Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
11. 9. 2015,
1.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes-Benz Terenski Avtomoto

Petek, 11. 9. 2015, 1.11

8 let

Mercedes-Benz GLC in GLE – letos v 90 slovenskih garaž, prihodnje leto že v 145

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mercedes-Benz zgodnjo jesen izkorišča za dodatno okrepitev svoje športnoterenske ponudbe. V Slovenijo sta prišla GLC in GLE. Prvi nadomešča razred GLK, drugi pa je pravzaprav prenovljeni ML.

Ofenziva iz Stuttgarta se nadaljuje. S svežino prihaja tudi pritisk …

Mercedes-Benz odločno nadaljuje svojo SUV-ofenzivo. Po novem modelu GLE coupe, ki je na slovenski trg zapeljal poleti in namerava tekmovati z BMW X6, sta zdaj kupcem premijskih športnih terencev na razpolago še GLC in GLE.

Širši pregled Mercedesove prodajne ponudbe v tem trenutku razkrije torej le en pogojno starejši model – razred E, ki pa bo popolnoma novega naslednika, menda oboroženega z najsodobnejšimi oblikovalskimi smernicami ter, še pomembneje, kakovostnim preskokom navzgor in kabino, ki naj bi na las spominjala na prestižno okolje razreda S, dobil že prihodnje leto. To pomeni, da je ponudba iz Stuttgarta v izvrstni formi in položaju, ki ga namerava primerno izkoristiti. Naključja in napake niso dovoljene – to se pri GLC in GLE tudi pozna.

GLC nadomešča prodajno najuspešnejšega Mercedesovega SUV

Preden se je mercedes GLK poslovil, je pustil globoko sled. Opuščen oblikovalski jezik s številnimi ostrimi robovi in ob prenovi sicer nekoliko omiljeno oglato obliko je polariziral, ga naredil prepoznavnega in priljubljenega. Mercedes jih je pred koncem proizvodnje prodal 630 tisoč.

Po novem bo oblikovne polarizacije občutno manj in povečana prijaznost do oči je občutna.

Ker smo vse, kar morate vedeti o njem, več kot le podrobno zapisali že ob našem prvem, tudi terensko impresivnem srečanju, tokrat obdelajmo le grobe osnove. Od predhodnika je daljši za 12 in širši za pet centimetrov, za impresivnih 11,5 centimetra je daljše tudi medosje. Previsi so krajši, prostora v kabini je, predvsem v drugi vrsti, več kot prej, tudi prtljažnik je za sto litrov prostornejši – prej jih je v osnovi ponujal 450, zdaj 550 in ob podrtih sedeži 1.600 litrov.

Serijska visoka inteligenca

Ponujali ga bodo s tremi značajsko različnimi paketi, ki najbrž ne potrebujejo dodatne razlage. Imenujejo se namreč AMG line, exclusive in offroad.

Krajši previsi in inteligentni štirikolesni pogon mu zagotavljajo veliko terenske neodvisnosti – sploh če je opremljen z elektronsko krmiljenim zračnim vzmetenjem. Kot veleva avtomobilski razvoj, so na voljo tudi različni vozni programi (eco, comfort, sport, sport+ in individual), ki se s prilagajanjem krmiljenja, delovanja menjalnika, odzivnosti motorja in blažilnikov prilagajajo trenutnim potrebam voznika.

Prihodnje leto pride še priključni hibrid

Njegovo motorno paleto sestavljajo en bencinski in dva dizelska motorja (tabela), ki so v primerjavi s predhodnimi varčnejši do 19 odstotkov in v vsakem primeru povezani z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-tronic.

Spomladi bo GLC na voljo tudi kot priključni hibrid (GLC 350 e 4MATIC) s teoretičnim 34-kilometrskim električnim dosegom, kar 320 "konji" skupne sistemske moči in 5,9-sekundnim pospeškom do sto kilometrov na uro.

Slovenski uvoznik za znamko Mercedes-Benz, ki je na stari lokaciji v Ljubljani odprla tudi povsem nov prodajni salon, namerava še letos prodati 40 vozil GLC. Prihodnje leto naj bi jih Slovenci kupili 85, leto za tem še okoli 100. Za osnovnega dizla s 125 kilovati bodo zahtevali 46.600 evrov.

ML je postal GLE

ML je svoji dve črki na zadku ponosno nosil skoraj dve desetletji – v tem času je zanesljivo odigral pionirsko vlogo začetnika segmenta tako imenovanih velikih, prestižnih in (relativno) športnih terencev –, pa čeprav bi imeli na to temo tudi pri Land Roverju kaj povedati. Z drugo generacijo je na trdnih temeljih zgodbo uspešno nadaljeval in izkušnje prenesel na tretjo, ki pa je po štirih letih dočakala pričakovano prenovo.

Medtem ko je največ oblikovnih sprememb, kako pa drugače, doletelo sprednji del (spremenjen je celoten odbijač, drugačna je maska, drugačne oblike so žarometi), zadek ostaja skoraj nespremenjen. No, zanimivo pa je, to priznamo, da se bodo od zdaj s kromiranimi zaključki izpuhov bahale tudi dizelske izvedbe. Prej je bil take vrste "prestiž" rezerviran le za izvedbe z bencinskim motorjem.

Prvič s samodejnim 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom

Prenova bo njegove motorje prvič združila tudi s samodejnim devetstopenjskim menjalnikom 9G-tronic, štirikolesni pogon pa bo, tako kot pred prenovo, serijski.

Inženirji so se temeljito posvetili tudi (doplačljivemu) zračnemu vzmetenju – optimizirana krmilna enota je sposobna nadzorovati in v iskanju idealnega blaženja brezstopenjsko prilagajati delovanje vsakega blažilnika posebej.

V primeru izbire zračnega vzmetenja bo prvič na voljo tudi sistem active curve, pri katerem bodo aktivni stabilizatorji med zavoji ali med vožnjo po slabše vzdrževanih podlagah sposobni močno omejiti lateralno nagibanje karoserije.

Še letos bo 50 Slovencev zanj plačalo vsaj 58.990 evrov

GLE bo na voljo od 58.990 evrov (250 d 4MATIC, 150 kW). Motorno paleto bosta sestavljala dva dizla (250 d in 350 d), bencinarji pa bodo nosili oznake 400, 500, 500 e (priključni hibrid) in 63 AMG. Več o lastnostih in zmogljivostih posameznega motorja v spodnjih tabelah. Uvoznik namerava letos kupcem, ki bodo izbirali med opremama AMG line in exclusive, prodati 50 vozil GLE, leta 2016 40 in leta 2017 70 vozil.

Ne spreglejte