Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
7. 6. 2016,
6.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Mercedes-Benz Družinski Avtomoto

Torek, 7. 6. 2016, 6.11

6 let, 7 mesecev

Nova karoserijska izvedba, napoved

Mercedes razreda E estate: stavi na praktičnost prtljažnika, ki je zdaj manjši

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Mercedes E karavan

Novi Mercedesov karavan gradi na tehnološkem in varnostnem napredku novega limuzinskega razreda E. Osnovni prtljažnik ima prostornino 670 litrov, s podrtimi sedeži pa se ta poveča na 1.820 litrov.

Fotogalerija
1 / 10

Na voljo bo tudi v različici s sedmimi sedeži

Kot so napovedovale že prve prikrite fotografije Mercedes-Benza in navsezadnje tudi nova generacija limuzinskega razreda E, je karavanska izvedba v primerjavi s predhodnico bistveno bolj zaobljena. Do konca sprednjih vrat je avtomobil enak limuzini, na strehi pa so pri karavanu nameščeni tudi aluminijasti nosilci. Konec letošnjega leta bo karavan na voljo tudi v različici s sedmimi sedeži, oba dodatna bosta seveda primerna predvsem za otroke.

Mercedes je svojega prvega karavana predstavil že pred 50 leti, a prodali so jih le dobrih 2.700. Danes se jim v Stuttgartu za prodajno uspešnico tovrstne izvedbe razreda E ni treba bati. | Foto: Mercedes je svojega prvega karavana predstavil že pred 50 leti, a prodali so jih le dobrih 2.700. Danes se jim v Stuttgartu za prodajno uspešnico tovrstne izvedbe razreda E ni treba bati.

Prtljažnik bo manjši kot pri predhodniku, a vanj bo mogoče naložiti euro paleto Glede na izbiro opreme sta tudi tokrat na voljo dve različici maske motorja. | Foto: Glede na izbiro opreme sta tudi tokrat na voljo dve različici maske motorja.

Glavni adut karavanskega razreda E bo očitno njegov prtljažnik, ki ima osnovno prostrnino 670 litrov. To je dobrih 100 litrov več, kot jih v osnovi ponujata glavna tekmeca – audi A6 avant in BMW touring serije 5 –, in zanimivo 25 litrov manj kot pri prejšnji generaciji avtomobila.

Zadnje sedeže je mogoče deliti v razmerju 40 : 20 : 40, s čimer lahko prostornina naraste na 1.820 litrov. S pomočjo elektrike je mogoče preprosto podreti vse zadnje sedeže. Čeprav je ob podrtih sedežih prtljažnik v primerjavi s predhodnikom manjši za 125 litrov, pri Mercedesu zagotavljajo, da z vidika praktičnosti nova generacija ni izgubila pomembnejših adutov. V zadek je po zagotovilih iz Stuttgarta mogoče naložiti tudi standardno euro paleto.

Mercedesovega karavana na osnovi razreda E je razkril teniški zvezdnik Roger Federer. | Foto: Mercedesovega karavana na osnovi razreda E je razkril teniški zvezdnik Roger Federer.

Notranjost karavana je praktično enaka limuzinski izvedbi razreda E. | Foto: Notranjost karavana je praktično enaka limuzinski izvedbi razreda E.

Zračno vzmetenje bo serijsko, prav tako električna podpora zadnjih vrat

Za večjo praktičnost bo karavan serijsko opremljen z električno pomičnim zaščitnim rolojem prtljažnega prostora, električnim odpiranjem vrat (odprla se bodo tudi z brco noge pod zadnji odbijač), serijsko bo na zadnjih kolesih nameščeno tudi zračno vzmetenje. To zagotavlja samodejno poravnavanje, 745 kilogramov nosilnosti tovora in zmožnost vlečenja prikolice z maso do največ 2.100 kilogramov.

Vlečno kljuko je mogoče spraviti pod odbijač, z dodatnimi vijaki pa nanjo namestiti tudi nosilec za štiri kolesa.

Zadek je zdaj bistveno bolj zaobljen in manj škatlast kot pri predhodniku. | Foto: Zadek je zdaj bistveno bolj zaobljen in manj škatlast kot pri predhodniku.

Potrjena tudi športna različica E 43 AMG z 295 kilovati

Mercedes bo začel karavansko izvedbo razreda E prodajati julija. Sprva bodo na voljo modeli E 200 d (štirivaljni dvolitrski motor, 110 kilovatov), E 220 d (štirivaljni dvolitrski motor, 143 kilovatov) in E 350 d (šestvaljni trilitrski motor, 190 kilovatov), na strani bencinske ponudbe pa modeli E 200 (štirivaljni dvolitrski motor, 135 kilovatov), E 250 (štirivaljni dvolitrski motor, 155 kilovatov), E 400 4matic (šestvaljni trilitrski motor, 245 kilovatov) in E 43 4matic (šestvaljni trilitrski motor, 295 kilovatov). Nekateri med naštetimi motorji bodo na voljo šele ob koncu leta.

Mercedes E karavan | Foto:

Mercedes E karavan | Foto:

Ne spreglejte