Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 1. 2017,
7.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

4

Natisni članek

električni avtomobili Mercedes Arnold Schwarzenegger

Torek, 24. 1. 2017, 7.09

6 let, 6 mesecev

Nova igrača Arnolda Schwarzeneggerja je električni mercedes-benz razred G

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

4

Arnold Schwarzenegger se bo v Kaliforniji vozil z novim mercedes-benzom razred G, znamenitim terencem nemške avtomobilske znamke, ki so ga v Freistadtu v Avstriji predelali na električni pogon. Moč avtomobila znaša 360 kilovatov in ima baterije s kapaciteto 80 kilovatnih ur.

Arnold Schwarzenegger je avtomobil skupaj s predstavniki Kaiser Electric predstavil v Kitzbühlu. | Foto: Kreisel Electric Arnold Schwarzenegger je avtomobil skupaj s predstavniki Kaiser Electric predstavil v Kitzbühlu. Foto: Kreisel Electric

Priložnost dokazovanja za start-up iz Freistadta v Avstriji

Arnold Schwarzenegger, nekdanji filmski zvezdnik in nekdanji guverner Kalifornije v ZDA, je imel vselej rad velika, močna in robustna vozila. Pogosto se je vozil s hummerji, posebej zanj so izdelali tudi enega izmed unimogov. Avstrijec se je zdaj v skladu z okoljevarstveno vizijo pri iskanju novega avtomobila vendarle usmeril proti alternativnim virom pogona. V Freistadtu v Avstriji je našel mlado zagonsko podjetje Kaiser Electric, ki mu bo pomagalo pri predelavi klasičnega mercedes-benza razreda G na električni pogon.

Schwarzenegger bo električnega mercedesa odpeljal s seboj v Kalifornijo. | Foto: Kreisel Electric Schwarzenegger bo električnega mercedesa odpeljal s seboj v Kalifornijo. Foto: Kreisel Electric

Mercedesov terenec ima 360 kilovatov in uradni doseg 300 kilometrov

Podjetje za razvoj baterij so ustanovili trije brati, ki so se že v preteklosti dokazali z nadgradnjami obstoječih električnih avtomobilov. Njihove baterije se ponašajo predvsem z veliko energijsko gostoto, zato dimenzijsko v avtomobilu ne zavzamejo veliko prostora. To je primer tudi v Schwarzeneggerjevem mercedesu, ki so mu odstranili motor in posodo za gorivo ter ta prostor zamenjali z baterijami. Avtomobil bo imel baterije s kapaciteto 80 kilovatnih ur, ki bodo tehtale 510 kilogramov. To bo zadoščalo za uradni doseg 300 kilometrov.

Električni motor ima konično moč 360 kilovatov (490 "konjev"). Do sto kilometrov na uro pospeši v 5,6 sekunde (tri sekunde hitreje od Mercedesovega originala) in doseže najvišjo hitrost 183 kilometrov na uro. Pri Kaiser Electric trdijo, da avtomobil omogoča polnjenje baterije do moči 150 kilovatov.

Ne spreglejte