Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2021,
7.33

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Kitajska Nemčija Prodaja avtomobilov

Ponedeljek, 11. 1. 2021, 7.33

3 leta, 3 mesece

Prodaja avtomobilov v Nemčiji lani rekordno nizka

Nemčija in Kitajska: tak je bil prodajni izplen lanskega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
BMW tovarna | Foto BMW

Foto: BMW

V Nemčiji so lani registrirali 2,9 milijona avtomobilov, kar je 19 odstotkov manj kot predlani. Proizvedli so 3,5 milijona vozil, kar je najmanj v zadnjih 45 letih.

Ključni evropski avtomobilski trg je lani zabeležil najslabše rezultate po združitvi Nemčij, krivec za to pa je pandemija novega koronavirusa. Nazadnje je bilo registriranih manj kot tri milijone avtomobilov, in sicer leta 1989.

"Pričakujemo, da bo nemški trg osebnih vozil letos okreval," je v izjavi dejala predsednica VDA Hildegard Müller in dodala, da za zdaj ni pričakovati, da bi trg dosegel predkoronske ravni. Izvoz avtomobilov, ki so bili proizvedeni v Nemčiji, se je lani zmanjšal za 24 odstotkov na 2,6 milijona vozil.

Upanje, da se stanje na trgu izboljšuje, so decembrski podatki. Po njih je bilo registriranih nekaj več kot 310 tisoč avtomobilov, kar je 10 odstotkov več kot decembra predlani. Müllerjeva je ob tem posvarila, da upad prodaje škoduje okolju, saj starejši avtomobili ostajajo dlje na cestah.

Volkswagen golf 8
Avtomoto Ostaja na vrhu: VW golf najbolje prodajani avto v Evropi

Kaj pa Kitajska?

Kitajski avtomobilski trg je ob koncu lanskega leta zabeležil rast, v celem letu pa manjši padec prodaje. V letu 2020 so na Kitajskem prodali 25,3 milijona avtomobilov, kar je 1,9 odstotka manj kot v letu prej, kažejo prvi podatki industrijskega združenja CAAM.

Za padec na letni ravni je kriva pandemija covid-19, ki je Kitajsko in njen trg prizadela v začetku lanskega leta.

Sicer se je trg proti koncu leta pobiral, čeprav je bila decembrska stopnja okrevanja nekoliko nižja. Decembra je bilo na Kitajskem po prvih podatkih prodanih 2,8 milijona vozil, kar je 5,4 odstotka več kot decembra lani. V mesecih prej je bila rast dvomestna.

Podatki CAAM sicer ob osebnih vozilih vključujejo tudi gospodarska vozila, denimo tovornjake in avtobuse. Za december podrobnejši podatki še niso na voljo, v zadnjih mesecih pa je prodaja gospodarskih vozil rasla precej hitreje od osebnih.

Ne spreglejte