Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 5. 2023,
6.51

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

2

Natisni članek

električni avtomobili električne polnilnice Tesla

Četrtek, 11. 5. 2023, 6.51

11 mesecev, 4 tedne

Tesla

Nov trik Tesle? Še ena pocenitev, tokrat ne avtomobilov.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

2

Tesla polnilnica | Lastna mreža polnilnic ostaja eden največjih konkurenčnih adutov Tesle. | Foto Gregor Pavšič

Lastna mreža polnilnic ostaja eden največjih konkurenčnih adutov Tesle.

Foto: Gregor Pavšič

Tesla, ki je letos v Evropi že razburkala avtomobilski trg z nekaterimi pocenitvami svojih ključnih avtomobilov, je zdaj v večini držav močno znižala tudi ceno polnjenja na svojih hitrih polnilnicah.

Zaradi višjih cen električne energije, ki so bile posledica vojne v Ukrajini, je morala tudi Tesla povišati ceno polnjenja na svojih lastnih hitrih polnilnicah. S tem so sledili drugim ponudnikom, ki so ceno uporabe javnih polnilnic v zadnjem letu prav tako občutno povišali.

S tem se je povečala razlika med lastniki električnih avtomobilov, ki ga lahko polnijo doma, in tistimi, ki se morajo zanesti na javno polnilno infrastrukturo. Medtem ko je domače polnjenje še naprej zelo ugodno, je namreč javna infrastruktura postala predraga, da bi upravičila – če bi uporabljali izključno te polnilnice – racionalen prehod na električni avtomobil.

Tesla model 3
Avtomoto Nova pocenitev: Tesla v Sloveniji prvič okrog 40 tisočakov
Tesla model X plaid
Avtomoto Več kot tisoč "konjev": potep z najdražjo teslo s cenika

Prikaz trenutnih cen za polnjenje v Teslinem avtomobilu. | Foto: Gregor Pavšič Prikaz trenutnih cen za polnjenje v Teslinem avtomobilu. Foto: Gregor Pavšič Ceno polnjenja večinoma znižali za od 10 do 20 odstotkov

Pri Tesli so zdaj, ker so po njihovih podatkih razmere na energijskem trgu že postale dovolj stabilne, cene na polnilnicah znižali. V večini evropskih držav so polnjenja cenejša za od 10 do 20 odstotkov, v nekaterih državah pa celo do 25 odstotkov.

Pri tem gre za povprečno ceno ene kilovatne ure, saj pri Tesli ceno polnjenja čez dan tudi na isti polnilnici spreminjajo. Dnevna cena sicer ni odvisna od cene elektrike na trgu, temveč predvsem od pričakovane gneče avtomobilov na polnilnem mestu. Takrat, ko je uporabnikov manj, je cena nižja.

Koliko stane "Teslinih" sto kilometrov?

Cena za eno kilovatno uro je letos tudi pri Tesli v Sloveniji že presegla mejo 50 centov. Povprečna cena naj bi bila zdaj 27 centov, kažejo podatki Društva e-mobilnost Slovenija (DEMS). Slovenske polnilnice so postale med najcenejšimi v Evropi, kjer se sicer povprečne cene za kilovatno uro pri Tesli gibajo med 30 in 40 centi.

Pri povprečni porabi 20 kilovatnih ur na sto kilometrov to v Sloveniji pomeni  strošek 5,4 evra za sto kilometrov.

Za primerjavo: ena kilovatna ura na Ionity stane 79 centov, na Petrolovi primerljivi ultra zmogljivi polnilnici (HPC) 69 centov, na klasični 50-kilovatni hitri polnilnici pa 44 centov. Mreža Gremo na elektriko računa 49 centov za eno kilovatno uro na hitri polnilnici DC (50 kW), ob tem pa še en evro pristojbine.

Ne spreglejte