Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
24. 11. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,11

6

Natisni članek

Tesla

Nedelja, 24. 11. 2019, 4.00

4 leta, 5 mesecev

Odzivi na Teslin poltovornjak cybertruck

146 tisoč rezervacij: to je ozadje Teslinega "spodrsljaja" #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,11

6

Tesla je v petek predstavila svoj resnično nenavadni in ekstremni poltovornjak, premiero pa je zaznamoval tudi neuspešni preizkus domnevno neprebojnega stekla. Cybertruck Elona Muska, ki ga bodo začeli serijsko izdelovati leta 2021, je pričakovano sprožil na tisoče odzivov.

Tesla cybertruck
Avtomoto Razkrito ponoči: tako norega vozila pri Tesli še niso imeli #foto

Tesli je uspelo vse do zadnjega ohraniti svoj električni poltovornjak v popolni tajnosti. Ko je ta zapeljal na oder, je sledil pravi šok. Elon Musk je napovedal vozilo, kakršnega še ni bilo, in napovedal je poltovornjak, ki bo bistveno drugačen od obstoječih. Toda dejanska futuristična, že kar apokaliptična zasnova cybertrucka je bila kljub pričakovanjem zares skrajna.

Elon Musk pred cybertruckom z razbitim steklom. | Foto: Reuters Elon Musk pred cybertruckom z razbitim steklom. Foto: Reuters Ozadje meta krogle v steklo vrat

Musk je v ospredje postavil izjemno trdno jekleno zunanjost vozila. Glavni oblikovalec Franz von Holzhausen je z macolo udrihal po vratih in ta dejansko niso pustila nobenih sledi poškodb. Nato sta z Muskom uprizorila še prikaz neprebojnosti stekel. Nanj so z različnih višin spuščali jekleno kroglo in steklo se ni razbilo.

Ko pa je von Holzhausen kroglo vrgel v stekla prototipa na odru, je steklo počilo. Ni se sicer razbilo, poškodbe pa so bile jasno vidne. Trdnost stekel je sicer očitno kljub temu izjemna, a pripetljaj na premieri je bil vseeno precejšen spodrsljaj. Musk je pozneje na Twitterju objavil video počasnega posnetka z generalke tega meta in pripisal, da so met očitno preveč vadili in da jih še čaka nekaj dela.

Delnice Tesle so po premieri padle za šest odstotkov, s čimer je Musk v enem dnevu izgubil 768 milijonov dolarjev, je poročal Forbes. Enak padec je Teslina delnica doživeta tudi lani, ko je Musk med snemanjem podkasta (z živo videosliko) kadil marihuano.

Musk: za cybertruck že 146 tisoč naročil

Musk je včeraj na Twitterju objavil prvo poročilo prejetih prednaročil oziroma rezervacij poltovornjaka. Za rezervacijo je bilo treba vplačati le 100 dolarjev, zato teh rezervacij še ne moremo obravnavati kot dejanskih naročil. Tesla je prejela 146 tisoč rezervacij, od tega 42 odstotkov za različico z dvema motorjema, 41 odstotkov za cybertruck s tremi elektromotorji, 17 odstotkov pa je izbralo osnovno različico z enim elektromotorjem.

Notranjost Teslinega poltovornjaka, ki je bil sicer na premieri le prototip. | Foto: Tesla Notranjost Teslinega poltovornjaka, ki je bil sicer na premieri le prototip. Foto: Tesla

Nekaj vtisov o premieri Teslinega cybertrucka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte