zdaj presegla milijon na mesečni ravni. Junija so prodali skoraj 1,05 milijona takih avtomobilov. To je bilo 9,8 odstotka več kot letos maja in 30 odstotkov več kot junija lani. Delež vozil NEV na celotnem avtomobilskem trgu je znašal dobrih 41 odstotkov.

Izvoz iz Kitajske še v manjšini

Te številke sicer vključujejo tudi vozila za izvoz, ki pa so v veliki manjšini. Zadnji mesec je tako na Kitajskem ostalo 963 tisoč avtomobilov NEV. Med temi je bilo 612 tisoč polno električnih avtomobilov (58 % vseh NEV), kar kaže tudi na veliko priljubljenost priključnih hibridov.

Vse to je voda na mlin BYD, ki postaja z naskokom najuspešnejša kitajska znamka in dobro izkorišča tudi vse večji tržni delež električnih avtomobilov in priključnih hibridov. BYD avtomobilov brez priključnega kabla ne izdeluje.

Ne spreglejte