Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
6.25

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

4

Natisni članek

dizelski izpusti Angela Merkel

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 6.25

6 let, 2 meseca

Merklova z zakonom, ki bo omejil dizle?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

4

Nemška vlada se bori proti splošni omejitvi dizelskih vozil v mestih z onesnaženim zrakom. Predvidoma pa bodo sprejeli zakon, na podlagi katerega bodo mesta število dizelskih vozil v nujnih primerih lahko omejila na najbolj kritičnih točkah.

izpušni sistem dizel | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vlada Angela Merkel je dolgo podpirala in subvencionirala dizelsko tehnologijo, ki ima v primerjavi z bencinsko nižji izpust CO2. | Foto: Reuters Vlada Angela Merkel je dolgo podpirala in subvencionirala dizelsko tehnologijo, ki ima v primerjavi z bencinsko nižji izpust CO2. Foto: Reuters Nemško sodišče se bo predvidoma jutri odločilo, ali lahko posamezna mesta omejijo ali celo prepovejo uporabo vozil z dizelskim motorjem.

Nemška vlada išče sprejemljive ukrepe

Nemška avtomobilska industrija, ki zaposluje okrog 800 tisoč ljudi, skupaj z vlado nestrpno pričakuje odločitev. Nemška vlada na čelu s kanclerko Angelo Merkel je dolgo podpirala dizelsko tehnologijo, ki pa je deležna pritiskov okoljevarstvenikov vse od izbruha Volkswagnove afere dieselgate jeseni leta 2015.

Predstavniki nemškega prometnega ministrstva so medtem potrdili, da bo vlada predvidoma še letos sprejela določene nove zakonske sklepe proti dizelskim vozilom. Ti bi predstavljali zakonsko osnovo za omejitev uporabe dizelskih vozil na določenih odsekih mest, kjer bi imelo to neposreden vpliv na zdravje ljudi, je poročal nemški časnik Rheinische Post. Nemška mesta bi lahko tako prvič sprejela lokalizirane ukrepe proti izpustom, kakršni so ogljikovi dioksidi in trdi delci.


Preberite še: Dieselgate: bodo v Nemčiji omejili vožnjo z dizelskimi avtomobili?


Zakonska podlaga za omejitev vozil v kritičnih primerih?

Merklova je v Nemčiji poudarila, da se želi izogniti splošnim prepovedim in omejitvi dizelskih vozil. Predlagala je preusmeritev mestnih taksijev na električni pogon, enako velja tudi za mestne avtobuse.

Nekatera izmed 70 mest, ki jim zaradi povišane ravni negativnih izpustov grozijo omejitve ali prepovedi, načrtujejo uvedbo precej cenejših ali celo brezplačnih voženj z javnim prevozom, kot je mestni avtobus.

Jutrišnja odločitev nemškega sodišča bo tudi pomembno vplivala na trg rabljenih vozil. V primeru podprtih omejitev uporabe bi lahko vrednost dizelskim vozilom znatno padla.
Ne spreglejte