SiolNET. Avtomoto Novice
1,29

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Novost v cesti, ki bo jezila goljufive tovornjakarje

1,29

termometer

tovornjak
Sistem bo zaznal maso vozila, prek kamere bo preveril registrsko oznako in nato trenutno maso primerjal z največjo dovoljeno maso tega registriranega tovornjaka. Foto: Getty Images

Čehi bodo začeli s testno uporabo samodejne tehtnice tovornjakov na avtocestah, ki bodo zaznale in pomagale tudi oglobiti prekrškarje s pretežkimi tovornimi vozili.

Tovornjakarji avtocesta Avtomoto V Sloveniji kmalu konec avtocestnega 'divjega zahoda'?

Pretežki tovornjaki so le ena izmed nevarnosti in dokaj težko sledljivih kršitev v evropskem tovornem prometu, čigar pomemben del je tudi Slovenija. Čehi so po več letih napovedovanj zdaj na svoje ceste postavili začetek samodejnega tehtanja tovornjakov.

Kombinacija tehtnice in kamere

Začetek delovanja sistema zamuja, kljub temu pa so zdaj tehtnice vgradili na dveh odsekih avtocest (D5 in D8), kmalu pa sledi vgradnja še tretje tehtnice na (avtocesta D35), so sporočili s pristojnega češkega ministrstva. V celoti jih nameravajo vgraditi več kot deset. Trenutno poteka testno obdobje sistema, ki bo predvidoma v polnosti zaživel do jeseni.

Sistem bo zaznal maso vozila, prek kamere bo preveril registrsko oznako in nato trenutno maso primerjal z največjo dovoljeno maso tega registriranega tovornjaka. Če bo masa presegala omejitev, bodo pristojni organi izdali globo prevozniku.

Vzpostavitev takega sistema je sicer zahtevna zaradi velike količine vozil.

Komentarji

7

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • 662ko883 / 26.07.2019. ob 11:10 +2 0

  Zadnji čas, da se poseže v delo tovornjakarske mafije, ki ne le da uničuje ceste, temveč tudi ogroža ostale udeležence v prometu.

  +2 0
 • sona010995 / 27.07.2019. ob 08:47 0 0

  V Sloveniji bo to nemogoče. Oaza kriminala bo preko svojih hobotnic s pomočjo informacijske pooblaščenke, Varuha in US preprečila uvedbo tega sistema, kot je preprečila uvedbo sistema za nadzor registrskih tablic. Se ve v čigavem interesu se to dogaja.

  0 0
 • Resje / 27.07.2019. ob 00:19 0 0

  NIKO1 REJA transport.V Slo. so nasi privatniki zakon.Delajo kokr njim pase ne po zakonu ker so oni zakon.Delas 2 leti in ugotovis da nimas prispevke placane.Tut pomislu nebi da si to kdo upa narest.Normalno da upa,sej smo v Sloveniji.Zdj pa sploh ko majo vozaće.Pol pa gledas na dnevniku kako slovenski avtoprevoznik brca z nogo balkanskega soferja ker je prisel po zadnjo placo.Clovek z 4razredi osnovne sole je pri nas zakon.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin