Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
12. 4. 2017,
5.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

1

Natisni članek

Mercedes-Benz Avtosalon Frankfurt 2017

Sreda, 12. 4. 2017, 5.54

6 let, 6 mesecev

Novi mercedes razred S: razkrita notranjost in novi asistenčni sistemi #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

1

Mercedes razred S prenova | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Pri Mercedes-Benzu bodo letos predstavili prenovljeno limuzino razreda S. Objavili so uradne fotografije voznikovega delovnega prostora in sistemov, ki mu bodo olajšali vožnjo, prav tako tudi zakrito fotografijo sprednjega dela vozila.

Mercedes-benz razred S je lani dobil resnega tekmeca v novem BMW serije 7, letos konec leta pa na ceste prihaja tudi nova generacija audija A8. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes-benz razred S je lani dobil resnega tekmeca v novem BMW serije 7, letos konec leta pa na ceste prihaja tudi nova generacija audija A8. Foto: Mercedes-Benz Novosti bodo pri limuzini razreda S usmerjene predvsem v nove napredne sisteme samodejne vožnje, pri kateri je bil avtomobil ob prihodu na avtomobilski trg že sicer zelo prepričljiv. Pred leti nas je z le malo popravki volanskega obroča samodejno peljal med Vrhniko in Ljubljano.

Samodejno prilagajanje hitrosti ovinkom in omejitvam

Mercedes bo s pomočjo senzorjev in kamer tudi ob prenovi nadziral hitrost do vozila pred nami in jo prilagajal tudi ovinkom. V povezavi z navigacijskim sistemom bo pred izvozom z avtoceste samodejno ustrezno zmanjšal hitrost in podobno, enako bo storil tudi v primeru prepoznanih znakov za omejitev hitrosti.

Samodejno prehitevanje na avtocesti, ki ga sproži voznik z vključenim smernikom.  | Foto: Mercedes-Benz Samodejno prehitevanje na avtocesti, ki ga sproži voznik z vključenim smernikom. Foto: Mercedes-Benz

Samodejno prehitevanje na avtocesti

Iz avtomobila razreda E bo zdaj tudi razred večja limuzina dobila sistem active lane change assist. Ko bo voznik vključil smernik, bo avtomobil na avtocesti znal samodejno prehiteti. Predpogoj bo dovolj prostora na levem prometnem pasu, kar bo avtomobil v 10 sekundah prehodno preveril in nato začel postopek prehitevanja. Sistem bo deloval pri hitrostih od 80 do 180 kilometrov na uro.  

Samodejno prilagajanje hitrosti glede na konfiguracijo ceste pred vozilom. | Foto: Mercedes-Benz Samodejno prilagajanje hitrosti glede na konfiguracijo ceste pred vozilom. Foto: Mercedes-Benz

Pomembni asistenti v mestu, ki razbremenijo voznika in varujejo pešce

Pri Mercedes-Benzu obljubljajo, da bo znal novi razred S v prometni konici oziroma zastojih samodejno slediti koloni vozil. Samodejno bo torej ustavljal in speljeval skladno z vozilom pred vami. Ta funkcija bo delovala vse do 30 sekund mirovanja na mestu.

Sistem evasive steering assist bo vozniku pomagal v primeru izogibanja pešcev. Ko se bo voznik z vrtenjem volana poskušal izogniti, bo avtomobil samodejno zavil volan v isto smer in tako še povečal gibanje vozila stran od pešcev.

Med drugimi sistemi izpostavimo še Car-to-X communication. V primeru nevarnosti trka ali podobnih prometnih položajev voznik najprej dobi vizualno in zvočno opozorilo, po potrebi pa ga na nevarnost opozori tudi glas avtomobilskega vmesnika.

Sistem za preprečevanje nenamerne menjave prometnega pasu bo deloval pri hitrostih od 60 do 200 kilometrov na uro, avtomobil razreda S pa bo mogoče v tesna parkirna mesta zapeljati tudi s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu.

Ne spreglejte