Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 5. 2021,
10.29

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

9

Natisni članek

Nemčija Tesla Elon Musk

Torek, 18. 5. 2021, 10.29

2 leti, 11 mesecev

Musk na obisku v Nemčiji: "Preveč je birokracije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

9

Elon Musk | Musk je presenetil z obiskom Nemčije, a tudi tokrat si je vzel čas za pogovor z mediji in javno okrcal Nemčijo zaradi pretirane birokracije. | Foto Reuters

Musk je presenetil z obiskom Nemčije, a tudi tokrat si je vzel čas za pogovor z mediji in javno okrcal Nemčijo zaradi pretirane birokracije.

Foto: Reuters

Prejšnji mesec so pri Tesli uradno predstavili odprtje nove tovarne v Nemčiji, v teh dneh pa se je na gradbišču pojavil tudi Elon Musk. Nemčijo je pozval k zmanjšanju birokratskih ovir, ki zavirajo hitrejšo gradnjo tovarne.

Musk še ni znal napovedati, kdaj bo gradnja končana in bodo prvi avtomobili zapeljali iz nove tovarne. Prejšnji mesec so se odločili, da bodo v sklopu novogradnje dodatno zgradili še proizvodni obrat za baterije. Čas gradnje vseh objektov se bo tako podaljšal za pol leta, prvi avtomobili pa bi lahko po zdajšnjih napovedih s proizvodnega traku zapeljali ob koncu letošnjega ali na začetku prihodnjega leta.

Sive lase mu povzroča predvsem birokracija

"Težko je natančno napovedati, ker lahko začneš izdelovati avtomobile šele takrat, ko so tukaj vsi deli," je ob včerajšnjem obisku tovarne Gruenheide v deželi Brandenburg zbranim novinarjem povedal Musk. "Trenutno kaže, da bi proizvodnjo lahko začeli ob koncu letošnjega leta." Če bo gradnja potekala po načrtih, bodo prvi avtomobili izdelani ob koncu letošnjega leta, je potrdil Musk. | Foto: Reuters Če bo gradnja potekala po načrtih, bodo prvi avtomobili izdelani ob koncu letošnjega leta, je potrdil Musk. Foto: Reuters

Teslo v Nemčiji čakajo številni novi izzivi, vse več električnih modelov imajo tudi tradicionalne domače znamke Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW in Audi. A težav Tesli ne povzroča domača konkurenca, največ časa izgubijo pri birokraciji. "Mislim, da bi lahko bilo manj birokracije, to bi bilo boljše. Moral bi obstajati nekakšen aktivni proces za odstranitev pravil. Drugače se sčasoma pravila nabirajo in dobiš vse več pravil, na koncu pa ne moreš storiti nič," je še povedal Musk in dodal, da so ta pravila "nesmrtna".

Muska pozdravila množica ljubiteljev Tesle

Ko so okoliški prebivalci izvedeli, da je z zasebnim letalom v Berlinu pristal Musk, se je pred gradbiščem hitro nabrala množica mladih, ki so želeli v živo videti Muska. A njegov obisk je bil izključno tehnične narave, kar je potrdil tudi finančni minister dežele Branderburg Joerg Steinbach. Musk se z njim ali z deželnim premierjem Dietmarjem Woidkejem ni dogovoril za sestanek.

Ne spreglejte