Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2022,
22.41

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

28

Natisni članek

BMW Stellantis Skupina Volkswagen Debrecen Madžarska električni avtomobili CATL

Nedelja, 14. 8. 2022, 22.41

1 leto, 8 mesecev

Nova naložba Madžarom: Kitajci tam gradijo največjo tovarno baterij v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

28

Mercedes tovarna Rusija | Mercedes-Benz bo kot prvi evropski proizvajalec avtomobilov dobil baterijske pakete iz nove tovarne, ki bo stala pri Debrecenu. | Foto Mercedes-Benz

Mercedes-Benz bo kot prvi evropski proizvajalec avtomobilov dobil baterijske pakete iz nove tovarne, ki bo stala pri Debrecenu.

Foto: Mercedes-Benz

Evropski proizvajalci so vse bolj predani razvoju in proizvodnji električnih avtomobilov, zato je pomembnejša tudi selitev proizvodnje baterijskih paketov na staro celino. Mercedes bo na Madžarskem skupaj s kitajskim CATL, največjim proizvajalcem baterij na svetu, zgradil največjo tovarno baterij v Evropi.

CATL bo v izgradnjo nove tovarne baterij vložil 7,3 milijarde evrov in s tem poskušal zadostiti vse večjim potrebam evropskih proizvajalcev avtomobilov. Gigatovarna bo zrasla ob madžarskem mestu Debrecen in bo daleč največja investicija tega podjetja izven Kitajske. Z gradnjo bodo pričeli že letos, zaključili bodo v najmanj 64 mesecih.
BMW tovarna Madžarska
Avtomoto BMW pri sosedih gradi novo tovarno, priložnost tudi za Slovence

Blizu je nekaj večjih avtomobilskih tovarn

Ko bo proizvodnja stekla, bodo baterijske pakete dostavljali številnim evropskih proizvajalcem. Blizu BMW gradi svojo novo tovarno, v državi že imajo svojo tovarno Mercedes-Benz, skupina Volkswagen in Stellantis. Ravno ti imajo pod svojim okriljem nekaj največjih evropskih avtomobilskih znamk, ki pospešeno širijo svojo modelno paleto ter hitro dvigujejo prodajne številke. Z novo gigatovarno se bodo v prihodnosti izognili ozkim grlom v sami proizvodnji.

Volkswagen, Mercedes-Benz in Tesla so že pred časom napovedali gradnjo lokalnih tovarn v Evropi. S tem si želijo predvsem zavarovati stalno zalogo baterijskih paketov, posledično tudi surovin, ki so ključnega pomena za mogočo rast prodaje električnih avtomobilov.

Pri CATL bodo z letom 2025 pričeli izdelovati cilindrične litij-ionske baterije, ki bodo imele boljši izkoristek in večjo gostoto. | Foto: AP / Guliverimage Pri CATL bodo z letom 2025 pričeli izdelovati cilindrične litij-ionske baterije, ki bodo imele boljši izkoristek in večjo gostoto. Foto: AP / Guliverimage

Madžarska postaja avtomobilsko središče Vzhodne Evrope

Ne gre le za pomembno investicijo za CATL, ki se pospešeno širi izven Kitajske. Gre tudi za pomembno tovarno v Vzhodni Evropi, saj ta del postaja avtomobilsko središče Evrope. Z novo moderno tovarno baterij bodo Madžari postali gonilna proizvodnja avtomobilske industrije.

BMW, Volkswagen in Stellantis še niso želeli komentirati nove tovarne in kako bo vplivala na njihov razvoj električnih vozil. So pa pri Mercedesu potrdili, da bodo prvi proizvajalci, ki bodo dobili baterije iz nove tovarne in so največ baterijskih paketov naročili pri CATL.

"Ta nova najsodobnejša evropska tovarna CATL na Madžarskem je še en mejnik za širitev naše proizvodnje električnih vozil skupaj z našimi ključnimi partnerji," je ob tej priložnosti povedal Markus Schaefer, član uprave Mercedes-Benza.

Ne spreglejte