Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 2. 2022,
22.14

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

7

Natisni članek

Renault kangoo Mercedes-benz citan Mercedes Mercedes-Benz

Torek, 8. 2. 2022, 22.14

2 leti, 2 meseca

Slovenska premiera: mercedes-benz citan

Novo v Sloveniji: še zadnji mercedes skupaj z Renaultom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

7

Mercedes-benz citan | Citan je najmanjši Mercedesov dostavnik, ki bo proti koncu leta dobil tudi električno različico. | Foto Paušer Boštjan

Citan je najmanjši Mercedesov dostavnik, ki bo proti koncu leta dobil tudi električno različico.

Foto: Paušer Boštjan

Veliko jih je začudenih nad tem, da se je Mercedes odločil vstopiti v svet kombijev z razredom V. Pred nekaj leti so po odličnem uspehu večjega brata skupaj z Renaultom pripravili še manjši kombi citan, ki je bil na voljo tako v tovorni kot tudi v potniški različici. Z novo generacijo se je oddaljil od svojega francoskega bratranca, tudi v notranjosti pa so Mercedesovi inženirji dodali kar nekaj svojih elementov. Gre za najcenejšega mercedesa pri nas z vstopno ceno 18.800 evrov oziroma 23 tisoč evrov za potniško različico, zaradi umika konkurentov pri potniških enoprostorcih pa si uvoznik tudi tam obeta višjo prodajo kot v preteklosti.

Če smo prejšnji generaciji, ki je bila prav tako osnovana na renault kangooju, očitali preveliko podobnost s francoskim bratrancem in premalo samosvojih potez, so očitno pri Mercedesu slišali naše pripombe. Nova generacija citana je tako dovolj drugačna, da bo na cesti težko vleči vzporednice med modeloma. Poleg prepoznavne sprednje maske z veliko zvezdo na sredini ima citan še razmeroma tanke sprednje žaromete. Kot so poudarili na tiskovni konferenci, ima tudi drugače nastavljeno vzmetenje, več poudarka so namenili varnostno-asistenčnim sistemom.

Konkurenca vse manjša

Citan bo pri nas na voljo v treh različicah. Nas seveda najbolj zanima potniška različica tourer, pri samostojnih podjetnikih in podjetjih pa bo največ povpraševanja po tovorni izvedenki furgon in izvedenki mixtro, ki prinaša pet sedežev in pregrajen tovorni del.

Kot so pojasnili pri uvozniku, si veliko obetajo ravno od potniške različice, saj na slovenskih tleh ni na voljo potniškega renault kangooja, družinski enoprostorci Citroena, Peugeota in Opla pa bodo na voljo le še kot električni modeli. Tako bosta največja konkurenta volkswagen caddy in Toyotin proace verso.

Več povpraševanja bo po potniški različici, v letošnjem letu bo po pričakovanjih 15 kupcev izbralo tovorno in 40 potniško. | Foto: Paušer Boštjan Več povpraševanja bo po potniški različici, v letošnjem letu bo po pričakovanjih 15 kupcev izbralo tovorno in 40 potniško. Foto: Paušer Boštjan

Eden redkih z dizelskim motorjem

Pri citanu bodo na voljo različno močne različice dveh motorjev. Pri bencinskih je to 1,3-litrski turbomotor, pri dizlu pa 1,5-litrski motor. Pri tovorni različici bo največ povpraševanja po dizelskem pogonu, pri katerem so na voljo tri stopnje moči (55,70 in 85 kilovatov). Na bencinski strani je kupcem na voljo motor s 75 oziroma 96 kilovati moči. Potniška različica tourer ima možnost kombinacije le 70-kilovatnega dizla, 1,3-litrski turbomotor pa bo tako kot pri furgonu na voljo s 75 in 96 kilovati moči.

Trenutno sta tovorna in potniška različica na voljo le v eni karoserijski dimenziji. Ta v dolžino meri 4,49 metra, medtem ko je razdalja med sprednjo in zadnjo osjo 2,71 metra. Če je kombi opremljen s prilagodljivo predelno steno (doplačilo), lahko v njem prevažate predmete, dolge do 3.053 milimetrov. Na voljo je tudi z dvojnimi drsnimi vrati na vsaki strani (pri tovorni različici so desna drsna na voljo za 337 evrov), širokimi 615 milimetrov. Višina tovornega prostora je 1.059 milimetrov, nakladalna višina od tal pa 59 centimetrov. V tovorni prostor se lahko naloži dve evropaleti oziroma tovor, ki ne bo težji od 782 kilogramov.

Ima MBUX, a slovensko še ne zna

V notranjosti citan stavi na svojo praktičnost. Poleg velikega števila odlagalnih mest ima na sredini nameščen zaslon na dotik, ki že podpira operacijski sistem MBUX. Gre za sistem prejšnje generacije (novi je na voljo v razredih C in S), zato tudi še ne pozna slovenščine, ima pa podporo umetne inteligence. Serijsko je v vozilo vgrajenih šest zračnih blazin, veliko sistemov pa bo na voljo za doplačilo.

Za vsak prodani citan bodo dobavili sto kilogramov jabolk

Zanimiv nam je bil tudi načrt slovenskega uvoznika, ki bo za vsak prodani citan v Sloveniji dostavil sto kilogramov jabolk enemu izmed vrtcev. Do zdaj so prodali pet citanov, zato bodo morali dostavili jabolka v pet različnih vrtcev. V letošnjem letu želijo sicer prodati 15 tovornih in 40 potniških različic.

V notranjosti je nameščen zaslon na dotik s sistemom MBUX.
 | Foto: Paušer Boštjan V notranjosti je nameščen zaslon na dotik s sistemom MBUX. Foto: Paušer Boštjan

V tovorni prostor gresta lahko do dve evropaleti, za zdaj pa je na voljo le krajša različica. | Foto: Paušer Boštjan V tovorni prostor gresta lahko do dve evropaleti, za zdaj pa je na voljo le krajša različica. Foto: Paušer Boštjan

Ne spreglejte