SiolNET. Avtomoto Novice
1,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Škoda enyaq

Novi model: znano je, koliko jih je Škoda namenila Slovencem

1,27

termometer

Škoda enyaq iV | Škodo enyaq bomo v Sloveniji predvidoma prvič videli marca prihodnje leto. | Foto: Škoda
Škodo enyaq bomo v Sloveniji predvidoma prvič videli marca prihodnje leto. Foto: Škoda

Škoda je letos predvsem po zaslugi octavie v Sloveniji dosegla zanesljivo tretje mesto med znamkami, prihodnje leto pa sledi njen prvi električni avtomobil enyaq. Na voljo jih bo predvidoma 200.

Škoda bo letos pri prodaji fizičnim osebam v Sloveniji dosegla 12-odstotni delež, lani je znašal med osem in devet odstotkov. “Če pogledamo celotni trg fizičnih oseb, je sicer skromnejši za več kot sedem tisoč vozil, kar pomeni skoraj četrtino, mi pa smo v enajstih mesecih letošnjega leta prodali več kot 200 vozil več kot lani,” razlaga Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji.

Tesla model X Audi e-tron quattro Avtomoto Brez DMV in nižje subvencije: avtotrgovci jezni, kaj čaka voznike?

Notranjost Škodinega električnega športnega terenca. | Foto: Škoda Notranjost Škodinega električnega športnega terenca. Foto: Škoda Škoda je Sloveniji obljubila 200 enyaqov

Čeprav so letos prodali vse razpoložljive električne malčke citigo, pa Škoda ta avtomobil (enako kot Volkswagen z e-upom) umika iz proizvodnje. Prihodnje leto na trg prihaja prvi namenski električni model enyaq, ki ga bodo izdelali z namenske platforme MEB.

Enyaqa lahko označimo kot eno zanimivejših novosti leta 2021 na slovenskem avtomobilskem trgu, saj bo s svojo velikostjo in kapaciteto baterij (51, 58 ali 77 neto kilovatnih ur) omogočal funkcijo prvega domačega avtomobila. Cene se bodo začele pri dobrih 34 tisoč evrih, kar s trenutno subvencijo pomeni začetno ceno avtomobila pri 30 tisočakih.

"Tovarna nam je za zdaj zagotovila 200 vozil, kar bo omejitev glede na razpoložljivo proizvodnjo tega prvega leta. Vseeno pa upam, da nam bo uspelo med letom dobiti še kakšen avtomobil," pravi Podlipny, ki je obenem potrdil, da Škoda ne bo več izdelovala električnega citiga in da ta (razen v primeru poznejše dobave) tudi ni več na voljo.

Volkswagen salon Avtomoto Izkupiček avtotrgovcev v Sloveniji: na vrhu tri znana imena
Pri Škodi so medtem sicer potrdili, da Volkswagnov koncern namerava izdelati manjšo različico platforme MEB. S te bodo sredi tega desetletja predvidoma prišli novi električni malčki, a vsaj pri Škodi bosta pri povsem električnem pogonu imela sprva prednost enyaq in nato še manjši kompaktni avtomobil. Izključena ni niti povsem električna različica priljubljene octavie.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin