Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 3. 2022,
14.56

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

AŠ2005 Rado Raspet FIA WMSC FIA

Sreda, 2. 3. 2022, 14.56

2 leti, 1 mesec

FIA

Niso dobili rdeče luči, ta Rus se je umaknil sam

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Alexey Lukyanuk | Aleksej Lukjanuk je najuspešnejši ruski voznik relija in tudi nekdanji evropski prvak. Svoje športne aktivnosti je samodejno začasno končal. | Foto FIA ERC

Aleksej Lukjanuk je najuspešnejši ruski voznik relija in tudi nekdanji evropski prvak. Svoje športne aktivnosti je samodejno začasno končal.

Foto: FIA ERC

Mednarodna avtomobilska organizacija je sprejela nekaj ukrepov glede ruskih in beloruskih športnikov. Rdeče luči za nastope niso dobili, bodo pa morali v vsakem primeru nastopati pod nevtralno zastavo FIA, in to brez vsakršnih državnih simbolov.

Haasov dirkalnik brez ruskih pokroviteljev. | Foto: Reuters Haasov dirkalnik brez ruskih pokroviteljev. Foto: Reuters Pretekli konec tedna se je med zaostrovanjem krize v Ukrajini že oglasil najboljši ruski voznik relija Aleksej Lukjanuk, ki je izrazil obžalovanje glede dogajanja v Ukrajini in je samodejno zaustavil svoje športne aktivnosti v tej sezoni. Lukjanuk je dvakratni evropski prvak v reliju.

Voznik formule ena je tudi Rus Nikita Mazepin, čigar oče oligarh Dimitri Mazepin je tudi tesno povezan z ruskim državnim vrhom. Mazepin za zdaj ostaja član ekipe Haas F1, kjer so med testiranji v Barceloni umaknili napise ruskega pokrovitelja Uralkalija.

Na švedskem reliju za SP je konec tedna vozil tudi Rus Nikolaj Grjazin, ki je v preteklosti že dvakrat zmagal tudi na največjem slovenskem reliju v Novi Gorici. Grjazin se je na Švedskem, kjer je sicer odstopil ob koncu relija, izogibal komentarjem glede dogajanja v Ukrajini. Za prvi letošnji reli evropskega prvenstva se je Gryazin prijavil pod latvijsko zastavo.

Mednarodna avtomobilska organizacija FIA je na izrednem srečanju svojega osrednjega športnega telesa World Motor Sport Council (WMSC) – del tega je letos tudi predsednik slovenske avtošportne zveze AŠ2005 Rado Raspet – obravnavala tematiko Rusije, Belorusije in mednarodnega avtomobilskega športa.

Ruski vozniki pod nevtralno zastavo FIA

Do nadaljnjega v Rusiji in Belorusiji ne bodo potekala mednarodna sistemska avtomobilska tekmovanja, prav tako na teh ne bodo uporabljali ruskih ali beloruskih zastav. Tekmovalci bodo vendarle lahko še naprej aktivni. Ruski in beloruski avtomobilski dirkači bodo torej lahko nastopali, le da ne bodo smeli razkazovati državnih simbolov, ampak bodo nastopili pod nevtralno zastavo FIA.

 

Ne spreglejte