Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
29. 11. 2017,
13.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

Natisni članek

Škoda Seat Audi Volkswagen Hidria

Sreda, 29. 11. 2017, 13.30

6 let, 4 mesece

Hidria ob 20-letnici v Kopru z začetkom novega posla z Volkswagnom

Nekoč Tomosovi mopedi, danes ključni deli volanov za nove volkswagne, audije, seate …

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

Hidria Alutec Koper | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Vodstvo koncerna Hidria je v Kopru odprlo novo proizvodno linijo za izdelavo ohišja volanskih letev za Volkswagnov koncern, ki jih bodo na povsem avtomatizirani liniji izdelali več kot 1,5 milijona letno. Vrednost naložbe v novo proizvodnjo je pet milijonov evrov.

Potem ko so slavnostni gostje – med njimi tudi premier Miro Cerar in koprski župan Boris Popovič – zapustili poslopje nove proizvodne linije družbe Hidria Alutec, so roboti na njej začeli svoje delo. Na koncu svoje poti bodo ti izdelki sestavni deli avtomobilov, kot so volkswagen polo, volkswagen golf, seat ibiza, audi A1 in drugi.

Med delovnimi postajami avtonomni mobilni delovni vozički

Nova linija je del 60 milijonov evrov vrednega posla med koncernom Volkswagen in Hidrio, ki je usmerjena prav v izdelavo pomembnih delov volanskih sistemov iz aluminijevih zlitin.

Med posameznimi postajami oziroma celicami so samodejno vozili električni vozički. Vodijo jih črni magnetni trakovi na tleh. Drugega za drugim z izjemno natančnostjo (mikron milimetra) izdelujejo volanske letve za vozila koncerna Volkswagen, ki jih bodo od zdaj v Kopru izdelali več kot 1,5 milijona letno.

Ker gre za varnostno zelo pomemben del novih avtomobilov, so v sklopu popolne avtomatizacije proizvodnje robotom namenili tudi funkcijo kakovostnih pregledov. Vsako uro sistem naključno izbere posamezne dele in jih tridimenzionalno preveri.

Video: Kako poteka avtomatizirana proizvodnja

V katere avtomobile koncerna Volkswagen bodo vgradili volanske elemente iz Kopra? | Foto: Gregor Pavšič V katere avtomobile koncerna Volkswagen bodo vgradili volanske elemente iz Kopra? Foto: Gregor Pavšič

Zgoraj neobdelan kos letve iz livarne, spodaj pa končni izdelek po zapustitvi proizvodne linije. | Foto: Gregor Pavšič Zgoraj neobdelan kos letve iz livarne, spodaj pa končni izdelek po zapustitvi proizvodne linije. Foto: Gregor Pavšič

Roboti izdelujejo letve z veliko natančnostjo. | Foto: Gregor Pavšič Roboti izdelujejo letve z veliko natančnostjo. Foto: Gregor Pavšič

Več robotov zahteva tudi dodatno delovno silo

Kljub avtomatizaciji bo nova linija poskrbela za dodatno zaposlovanje ljudi, predvsem inženirjev za nastavljanje in upravljanje celotnega sistema. Na novi liniji bo ob njenem polnem pogonu istočasno delalo od osem do deset ljudi. Družba Hidria Alutec sicer v Kopru zaposluje več kot 430 ljudi. Korporacija bo v petih letih tam zaposlitev zagotavljala skupaj okoli 460 ljudem, večinoma strojnim in kemijskim inženirjem ter strokovnjakom na področju varjenja, mehanske obdelave, lakiranja in zagotavljanja kakovosti.

Proizvodno linijo so večinoma razvili in izdelali sami

V novo robotizirano proizvodno linijo, ki so jo večinoma razvili in izdelali sami, so v Kopru vložili pet milijonov evrov. Novo sodelovanje z nemškim proizvajalcem avtomobilov je nastalo na temeljih nekdanjega koprskega Tomosa oziroma litja motornih komponent za njihove takratne motocikle. Hidria je namreč v lastniško strukturo družbe vstopila pred natanko dvajsetimi leti.

"Avtomobilska industrija je v obdobju rasti in po današnjih predvidevanjih bo ta trajala vsaj še leto ali dve. Mi danes gledamo naprej in smo pripravljeni na nove izzive. Poudarjam, da je Hidria kot koncern predčasno končala postopek finančnega prestrukturiranja. Dobro poslovanje nam je omogočilo hitrejšo povrnitev dolga, prav tako pa dodatne naložbe," je v Kopru povedal Iztok Seljak, vodja poslovnega odbora pri idrijskem koncernu. V zadnjih osmih letih je Hidria v razvoj družbe v Kopru vložila 45 milijonov evrov.

Ne spreglejte