SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nissan zapeljal na stezo za bob …(video)

0

termometer

Nissan poskuša svoj uspešni X-trail promovirati (tudi) na nekoliko drugačen način. Tokrat so ga poskusili postaviti v vlogo vzornika dirkalnemu bobu. Sedemsedežnemu, seveda. Prvem svoje vrste.

Bob po imenu x-trail doseže hitrost do 105 kilometrov na uro

Nastal je X-trail bobsleigh, ki s sprednjim delom takoj spomni na nissan, saj ima tam značilen U in velik Nissanov znak, svoje pa dodajo tudi velike bočne nalepke.

Posebnost tega boba je, da je to prvi sedemsedežni bob na svetu, ki ni le na ogled, ampak se lahko povsem brez težav spusti po olimpijski progi za bob.

Tehnika pravi, da je ta bob, pripravljen za vožnjo s sedmimi potniki, težak 895 kilogramov, doseže pa največ 105 kilometrov na uro – prvih 100 po 30 sekundah.

Nissanovo sporočilo navaja tudi največjo moč tega boba, in sicer 463 kilovatov (621 "konjev"), a brez obrazložitve, kako so do te številke prišli. Posnetek prikazuje spust po čisto pravi, olimpijski progi za bob v Innsbrucku v Avstriji.

Za tem projektom stojijo najboljši strokovnjaki za bob

Zasnovali so ga seveda specialisti za konstrukcijo bobov. Konkretno gre za Diega Menardija, ki ima tovrstne izkušnje že od leta 1979, od leta 1985 pa izdeluje tekmovalne bobe za državna moštva, med drugim tudi Kanade in Italije. Menardi je tudi direktor tovarne bobov v Cortini d'Ampezzo, kjer so X-trail bob tudi izdelali.

Drugi ključni človek je Sean Olsson, voznik boba, trikratni britanski udeleženec olimpijskih iger in tudi dobitnik medalje na olimpijskih igrah v Naganu, poleg tega pa še velik adrenalinski odvisnik.

Tu je še Ian Richardson, strokovnjak za tekmovanja v bobu, nekdanji športni šef britanske zveze za bob in nekdanji uslužbenec kraljevega letalstva, ki je med drugim pomagal temu bobu vdihniti videz in duh X-traila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin