Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes-Benz

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 14.55

8 let

Novi CLA aerodinamično najučinkovitejši serijski avtomobil?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Stuttgartu trdijo, da je "zelena" različica novega CLA z oznako 180 BlueEFFICIENCY s koeficientom zračnega upora 0,22 aerodinamično najučinkovitejši serijski avtomobil.

Zračno maso reže z manjšim uporom kot prius

Zračni upor tega CLA-ja je celo manjši kot v globalnem hibridnem pionirju toyoti priusu, ki zrak reže s koeficientom 0,25. Aerodinamične linije novinca so z vidika svoje učinkovitosti ugnale tudi neposrednega konkurenta z Bavarske, BMW-ja 320d EfficientDynamics. Njegova aerodinamika je namreč ovrednotena z vrednostjo 0,26 koeficienta zračnega upora.

Majhna čelna površina, prilagodljive zračne lopute …

Inženirji so CLA-ju upor zmanjšali tako, da so odločno posegli v skupno površino sprednjega dela vozila. Ta je z 2,21 kvadratna metra res razmeroma skromna. Osnovni ukrep nižanja čelne površine pa so nadgradili še s serijo manjših, a učinkovitih karoserijskih dodatkov, ki pa imajo še vedno relativno velik vpliv na gibanje zračnega toka ob karoseriji.

Med modeli CLA se tako samo 180 BlueEFFICIENCY lahko pohvali s prilagodljivimi rešetkami odprtine za zajem zraka, aerodinamično še bolj dodelanim sprednjim odbijačem, večjo zatesnjenostjo spojev med lučmi in karoserijo v izognitev zračnim žepom ter usmerjevalniki zraka, ki učinkoviteje, tudi po bokih in ob kolesih (inovativni spojler ob prvih kolesih) znižujejo turbulentna vrtinčenja zračnega toka.

Avto ima na novo dodelan zadnji difuzor, precej detajlno pa so se v celoti posvetili še zračnemu toku pod vozilom, zato so s posebnimi aero pokrovi pokrita vodila oziroma spodnji del vpetja vzmetenja in preme. Na novo je pokrit tudi spodnji del motornega prostora.

Motor je plod sodelovanja z Renaultom

Za pogon tega k učinkovitosti naravnanega CLA-ja bo skrbel 1,6-litrski štirivaljnik, razvit v sodelovanju z Renaultom. Motor zmore 88 kilovatov moči in 200 njutometrov navora. Stroj ob pomoči tehnologije BlueEFFICIENCY pridela 118 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, kar je za osem gramov manj od enako motoriziranega CLA-ja brez, tako dodelane aerodinamike.

Ne spreglejte