Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
23.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes-Benz Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 23.16

8 let

Mercedes-benz razred A – precej dodelav na mehaniki, a tudi pri videzu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V novem osrednjem slovenskem prodajnem salonu znamke Mercedes-Benz je zastopnik predstavil prenovljeni razred A, ki je pri kupcih po priljubljenosti na 3. ali 4. mestu. Najcenejši stane 22.500 evrov.

Tretja generacija, prva prenova: zunaj nove luči, znotraj nov osrednji zaslon

V drugi polovici 90. let je takrat novi A krepko spremenil filozofijo te blagovne znamke, ki je do takrat ponujala izključno velike avtomobile in pretežno limuzine. Tretja generacija, predstavljena leta 2012 prav v Sloveniji, je prekinila s tehnično ter oblikovno zanimivo in nenavadno, a uporabno zasnovo, saj je A postal "običajna" kombilimuzina. Že po treh letih si je prislužil nekaj sprememb in izboljšav.

Zunanjosti niso korenito spreminjali – nadeli so ji nove luči (in dodali možnost tehnologije LED za žarometa), spremenili masko motorja (zdaj le ena lamela, prej dve), v nabor dodali šest novih platišč, polepšali sprednji odbijač in konca izpušne cevi vključili v zadnji odbijač.

Podobno velja za notranjost, kjer so novi (trije) volanski obroči, osrednji zaslon (zdaj na voljo v dveh velikostih) nima več okvirja, nekoliko so spremenjeni merilniki, sedeža imata možnost podaljšanja sedalnega dela in na splošno je nekoliko spremenjena dekoracija kokpita.

Od mobilnih naprav se bo prvi lahko povezal iPhone – v začetku 2016

Tehnična novost za ta razred je povezljivostni apple carplay za kabelsko povezavo z iPhonom (omejene funkcije in aplikacije), ki bo na voljo v začetku leta 2016, medtem ko sistem mirrorlink pričakujemo malo pozneje. Nov v razredu A je še sistem dynamic select, ki pride serijsko z dvosklopčnim menjalnikom, paketom AMG line ali doplačanim znižanim podvozjem.

Gre za sistem prilagoditve mehanike na tri prednastavljene možnosti ali po lastni volji, vpliva pa na motor, menjalnik, podvozje, volan in klimatsko napravo. Pri tem velja poudariti, da v nastavitvi ECO omogoča tudi vožnjo v načinu "jadranja" (kot bi dali v prosti tek). Pri samodejnih menjalnikih zdaj ponujajo tudi nadzor za hitro speljevanje (launch control).

15 kombinacij motorja, menjalnika in pogona, vključno z AMG

Kot je v navadi pri tej znamki, bo treba precej izbirati pred nakupom. Med motorji sta se od prej poznanim pridružila A160 in A160d, ki predstavljata vstopna motorja pri bencinski in dizelski ponudbi, tako da je zdaj skupaj na voljo sedem bencinskih in štirje dizelski.

Pri pogonu se bo treba odločiti tudi za vrsto menjalnika in sprednjega ali vsekolesnega pogona. Glede na pogonsko ponudbo je v ceniku 15 različic, pri čemer je najcenejši A160 (22.500 evrov), najcenejši dizelski pa A160d (23.500 evrov).

Potem so tu še različni paketi – splošni opremski, posebni (night package, motorsport edition), tehnični, lepotni in tako naprej.

Ne spreglejte