Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
19. 11. 2015,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalo zvok

Četrtek, 19. 11. 2015, 13.24

8 let

Menedžerji bodo spet hitrejši od zvoka

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zadnje nadzvočno potniško letalo concorde je bilo predrago, a ideja o potovanju z nadzvočno hitrostjo je preveč privlačna, da bi jo opustili. Nastajajo novi projekti, obuditi želijo tudi starega.

Nov konkord bo izdelan v petih letih

Po poročanju nemškega časnika Die Welt želi ameriška družba Aerion v sodelovanju s francoskim Airbusom zgraditi manjšega concorda za poslovne uporabnike. Načrti dobivajo konkretno obliko, do sredine prihodnjega leta pa se bodo v Aerionu odločili o tem, kje bodo letalo izdelovali.

Poslovna letala bodo izdelana leta 2021, prve komercialne polete pa pričakujejo dve leti pozneje. Ko je lani Airbus predstavil projekt, je datum prvega poleta napovedal še dve leti prej. Direktor Airbusa je dejal, da za razvoj nadzvočnega letala vidijo jasne in izvedljive tehnične rešitve, realističen časovni razpored pa bo podjetju Aerion pomagal do izdelave in prvega poleta.

Nad morjem z nadzvočno hitrostjo, nad kopnim ne

Gradnja tovarne za nadzvočno letalo se bo začela leta 2018, zanjo potrebujejo 40 hektarjev zemljišča v bližini letališča. Podjetje Aerion vodi teksaški milijarder Robert Bass. Projekt AS2 se je začel že leta 2002, a ga je začasno ustavila finančna kriza. Lani se jim je pridružil partner Airbus. Novi AS2 bo lahko nad morjem dosegel 1,5 macha, kar je približno 1.837 kilometrov na uro. Nad kopnim bo, da bi se izognil prebojem zvočnega zidu, letel v okviru hitrosti zvoka.

Nekateri dobavitelji že izbrani

V Aerionu že imajo pripravljene načrte, med drugim za krila iz ogljikovih vlaken, za trup in novo podvozje, ki zavzema malo prostora. Prvi dobavitelji so že izbrani, do sredine prihodnjega leta bodo izbrali proizvajalca motorjev. Letalsko kabino bo razvilo podjetje Inairvation, skupno podjetje družb Lufthansa Technik in avstrijskega List GmbH.

Konkurenca ne spi

V ZDA nadzvočno potniško letalo razvija tudi bostonsko podjetje Spike Aerospace. Letalo za do 18 potnikov supersonic spike S-512 želijo kupcem dostaviti okrog leta 2020. Njegova hitrost bo 1,8 macha, kar je približno 2.205 kilometrov na uro oz. skoraj dvakratna hitrost zvoka. Za primerjavo, najhitrejši boeing 747 razvije hitrost do 0,92 macha ali 1.127 kilometrov na uro.

S hitrostjo nadzvočnega letala bi lahko od New Yorka do Londona potniki prišli v samo treh urah.

Letalo je bilo predstavljeno že leta 2013, letos pa so napovedali oblikovne spremembe, ki bodo izboljšale varnost in hitrost letala.

Airbus bi rad letel s 5.512 kilometri na uro

Kot poroča angleški Guardian, je Airbus avgusta letos v ZDA vložil patente za letalo, ki bo sposobno razviti 4,5 macha oziroma štirikratno hitrost zvoka. Prevažalo bi lahko 20 potnikov, ob tem pa naj bi bilo celo tišje od concorda. Polet iz Londona v New York bi s takim letalom trajal eno uro, iz Bruslja v Sydney v Avstraliji pa pičlih pet ur. To bi omogočil pogon na vodik in kisik.

Bo ponovno poletel tudi originalni concorde?

Trg civilnih nadzvočnih letal je nedotaknjen že vse od zaprtja podjetja Concorde leta 2003. Letalo je razvil Aerospatiale, predhodnik francoskega Airbusa, letelo pa je za družbi British Airways in Air France od januarja 1976 do oktobra 2003. Julija 2000 je v nesreči letala concorde v Parizu umrlo 113 ljudi. Zaradi izjemno visokih stroškov vzdrževanja, ki so bili večinoma povezani z visoko porabo goriva, sta jih letalski družbi umaknili iz prometa in jih razstavili kot muzejske primerke.

Po poročanju angleškega Guardiana je skupina navdušencev britanskega letalstva Club Concorde, ki združuje nekdanje pilote, nekdanje uporabnike in podpornike letal concorde, septembra letos britanskim medijem sporočila, da so zbrali vsa potrebna sredstva za nakup enega od letal. Sredstva bodo omogočila njegovo vrnitev v uporabo v prihodnjih štirih letih.

Na svoji spletni strani je predsednik kluba Paul James zapisal: "Do zdaj je bila glavna ovira projekta concorde vprašanje: 'Kje je denar?' Zdaj, ko smo našli vlagatelja in to ni več težava, je vse odvisno od ljudi, ki nam lahko pomagajo projekt izpeljati." Concorde je potoval na višini 17.700 metrov, njegova potovalna hitrost je bila 2,03 macha, kar je približno 2.160 kilometrov na uro. Let od New Yorka do Londona je trajal 2 uri in 53 minut.

Prvi concorde bo letel, drugi bo nova znamenitost

Kupiti želijo letalo, ki je trenutno postavljeno na ogled na pariškem letališču Le Bourget. Če bo to mogoče, ga bodo obnovili. Kot letalo zasebne dediščine bo letelo na letalskih dogodkih, na voljo pa bo tudi za čarterske polete. Namen združenja je, da bi letalo poletelo leta 2019, na petdeseto obletnico concordovega prvega poleta.

Drugi projekt združenja je postavitev letal na ogled v Londonu in Parizu. V Londonu ga želijo postaviti na dvonivojsko ploščad na reki Temzi. Nova turistična atrakcija bo vključevala restavracijo, bar, trgovino s spominki in razstavni prostor letalske posadke. Projekt želijo uresničiti prihodnje leto, njihov vlagatelj bo vanj vložil 57 milijonov evrov.

Ne spreglejte