Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 1. 2014,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nissan

Torek, 28. 1. 2014, 13.54

8 let

Nissan pričakuje "golfa": prehiteli bomo Toyoto, Kio in Hyundai

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nissan je s qashqaijem in jukom v Evropi pravi avtomobilski revolucionar in uveljavitelj crossoverjev, s svojim novim "golfom" na osnovi novega renaulta megana pa želijo prehiteti vse azijske znamke.

Evropski voznik zahteva dinamičnost in poskočne motorje

Evropski avtomobilski trg je specifičen, zato tudi azijski proizvajalci na stari celini postavljajo svoje oblikovalske studie in izdelujejo avtomobile, namenjene prav evropskim voznikom. Ta je avtomobilsko gledano nadpovprečno zahteven, saj od vozila pričakuje odlične vozne lastnosti, varčnost in tudi čustveno navezanost. Evropejci na avtomobile že tradicionalno ne gledamo povsem racionalno.

"Če Evropo primerjamo z Japonsko, so tam povprečne hitrosti na cestah veliko nižje. Enako velja tudi za pospeške. Pri nas imamo veliko križišč in krožišč, kjer vozniki zahtevajo tako učinkovito speljevanje z mesta kot okretnost," nam je povedal Mark Fowler iz Nissana.

Nissan je prav tista znamka, ki je napovedala znatno prilagoditev evropskim avtomobilskim trendom in pohod na sam vrh med azijskimi znamkami. Nissan torej namerava do leta 2015 v Evropi in tudi v Sloveniji prehiteti Toyoto, Kio in Hyundai.

Prodaja za zdaj sloni predvsem na qashqaiju

Potem ko so pred leti ukinili modela almera in tiida, s katerimi so tekmovali v glavnem evropskem "golfovem" razredu, so pri Nissanu tvegali in naredili povsem svojstven avtomobil. Rodil se je qashqai, ki je leta 2007 začel uveljavitev crossoverjev, torej od tal dodatno dvignjenih kombilimuzin. Avtomobil so vse do danes zelo uspešno prodajali, saj je v Evropi dobil 1,5 milijona kupcev.

Nissan trenutno prav zaradi qashqaia v Evropi med azijskimi znamkami drži tretje mesto, v primerjavi z vodilno Toyoto so prodali okrog 80 tisoč vozil manj. Imeli so skoraj enak rezultat kot Hyundai in bili uspešnejši od Kie.

Visokoleteči poslovni načrti se opirajo prav na novo generacijo qashqaia, ki je v primerjavi s predhodnikom zagotovo boljša in modernejša, toda položaj na trgu je vse bolj natrpan tudi s podobnimi vozili drugih proizvajalcev. Milijonska prodaja bo za novega qashqaia, ki bo v Evropi v povprečju okrog tri odstotke dražji od predhodnika, zagotovo velik zalogaj.

Medtem ko je novi note na ceste zapeljal že konec lanskega leta, bodo letos Japonci predstavili tudi prenovljenega juka. Tudi ta je podobno kot qashqai, le da en avtomobilski razred nižje, pred leti začel prodor malih športnih terencev.

Nekoč klena terenca bosta dobila urbano namembnost

Pri Nissanu ne skrivajo dejstva, da med športnimi terenci povpraševanje po štirikolesnem pogonu stalno pada. Zato bosta tudi nekdaj robustna pathfinder in X-trail letos dobila skoraj povsem urbano in bolj zaobljeno zunanjost. Oba avtomobila prodajno pri Nissanu ne predstavljata ključnega deleža, kar velja tudi za mestno micro. Za razliko od qashqaia, ki ga je Nissan naredil z mislijo na Evropejce, so micro pripravili za vzhodnoevropske in azijske trge. Posledično je njena prodaja zelo slaba.

Se bo novi Nissanov "golf" imenoval sunny?

Nissan je leta 1999 sklenil partnerstvo z Renaultom, prav novega qashqaia so izdelali na skupni platformi. Na njej bo prihodnje leto nastal tudi novi megane, njegova "japonska" različica pa bo za Nissan prodajno ključna. Nova Nissanova kombilimuzina, ki jo bodo predstavili že letos, pomeni vrnitev v klasični "golfov" razred in dopolnitev ponudbe qashqaia v prodajno najbolj vročem evropskem avtomobilskem segmentu.

Nissanov "golf" si bo motorje delil z qashqaijem. Dizelski so torej že znani iz Renaultovega razvoja, 1,2-litrski bencinski turbomotor za vstopne modele pa so pri Nissanu razvili sami. Osnova vozila bo enaka kot pri meganu, ime pa za zdaj še ni znano. Zagotovo bodo uporabili ime nekdanjega modela, to pa ne bosta almera in tiida, ki imata preveč negativen prizvok. Še najverjetnejši je torej povratek imena sunny.

Ne spreglejte