Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 9. 2015,
23.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Sobota, 19. 9. 2015, 23.45

8 let

Novi ford S-max za družine, mustang za imidž, popusti za konkurenčnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od malega ecosporta do športne legende mustanga, vmes pa tudi v Sloveniji zelo priljubljeni limuzinski kombiji: slovenski zastopnik Forda z malo ofenzivo novosti za naš trg.

Mustang: Edini ford, za katerega v Sloveniji ni popusta pri nakupu

Ne le prvič v Sloveniji, tudi prvič uradno v Evropi je na prodaj ameriška avtomobilska legenda. Mustang, ki šteje že 6. generacijo, ni le zvezda filmov in videospotov, temveč tudi nesporni zmagovalec socialnih omrežij – ponaša se z največ všečki na Facebooku.

Oblikovalci so zunanjosti vtisnili značilnosti vseh dozdajšnjih generacij in oblikovali klasično ameriško športno armaturno ploščo, seveda pa jo napolnili s sodobno tehniko, vključno z infozabavnim sistemom sync II, kakršnega poznamo iz novega focusa ali mondea.

Z novo zadnjo premo s posamično obešenimi kolesi ter dvema motorjema (2.3 ecobbost, 233 kW, in 5.0 V8, 310 kW) je poskrbljeno za odlično vozno dinamiko in športne zmogljivosti (manj kot šest oziroma pet sekund z mesta do 100 kilometrov, odvisno od motorja), z dvema karoserijama, kupejevskim fastbackom in odprtim convertiblom pa za dve izbiri za povsem različne okuse.

Tisti, ki prisegajo na sprostitev na dirkališču, bodo navdušeni nad možnostjo nadzora nad hitrim speljevanjem in možnostjo blokade sprednjih zavor za ogrevanje zadnjih gum (ali pa zgolj za dimljenje okolice) v kupeju, sproščeni vozniki, ljubitelji vetrnjaštva, pa bodo uživali v kabrioletu z večslojno platneno streho za boljšo zvočno izolacijo kokpita.

Vstop v ta prestižni klub stane (in tokrat brez popustov) 43.100 evrov, kolikor je treba odšteti za fastback 2.3 ecoboost, 4.700 evrov je dražji kabriolet, kar 6.500 evrov samodejni menjalnik in kar 18.100 evrov 5.0 V8. Kdor bo izbral najdražjo kombinacijo convertible 5.0 V8 s samodejnim menjalnikom, se bo moral ločiti od 71.400 evrov.

Ecosport: na fiestini tehniki zrasel mali športni terenec

Čeprav na evropskem trgu ni bil poznan, je Ford izdeloval mali športni terenec (SUV) ecosport že od leta 2003. Tudi zdajšnja, druga generacija sloni na fiestini platformi, torej je tehnično soroden tudi z, na primer, B-maxom. To ga torej uvršča v fiestin velikostni razred, na evropskih trgih pa bo njegov neposredni tekmec predvsem Oplova mokka. Glede njegove velikosti pri Fordu pravijo, da gre za ravno prav velik športni terenec, ki pa izstopa po tem, da je prilagodljiv in varčen ter da ima že serijsko bogato opremo.

Sem med drugim spadata tudi sistem sync s štiripalčnim zaslonom, ki je, kot armaturna plošča v celoti, seveda zelo podoben fiestinemu, ter pametni ključ, ki omogoča vstop v vozilo in zagon motorja brez njegove neposredne uporabe.

Zanj ponujajo le dva paketa opreme, a so že v osnovnem (trend) med drugim v usnje odet volanski obroč z gumbi za avdiosistem, klimatska naprava, nastavljiv naklon naslonjala zadnjih sedežev in tretjinska deljivost zadnje klopi, hlajen predal pred sovoznikom, potovalni računalnik in podobno.

Trije so motorji zanj: bencinska 1.5 Ti-VCT (82 kW) in 1.0 ecoboost (92 kW) ter dizelski 1.5 TDCi (70 kW). Ob upoštevanju "rednega popusta" je zanj treba odšteti od 16.850 evrov.

Prenovljena družina C-max s tišjo notranjostjo in varčnejšimi motorji

Štiri leta je že na trgih druga generacija Fordovega C-maxa, priljubljenega limuzinskega kombija na focusovi osnovi. Pred kratkim prenovljen je v Sloveniji na prodaj že od začetka poletja in zaradi nove, značilne Fordove motorne maske bo takoj prepoznaven. Še vedno gre za dve karoserijski različici, petsedežni C-max in podaljšani, sedemsedežni grand C-max. Obema so zmanjšali notranje trušč in tresljaje ter namenili nove tehnologije. Tako ga po novem lahko poganjata tudi nov bencinski 1.5 ecoboost (110 ali 134 kW) ali 1.5 TDCi (77 kW). Izboljšali so še podvozje – vzmetenje, blaženje in volan.

Družina C-max pa je bogatejša še za druge tehnične novosti; med njimi so sistem samodejnega zaviranja pri mestnih hitrostih do 50 kilometrov na uro (prej do 30), sistem za pomoč pri preprečevanju trka do 180 kilometrov na uro, pameten tempomat, aktiven parkirni pripomoček (vzporedno in pravokotno parkiranje ter izvoz s parkirnega mesta), sistem za pomoč pri vzvratnem vključevanju v promet, dinamični biksenonski žarometi ter sistem sync II, ki je prepoznaven po večjem in na dotik občutljivem zaslonu.

Skupaj so mu namenili štiri pakete opreme, cene pa se, znova ob rednem popustu (3.500 evrov!), začnejo pri 15.370 oziroma (grand C-max) pri 16.410 evrih.

Ne spreglejte