Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 7. 2014,
15.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tesla Športni Avtomoto

Torek, 1. 7. 2014, 15.26

8 let

Na teslo S je treba čakati pol leta, v Sloveniji jih je že več kot dvajset

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Hrvaško je zapeljala prva tesla S, v Sloveniji pa jih je že več kot dvajset. Z njenim dosegom je mogoče državo prečkati po diagonali. Na avtomobil za okrog sto tisoč evrov je treba čakati pol leta.

Zagrebčan bi premožnim Hrvatom rad pokazal potencial avtomobilske premium alternative

Medtem ko smo revolucionarni ameriški električni avtomobil proti Ljubljanskemu gradu vozili že lani julija, tesle S pa je mogoče na naših cestah opaziti vse pogosteje, so Hrvati prvi tak avtomobil dobili prejšnji teden.

Na Nizozemskem ga je kupil in v Zagreb pripeljal podjetnik in navdušenec nad električnimi avtomobili Saša Cvetojević, ki želi z njim tistim Hrvatom, ki si avtomobil za dobrih sto tisoč evrov lahko privoščijo, predstaviti tudi alternativo klasičnim limuzinam nemške premiumske avtomobilske industrije.

"Med potjo z Nizozemske proti Hrvaški sem s teslo dosegel hitrost 210 kilometrov na uro. Če bi porabo električne energije pretvoril v porabo klasičnega goriva, bi tesla na sto kilometrov stroškovno porabila za en liter goriva," je za hrvaški Jutarnji list povedal Cvetojević.

Doseg električne limuzine od dobrih 300 do 450 kilometrov

Tesla svoj model S ponuja v dveh različicah z različnima kapacitetama baterije. Močnejša različica z kapaciteto 85 kilovatnih ur zagotavlja doseg do 450 kilometrov, luksuzna limuzina pa poleg udobja in futuristične notranjosti, kjer še posebej izstopa 17-palčni zaslon na dotik, navdušuje tudi s prostornostjo (spredaj ni klasičnega motorja, v prtljažniku dva nazaj obrnjena dodatna sedeža) in športnimi zmogljivostmi. Nizko težišče, ki je posledica baterij pod dnom vozila, vpliva na vozne lastnosti.

Konična moč motorja pri najmočnejši različici znaša 310 kilovatov (416 "konjev") in 600 njutonmetrov navora. Do 100 kilometrov na uro pospeši v 4,2 sekundah.

"Vožnja ponuja povsem drugačno izkušnjo. Pospeški so močni in skoraj takojšnji. Motorja ni treba ogrevati, razporeditev mase je zelo ugodnih 50 : 50," nadaljuje Cvetojević, ki avtomobilu nekoliko zameri le slab stranski oprijem sedežev in varnostno-asistenčne sisteme, ki jih je bil Hrvat navajen iz svojega volva.

Ne spreglejte