Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 6. 2016,
16.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Natisni članek

Volkswagen Zeleni avtomoto

Četrtek, 16. 6. 2016, 16.22

6 let, 7 mesecev

Na odru Volkswagnove drzne električne napovedi, na cesti podhranjeni e-golf

Nova strategija Volkswagna: do leta 2025 bo četrtina vozil koncerna že električna

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Volkswagen Matthias Muller

Volkswagnova strategija do leta 2025 napoveduje vsaj 30 novih modelov električnih avtomobilov, ki bodo predstavljali četrtino prodaje celotnega koncerna. Nemci vlagajo tudi v drugačno mobilnost prihodnosti. Neposredni zgled Volkswagnu tako nudita Tesla Motors in Uber.

Vse od izbruha dizelske afere pri Volkswagnu govorijo le o elektriki

Po lanskem izbruhu dizelske afere, ki za Volkswagen sicer še zdaleč ni končana, so pri največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu pričakovano zavzeli strategijo, usmerjeno k novi mobilnosti. Že nastop na predvečer avtomobilskega salona v Ženevi je bil v znamenju digitalizacije in elektrifikacije njihovihh avtomobilov. Volkswagen je navsezadnje napovedal, da bo nova generacija phaetona le še električna (tekmec tesli S). Neuradno Nemci načrtujejo celo gradnjo velike tovarne lastnih baterij za električne avtomobile, zelena oziroma električna mobilnost pa je tudi rdeča nit njihove nove strategije. To je danes v Wolfsburgu predstavil predsednik koncerna Matthias Müller.

Električni volkswagen e-golf se dobro obnese na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom, ne pa na klasičnih polnilnicah z izmeničnim tokom – na primer v mestih. Tam se e-golf polni le z močjo 3,7 kilovata. | Foto: Električni volkswagen e-golf se dobro obnese na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom, ne pa na klasičnih polnilnicah z izmeničnim tokom – na primer v mestih. Tam se e-golf polni le z močjo 3,7 kilovata.

Kljub drznim napovedim na cestah električni e-golf s skrajno šibkim polnilcem

Za zdaj so to sicer predvsem drzni načrti Volkswagna, ki na cestah še nima veliko praktičnih rezultatov. Tudi prenovljeni električni volkswagen e-golf bo imel kljub nekoliko zmogljivejši bateriji vgrajen komaj 3,7-kilovatni polnilec (polnjenje na izmeničnem toku), kar pravzaprav e-golfu otežuje vsakdanjo uporabo. 

Toda z napredkom tehnologije in novimi vozili se bodo bržkone spremenili tudi ti vgrajeni elementi in takrat bodo električni volkswagni lahko resneje zarezali v lastno bencinsko-dizelsko pogačo.

Predsednik Volkswagna: "Leta 2025 bomo letno prodali od dva do tri milijone električnih vozil." | Foto: Predsednik Volkswagna: "Leta 2025 bomo letno prodali od dva do tri milijone električnih vozil."

Müller: Leta 2025 bomo prodali od dva do tri milijone električnih vozil letno

Po besedah Müllerja namerava Volkswagnov koncern do leta 2025 predstaviti več kot 30 modelov povsem električnih avtomobilov, kar bi predstavljalo že četrtino njihov letne prodaje. Leta 2025 nameravajo letno prodati od dva do tri milijone povsem električnih avtomobilov.

Koncern, ki ima danes 26 posameznih tovarn in skupno zaposluje 67 tisoč ljudi, bo dal več razvojne svobode posameznim enotam.

Kako dolgo bo Volkswagen še izdeloval klasične motorje z notranjim izgorevanjem? | Foto: Kako dolgo bo Volkswagen še izdeloval klasične motorje z notranjim izgorevanjem?

Nemci po sledeh Tesle Motorsa in tudi Uberja

Volkswagen si tako želi stopati po sledeh Tesle Motors, kakor tudi Uberja. Nemci so nedavno vložili 300 milijonov dolarjev v aplikacijo Gett – različico storitve za nudenje prevozov – in iz naslova tovrstnih storitev v mobilnosti prihodnosti si obetajo velike prihodke in zaslužke. Do leta 2025 bi lahko ti viri koncernu prinesli več milijard evrov letnih prihodkov.

Ne spreglejte