Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
9. 7. 2012,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Športni Avtomoto Mercedes-Benz

Ponedeljek, 9. 7. 2012, 12.28

8 let

Mercedes-benz CLS 63 AMG – karavan s športnim pedigrejem

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Stuttgartu so pred kratkim pokazali dolgo napovedovano karavansko različico razreda CLS. Mercedesov prestižni Shooting Brake pa je zdaj dobil še radikalno, športno AMG nadgradnjo.

Motor V8 biturbo z dvema različicama moči in navora

Mercedes-benz CLS 63 AMG Shooting Brake je seveda prestižen karavan, ki se bo najbolje počutil na dolgih avtocestnih etapah z visokimi potovalnimi hitrostmi. Pod njegovim zajetnim motornim pokrovom bo namreč rohnel skoraj 5,5-litrski in z dvema turbinama opremljen osemvaljnik zasnove V.

Ta motor se bo na odločen vozniški ukaz zagotovo odzval zelo silovito, saj zmore ponuditi 386 kilovatov in 700 njutonmetrov navora. Še nekoliko bolj atomske motorne zmogljivosti pa bo petičnežem ponujala posebna, časovno omejena serija Edition 1 s 24-kilovatnim in 100-njutonmetrskim motornim prirastkom (skupaj 410 kilovatov in 800 njutonmetrov med 5250 in 5750 vrtljaji v minuti). Dodatni kilovati in njutonmetri serije Edition 1 v praksi pomenijo še za desetinko sekunde boljši pospešek do stotice (4,3 sekunde) v primerjavi z "osnovnim" karavanom CLS 63 AMG.

Športnemu srcu streže zmogljivejši menjalnik

CLS 63 AMG Shooting Brake se poleg motornega silaka pod pokrovom od svoje "osnovne" in udobnemu cestnemu križarjenju namenjene karavanske različice občutno razlikuje še po prilagojenem podvozju in menjalniku. Športnim ambicijam prenosa motorne moči na asfalt bo torej v tem AMG-ju služil samodejni 7-stopenjski menjalnik AMG speedshift MCT 7. Ta poleg štartnega program ponuja še štiri načine delovanja: C (controlled efficiency mode), v katerem je v prid nižji porabi goriva in nižjim izpustom vseskozi vklopljen tudi sistem start&stop, S (sport), S+ (sport plus) in M (manual) za ročno prestavljanje.

Prilagojeno je tudi podvozje

Brutalna moč, tovornjaški navor in posledično večje zmogljivosti so zahtevale tudi inženirski poseg v podvozje. Da je tako močnega in težkega karavana s športnim značajem med zavoji lažje obdržati pod nadzorom, skrbi z AMG ride control ojačeno in elektronsko krmiljeno športno podvozje. Elektronski možgani prek podatkov, ki jih pridobivajo iz senzorjev, sproti prilagajajo delovanje in trdoto blažilnikov.

Voznik pa ima na voljo tudi tri programe nastavitev podvozja: comfort, sport in sport plus. Trostopenjsko pa je mogoče nastaviti tudi delovanje stabilnostne elektronike (ESP). Podvozje AMG prinaša še 59 milimetrov širši sprednji kolotek in odzivnejše krmiljenje.

Ne spreglejte