Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
6. 12. 2017,
4.14

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Grobnik dirkališče

Sreda, 6. 12. 2017, 4.14

6 let, 4 mesece

Dirkališče Grobnik bo prihodnje leto staro 40 let

Na Grobniku brnijo stroji: začetek obnove dirkališča, ki je bilo magnet tudi za Slovence

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Hrvati so začeli obnavljati dirkališče Grobnik nad Reko, kjer bodo za 1,2 milijona evrov preplastili 4,1 kilometra dolgo stezo, postavili nove robnike in uredili izletne cone. Večji del obnove bo končan do februarja.

Grobnik ima 4,1 kilometra dolgo stezo, ki je dokaj tehnično zahtevna, ima zelo dolgo štartno-ciljno ravnino in predvsem zelo grobo asfaltno podlago. Ta je še vedno ista kot leta 1978. Ob 40-letnici dirkališča jo bodo vendarle zamenjali. | Foto: Gregor Pavšič Grobnik ima 4,1 kilometra dolgo stezo, ki je dokaj tehnično zahtevna, ima zelo dolgo štartno-ciljno ravnino in predvsem zelo grobo asfaltno podlago. Ta je še vedno ista kot leta 1978. Ob 40-letnici dirkališča jo bodo vendarle zamenjali. Foto: Gregor Pavšič

Vandali, dovoljenja, pritiski 14 domačinov: Kaj se dogaja s slovenskim avtomobilskim dirkališčem?

Prvoosebna izkušnja: Prvih 250 kilometrov na novem slovenskem dirkališču #video


H Dokaz začetka prenovitvenih del na dirkališču Grobnik. Najprej so začeli odstranjevati robnike. | Foto: Miroslav Krpan Dokaz začetka prenovitvenih del na dirkališču Grobnik. Najprej so začeli odstranjevati robnike. Foto: Miroslav Krpan rvati so obnovo dirkališča nad Reko napovedali že za lansko poletje, a so jo nato prestavili v zimsko sezono. Zdaj so na dirkališču s slavno preteklostjo, ki je svoj vrhunec doživelo z gostovanjem motociklističnih dirk svetovnega prvenstva, vendarle zabrneli stroji in napovedali obnovo že precej zastarelega dirkaškega objekta.

Kljub zastareli infrastrukturi je bil Grobnik skoraj vselej zaseden

Dirkališče Grobnik vse od svoje ustanovitve ni doživelo vidnejše obnove in infrastruktura je danes večinoma še na ravni 80. let. Marsikje najdemo rjo, asfalt je izjemno grob, toda dirkališče je kljub svoji zastarelosti živelo odlično. Zelo težko je bilo namreč dobiti prost termin za trening z lastnim športnim ali dirkaškim avtomobilom oziroma motociklom.

To je bil tudi pokazatelj tega, da lahko v naši regiji, na območju nekdanje Jugoslavije, dirkaški objekt preživi in da zanimanje zanj obstaja. V Sloveniji se z dirkališčem v Gaju na Dolenjskem (objekt v sklopu zapuščenega vojaškega letališča) šele zdaj konkretneje trudimo.

Z novim asfaltom bodo Hrvati prekrili 55 tisoč kvadratnih metrov steze in zamenjali krog 2.300 metrov robnikov. V dveh ovinkih (številki 13 in 16) bodo preuredili tudi izletne cone. | Foto: Automotodrom Grobnik Z novim asfaltom bodo Hrvati prekrili 55 tisoč kvadratnih metrov steze in zamenjali krog 2.300 metrov robnikov. V dveh ovinkih (številki 13 in 16) bodo preuredili tudi izletne cone. Foto: Automotodrom Grobnik

Grobnik je postal tudi priljubljeno pribežališče slovenskih lastnikov hitrih avtomobilov in motociklov. Na stezi vsako leto organizirajo tudi več tako imenovanih "track dayev". | Foto: Gregor Pavšič Grobnik je postal tudi priljubljeno pribežališče slovenskih lastnikov hitrih avtomobilov in motociklov. Na stezi vsako leto organizirajo tudi več tako imenovanih "track dayev". Foto: Gregor Pavšič

Obnova steze za 1,25 milijona evrov

Zdaj so stroji na Grobniku kljub nizkim temperaturam zabrneli in začeli obnovo, ki so jo razdelili v skupno sedem faz. Najprej so začeli odstranjevati belo-rdeče robnike na ovinkih.

Z novim asfaltom bodo Hrvati prekrili 55 tisoč kvadratnih metrov steze in zamenjali krog 2.300 metrov robnikov. V dveh ovinkih (številki 13 in 16) bodo preuredili tudi izletne cone.

Vrednost celotne obnove ocenjujejo na 9,5 milijona hrvaških kun (1,25 milijona evrov). Za nov asfalt bodo poskrbeli pri družbi GP Krk. Obnova prvih petih od skupno sedmih faz bo po besedah direktorja Automotodrom Grobnik Zdenka Šantića trajala do 20. februarja leta 2018. Prihodnje leto bodo sicer praznovali 40-letnico dirkališča.

Skoraj 40 let od prve dirke za svetovno prvenstvo

Dirkališče na Grobniku so leta 1978 prvič uporabili na dirki svetovnega motociklističnega prvenstva. Gradnja dirkališča je bila neposredna posledica prepovedi motociklističnih dirk najvišje ravni na ulični dirki v Preluku pri Opatiji, ki so jo Hrvati dobili leta 1977. Do leta 1990 so na Grobniku odpeljali 13 dirk za motociklistično svetovno prvenstvo. Po balkanski vojni so na stezi neprekinjeno potekale različne dirke v avtomoto športu, Grobnik pa je postal tudi priljubljeno pribežališče slovenskih lastnikov hitrih avtomobilov in motociklov. Na stezi vsako leto organizirajo tudi več tako imenovanih "track dayev".

Video: Motociklistična dirka za SP na Grobniku leta 1990

Video: Tragična nesreča Michela Rougerieja leta 1981 na Grobniku

 

Ne spreglejte