Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2020,
8.33

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

električni avtomobili Kia e-soul Kia

Sreda, 20. 5. 2020, 8.33

3 leta, 11 mesecev

Novo v Sloveniji: vzpon večnega posebneža omejuje le proizvodnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Kijin soul nikoli ni bil tipičen predstavnik svojega razreda, v tretji generaciji pa se je vizualno še bolj umaknil od konkurence. Ta električni posebnež z baterijo z zmogljivostjo 64 kilovatnih ur, ki ima po merilnem ciklu WLTP kar 452 kilometrov dosega, je sprva zapeljal v ZDA, zdaj pa je na voljo tudi pri nas. Cene brez upoštevane subvencije in s popustom v višini štiri tisoč evrov se začnejo pri 42 tisoč evrih.

Kijin električni e-soul je zapeljal v Slovenijo. Kupce bo prepričeval z drugačnim videzom in 452-kilometrskim dosegom. | Foto: Kia Kijin električni e-soul je zapeljal v Slovenijo. Kupce bo prepričeval z drugačnim videzom in 452-kilometrskim dosegom. Foto: Kia E-soul je obdržal vpadljiv dizajn in nevsakdanji značaj svojega predhodnika. Gledano z boka e-soulova škatlasta silhueta ostaja prepoznaven element samega avtomobila. Z dolžino 4.195 milimetrov je novi e-soul 55 milimetrov daljši od predhodnika, medosna razdalja je z 2.600 milimetri daljša za 30 milimetrov, sprednji previs pa je zdaj podaljšan za 15 milimetrov.

Daljši ali krajši doseg?

E-soul je drugod na voljo z dvema različnima pogonoma – eden ponuja daljši električni doseg (64 kWh), drugi zaradi manjše kapacitete E-soul ostaja prepoznavne škatlaste oblike. | Foto: Kia E-soul ostaja prepoznavne škatlaste oblike. Foto: Kia baterije pa krajši doseg (39,2 kWh). Pri nas pa bo prodaja stekla izključno za različico z daljšim dosegom.

Kijina nova generacija litij-ionskega polimernega baterijskega sklopa ima celično energijsko gostoto 250 Wh/kg, ki je dosežena z novo kemično sestavo celic in omogoča celicam shranjevanje 25 odstotkov več energije pri enaki velikosti kot baterijski sklop 200 Wh/kg pri starem modelu soul EV. To Kii omogoča, da ohrani kar se da majhno velikost in težo baterije, obenem pa je velik korak naprej pri voznem dosegu z enim polnjenjem v primerjavi s predhodnikom in preostalimi električnimi vozili na trgu. Povečal se je tudi navor elektromotorja, in sicer z 285 na 395 njutonmetrov.

Avtomoto Kia s pomočjo Hrvatov napoveduje zanimivo prihodnost

Po WLTP 452, v realnih razmerah več kot 400-kilometrski doseg?

Baterijski sklop z zmogljivostjo 64 kilovatnih ur deluje skupaj z elektromotorjem z močjo 150 kilovatov (204 KM), ki je kar 84 odstotkov zmogljivejši kot pri starem modelu soul EV. S to baterijo lahko avtomobil z enim polnjenjem prevozi do 452 kilometrov (kombinirani cikel WLTP), v praksi pa se ta številka ustavi nekje pri približno štiristo kilometrih.

Pogonski sklop z baterijo z zmogljivostjo 39,2 kilovatne ure poganja elektromotor z močjo 100 kilovatov (136 KM). Pri tej različici je doseg po WLTP do 276 kilometrov.

Kombinirani sistem polnjenja CCS (Combined Charging System) z enosmernim (DC) hitrim polnjenjem je serijski pri obeh različicah in omogoča krajša polnjenja. Oba baterijska sklopa se lahko napolnita z 20 na 80 odstotkov zmogljivosti v 42 minutah v primeru hitrega polnjenja (DC) z zmogljivostjo 100 kilovatov.

Na voljo sta dve različici - z daljšim dosegom in močnejšim motorjem ter krajšim dosegom in šibkejšim motorjem. | Foto: Kia Na voljo sta dve različici - z daljšim dosegom in močnejšim motorjem ter krajšim dosegom in šibkejšim motorjem. Foto: Kia

Od 42 tisoč evrov dalje

Voznik lahko na osrednjem zaslonu poleg podatkov o bateriji in pogonu spremlja tudi realne podatke o prometu. | Foto: Kia Voznik lahko na osrednjem zaslonu poleg podatkov o bateriji in pogonu spremlja tudi realne podatke o prometu. Foto: Kia E-soul je pri nas že na voljo, a so zaradi polno zasedene proizvodne linije prodajni načrti vezani na trenutno zalogo (nekaj vozil). S sprostitvijo proizvodnje in Kijinega ambicioznega načrta elektrifikacije svoje modelne palete bo imel e-soul večjo prodajno težo že prihodnje leto.

Slovenskim kupcem je na voljo le izvedenka z baterijo z zmogljivostjo 64 kilovatnih ur. Z upoštevanim popustom (4.000 evrov) se cene začnejo pri 42 tisoč evrih za paket EX dynamic, ob resnično polno založenem paketu EX energic pa se dvignejo na 45 tisočakov.

Ne spreglejte