Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 10. 2021,
21.28

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

2

Natisni članek

Mercedes-AMG SL Mercedes-Benz

Četrtek, 28. 10. 2021, 21.28

2 leti, 6 mesecev

Svetovna premiera: mercedes-benz SL

Nova zvezda? Velika vrnitev legendarnega mercedesa.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

2

Mercedes SL | Sl je na voljo le s platneno streho, ki je lažja kot trda streha in ponuja nižje težišče, zato tudi vpliva na boljše vozne lastnosti. | Foto Mercedes-Benz

Sl je na voljo le s platneno streho, ki je lažja kot trda streha in ponuja nižje težišče, zato tudi vpliva na boljše vozne lastnosti.

Foto: Mercedes-Benz

SL oziroma "sport leicht" je eden izmed Mercedesovih modelov z najdaljšim stažem, saj je na cestah že skoraj 70 let. Nemci so naposled le predstavili novo generacijo s kodno oznako R232. V primerjavi s predhodnikom je občutno spremenjena, saj nimata skupnega skoraj ničesar razen imena. Novi SL je tako bistveno prestižnejši in na voljo le kot kabriolet za štiri potnike.

Da je postal SL bistveno več kot njegov predhodnik, dovolj zgovorno pove že njegovo ime. Nič več se ne uvršča med družino Mercedes-Benz, temveč se po novem imenuje mercedes-AMG SL. Ker je prestopil v družino AMG, je seveda dobil tudi nekaj oblikovnih elementov, ki so prepoznavni znak Mercedesovega športnega oddelka. Mednje zagotovo spada drugačna maska hladilnika z vertikalno postavljenimi letvicami in večjimi zračnimi odprtinami.

Zamenjava za upokojeni model AMG GT

SL kljub izrazito športnemu videzu premore veliko elegance. Skrite vratne kljuke in tekoča bočna linija so prava paša za oči, triplastna platnena streha v črni barvi pa kontrastno dobro loči spodnji in zgornji del avtomobila. Ker niso uporabili trde strehe, so prihranili 21 kilogramov pri skupni masi, ves proces zlaganja ali dvigovanja strehe pa traja samo 15 sekund. Streho se lahko pospravi ali dvigne pri hitrostih do 50 kilometrov na uro, njena posebnost pa je tudi, da zadnje steklo ni izdelano iz umetnih materialov, temveč gre za pravo steklo.

Seveda oblikovnih posebnosti za ta pomembni Mercedesov model ni konec. Na zadku so nameščeni štirje široki kvadratni zaključki izpušne cevi, široki žarometi in aktivni zadnji usmerjevalnik zraka pa vse skupaj sklenejo v smiselno celoto. SL v dolžino meri 4.705 milimetrov in ima 2,7 metra dolgo medosje. Pričakovano je v primerjavi s predhodnikom kar precej zrasel (za 74 milimetrov), prav tako pa je za 154 milimetrov daljši kot AMG GT roadster, ki ga zdaj tudi uradno zamenjuje.

Mercedes SL | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Zaslon se lahko nagne k vozniku

Športni duh se je preselil tudi v potniško kabino, kjer je seveda vse v znamenju usnja. Debel volanski obroč, rdeči kontrastni šivi in velik, 11,9-palčni osrednji pokončno usmerjeni zaslon oči takoj opazijo. Zaslon se lahko nagne k vozniku (nagnjenost od 12 do 32 stopinj) ter mu tako olajša uporabo med vožnjo. Pred voznikom so tudi 12,3-palčni digitalni merilniki in projicirni zaslon s podporo umetne pameti.

Jedro motorne palete osemvaljniki

Na začetku bo pod pokrovom motorja na voljo štirilitrski osemvaljnik z dvema turbinama, ki proizvede 430 kilovatov in 800 njutonmetrov navora, ter nekoliko šibkejši SL 55 s 350 kilovati in 700 njutonmetri navora. Pri obeh sta serijsko vgrajena štirikolesni pogon 4Matic in devetstopenjski samodejni menjalnik. Pozneje bodo na voljo tudi drugi motorji, med njimi tudi priključni hibrid in blago-hibridni šestvaljnik. Pri Mercedesu zdaj še molčijo o cenah, prav tako niso napovedali, kdaj natanko bo zapeljal na ceste (zagotovo pa prihodnje leto).

Mercedes SL | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Mercedes SL | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Ne spreglejte