Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 6. 2019,
11.29

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

5

Natisni članek

nesreča nesreča ladja Benetke

Nedelja, 2. 6. 2019, 11.29

4 leta, 10 mesecev

Nesreča v Benetkah: križarka brez nadzora, ljudje skakali v vodo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

5

Danes zjutraj se je v Benetkah zgodila nesreča turistične križarke MSC Opera, ki se je zaletela v pristaniški dok in eno izmed manjših ladij. Štiri ljudi so poškodovane odpeljali v bolnišnico.

ladja Mein Schiff Koper
Avtomoto Koper gosti eno največjih ladij do zdaj, prihajajo še tri velike

Turistično križarko MSC Opera so izdelali leta 2004, 275 metrov dolga ladja pa lahko skupaj sprejme 2.679 potnikov in članov posadke. Ta ladja je letos aprila prvič priplula tudi v koprsko pristanišče.

Trk ob beton je trajal pol minute

Ista ladja je danes zjutraj okrog 8.30 poskrbela za veliko razburjenja v pristaniškem doku San Basilico v kanalu Giudecca v Benetkah. Ladjo sta proti privezu vlekla dva vlačilca, nato pa se je očitno nekaj pošteno zalomilo in ladja je začela nenadzorovano pluti proti doku.

Kapitan je s svojimi pomočniki s hupanjem sicer opozarjal na nevarnost, a mnogi so se umaknili šele v zadnjem trenutku. Velika ladja je trčila v precej manjšo turistično ladjo Michelangelo. Njeni potniki so v strahu skočili v vodo, nekateri so vanjo tudi padli. Skupno so se v nesreči poškodovali štirje ljudje, vse so odpeljali v bolnišnico.   

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je ladji za križarjenje med pristajanjem odpovedal motor, o čemer je nemudoma obvestila pristojne oblasti v pristanišču. Veliko ladjo, ki se je po okvari nenadzorovano bližala pomolu, sta skušala zastaviti dva vlačilca, a se je enemu od njiju strgala vlečna vrv.

Zaradi trčenja so mestne oblasti odpovedale za danes predvidena tradicionalni sprevod in regato gondol, čolnov in drugih manjših plovil, ki naj bi med drugim potekala tudi po kanalu Giudecca.

Na kraj nesreče je med drugim prispel beneški župan Luigi Brugnaro, ki je kasneje tvitnil, da današnji incident dokazuje, da za velike ladje ni mesta v kanalu Giudecca.

Podobno je v odzivu poudaril minister za kulturo Alberto Bonisoli. Dodal je, da je ministrstvo za kulturo pred nekaj meseci že prepovedalo plovbo večjih ladij po treh kanalih, skupaj z več ministrstvu pa si prizadevajo, da bi za tovrstne ladje prepovedali
plovbo po celotni laguni.

Tudi italijanski minister za promet Danilo Toninelli se je v prvem odzivu na nesrečo zavzel za prepoved vstopa tovrstnih ladij v središče Benetk. "Po toliko letih neukrepanja smo naposled blizu končni rešitvi, s katero bomo obvarovali tako laguno kot turizem," je zapisal na Twitterju.

V Benetkah že dlje časa poteka burna razprava o tem, ali bi ladjam za križarjenja prepovedali vstop v središče mesta. Unesco je že večkrat posvaril, da velike ladje ogrožajo kulturno dediščino mesta na vodi, okoljevarstveniki pa opozarjajo, da ladje ogrožajo občutljivi ekosistem beneške lagune. Že nekaj let v Benetkah zato razmišljajo, da bi ladje za križarjenja plule po turistično manj zanimivi poti in pristale v industrijski četrti Marghera, čemur pa nasprotujejo podjetniki, ki se bojijo, da bodo ob posel.

 

 

Ne spreglejte