Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2012,
9.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault

Torek, 24. 1. 2012, 9.06

7 let, 12 mesecev

Na rezultate Revoza v letu 2012 bo močno vplival novi twingo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novomeški Revoz je lani izdelal 174.127 vozil, kar je manj kot leta pred tem. Vendar je slabši izid predvsem posledica izrednih razmer na Japonskem.

Slovo polovične izmene in posledično manj zaposlenih …

Letos direktor upa na podoben obseg proizvodnje, čeprav bodo predvidoma ukinili polovično izmeno in temu primerno zmanjšali število zaposlenih. "Glede na okoliščine, v katerih smo poslovali, je bilo lansko leto uspešno," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal predsednik uprave Revoza Aleš Bratož. Pojasnil je, da se je zaradi višje sile, to je katastrofe na Japonskem, zmanjšal obseg proizvodnje. Temu primerno bodo nižji tudi ustvarjeni prihodki in poslovni izid. Vendar Bratož do februarske objave finančnih rezultatov o njih ne more podrobneje govoriti.

Poslovno usodo Revoza bo v veliki meri krojil novi twingo

Poslovanje v letu 2012 bo odvisno predvsem od razvoja in prodaje novega twinga ter od tega, kako bodo novost sprejeli kupci. Drugi faktor bodo razmere na evropskih trgih, kamor Revoz proda večino svojih vozil. Največji del proizvodnje je namenjen v Francijo, na Nizozemsko in v Italijo. V podjetju bodo morali sprejeti napovedi, da se bo tudi letos evropsko tržišče zmanjšalo, in se čim hitreje odzvati na nove razmere.

"Smo zmerni optimisti, upamo, da se bomo letos približali količini, ki smo jo dosegli lani," je dejal Bratož. Zaradi zmanjševanja deleža clia II, ki je na koncu svoje življenjske poti, pa je v proizvodnji pričakovati povečanje deleža twinga.

2.400 delavcev dnevno sestavi 780 vozil

Trenutno je v podjetju 2.400 zaposlenih, ki v dveh izmenah in pol dnevno proizvedejo 780 vozil. Tristo zaposlenih je vezanih na delo v polovični izmeni, ki jo nameravajo letos ukiniti in preiti na dvoizmensko delo, kar je odvisno od povpraševanja na trgih. Temu primerno bodo prilagodili tudi število zaposlenih.

Na proizvodnje linije prihaja tudi štirisedežni smart

"Twingo ima življenjski cikel kot preostali proizvodi in te manjše količine clia ter twinga ne zadostujejo, da bi obdržali trenutni obseg dela," je pojasnil Bratož, a obenem poudaril, da se že pripravljajo na nadaljnji korak razvoja tovarne z novim projektom, ki že poteka ter predvideva proizvodnjo naslednika twinga in štirisedežnega smarta v Novem mestu.

Revoz ostaja pomemben člen skupine Renault

Revoz je sicer močno vpet v delovanje celotne skupine Renault, v kateri se po učinkovitosti uvršča v sam vrh. Skupina Renault je lani prodala več kot 2,7 milijona vozil, kar je 3,6 odstotka več kot leto pred tem. Kljub rahlemu padcu prodaje v Evropi je zaradi povečanja drugih trgov dosegla rekordno prodajo. V svetu je imela 3,6-odstotni tržni delež.

Na slovenskem trgu je Renault še vedno na vrhu

V Sloveniji Renault ostaja vodilna avtomobilska znamka s 16,6-odstotnim tržnim deležem, v porastu pa je tudi prodaja Dacie, ki je lani dosegla 1,5-odstotni tržni delež. "Položaj nam ni bil zelo naklonjen, saj so nam gospodarsko okolje in okoljski vplivi ponagajali," je pojasnil direktor prodajne mreže Renault in Dacia v Sloveniji Aleš Suhorepec ter dodal, da je bilo lansko leto primerljivo z letom 2010, čeprav je bil realni trg za tri odstotne točke nižji.

Z izidom so zadovoljni tudi pri prodaji vozil Nissan. Direktor znamke Nissan za regijo Adriatic Dinko Terzić je pojasnil, da so povečali svoj tržni delež v regiji celo za 30 odstotkov. Dober rezultat dosegajo tudi v Sloveniji, kjer je Nissan najbolje prodajana japonska blagovna znamka avtomobilov.

Ne spreglejte