Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
30. 10. 2020,
7.22

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

37

Natisni članek

Prodaja avtomobilov električna vozila dizel

Petek, 30. 10. 2020, 7.22

3 leta, 5 mesecev

Padec deleža bencinskih in dizelskih motorjev

Nov udarec za dizel v Evropi: kaj pomenijo ti podatki?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

37

izpušni sistem dizel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Septembra so lastniki novih avtomobilov v Evropi prvič kupili več elektrificiranih vozil kot tistih z dizelskim motorjem. Daleč največje je še naprej povpraševanje po bencinskih motorjih.

Prodaja novih avtomobilov je v prvih devetih mesecih v Evropi upadla za 29 odstotkov oziroma 8,54 milijona avtomobilov, kažejo podatki analitične družbe JATO Dynamics. Z vidika pogona je najbolj upadel delež novih avtomobilov z dizelskim motorjem. Zdrsnil je celo pod 25 odstotkov (24,8 %). Še pred desetletjem je bil delež dizelskega motorja krepko nad 50 odstotki.

Avtomoto 4,4 litra na 100 km? Le kdo bi rekel ne takemu dizlu. #video

Tudi Renault pri cliu daje prednost novemu hibridnemu pogonu pred klasičnim dizelskim motorjem. | Foto: Gregor Pavšič Tudi Renault pri cliu daje prednost novemu hibridnemu pogonu pred klasičnim dizelskim motorjem. Foto: Gregor Pavšič Elektrificirani novi avtomobili do 25-odstotnega tržnega deleža

Prodajo novih vozil z dizelskim motorjem je prehitelo povpraševanje po novih elektrificiranih avtomobilih. Mednje štejejo blage hibride, klasične hibride, priključne hibride in polno električna vozila. Septembra so jih prodali 327.800. To je predstavljalo 25 odstotkov tržnega deleža. Delež novih avtomobilov z bencinskim motorjem je znašal 47 odstotkov, septembra lani še 59 odstotkov.

Vse to je seveda v skladu s ponudbo avtomobilskih proizvajalcev, ki dajejo prednost predvsem različnim oblikam hibridov pred tradicionalnimi dizelskimi motorji. Najbolje prodajani elektrificirani avtomobil je bila septembra tesla model 3 (15.702) pred toyoto corollo (15.093) in ford pumo (12.251). Skupno je bil septembra na vrhu trga še naprej volkswagen golf z več kot 28 tisoč prodanimi vozili.

Navedena statistika sicer kaže le podatke za en mesec, še zanimivejši bodo podatki za četrtletje oziroma celotno prodajno leto. Trend porasta elektrificiranih pogonov je že dokaj uveljavljen, prav tako tudi padca deleža dizelskih motorjev v novih vozilih.

Dizelski pogoni se bodo najbrž najhitreje poslovili od manjših avtomobilov. Ker postajajo zaradi vse ostrejših standardov pri izpustih tudi vse dražji, tak motor težko "preživi" v cenovno zelo občutljivem razredu. Dober primer je renault clio, pri katerem so iz trenutne ponudbe dizelski motor umaknili in tudi dolgoročno pričakujejo njegov nadomestek v blagem hibridnem pogonu. Na drugi strani klasični dizelski motor še naprej predstavlja najboljšo možnost v srednje velikih in velikih avtomobilih, ki so namenjeni predvsem daljšim vožnjam. Dizelski motor tudi sicer v ozračje sprošča manj CO2 kot bencinski.

Kateri pogon bi izbrali?

  • Bencinski
    18,49 %
    689 glasov
  • Dizelski
    65,55 %
    2443 glasov
  • Elektrificirani (hibridi, priključni hibridi, elektrika ...)
    15,96 %
    595 glasov
Oddanih 3727 glasov
tesla model 3
Avtomoto Električarji proti dizlom: ta študija spet vse obrača na glavo

Delež pogonov pri novih avtomobilih. Septembra se je zgodila točka preloma med dizelskimi in elektrificiranimi pogoni. | Foto: JATO Dynamics Delež pogonov pri novih avtomobilih. Septembra se je zgodila točka preloma med dizelskimi in elektrificiranimi pogoni. Foto: JATO Dynamics

bencin dizel elektrika | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte